Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία – Παλατινάτο την Κυριακή 14/3

Γερμανία: Κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία – Παλατινάτο την Κυριακή 14/3
Τα δύο κρατίδια που προσέρχονται στις κάλπες υπήρξαν παραδοσιακά «κάστρα» των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel
Σχετικά Άρθρα

Την έναρξη μιας χρονιάς κρίσιμων αναμετρήσεων για την Γερμανία, με αποκορύφωση τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, σηματοδοτούν οι εκλογές την Κυριακή 14/3 στην Βάδη-Βυρτεμβέργη και στην Ρηνανία – Παλατινάτο.
Τα δύο κρατίδια που προσέρχονται στις κάλπες υπήρξαν παραδοσιακά «κάστρα» των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel.
Ωστόσο, η επικείμενη αποχώρηση της A. Merkel από την πολιτική, οι επιπτώσεις από την πανδημία, η νέα ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) , αλλά και τα σκάνδαλα των τελευταίων ημερών, συνθέτουν μια εικόνα χωρίς προηγούμενο για τη χώρα.
Το CDU ήλπιζε ότι θα κατάφερνε μια δυναμική επιστροφή στα δύο κρατίδια, ωστόσο η κατάσταση για τους Χριστιανοδημοκράτες επιβαρύνεται από το σκάνδαλο με την προμήθεια μασκών, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην παραίτηση δύο βουλευτών, το παρατεταμένο lockdown, τα προβλήματα με τα εμβόλια κατά της Covid-19.
Το απόγευμα στις 18:00 (τοπική ώρα) της Κυριακής 14/3 ο αρχηγός του CDU, Armin Laschet, περιμένει ενδεχομένως δυσάρεστα νέα.

Στη Βάδη- Βυρτεμβέργη

Η αναμέτρηση στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θεωρείται μία κρίση δοκιμασίας για τον πρόεδρο του κόμματος του CDU, Armin Laschet και την προσπάθειά του να αντικαταστήσει τη Merkel ως καγκελάριο.
Η Βάδη - Βυρτεμβέργη, πατρίδα της Porsche και της Daimler, αλλά και του Wolfgang Schäuble, είχε Πρωθυπουργό του CDU από το 1953 έως το 2011, ενώ το 2002 εξέλεξε και τον πρώτο Πράσινο Δήμαρχο στο Freiburg.
Ο σημερινός επικεφαλής της κυβέρνησης Πρασίνων - CDU, Winfried Kretschmann στην ηγεσία του κρατιδίου από το 2011, δεν είναι ο τυπικός «πράσινος» πολιτικός, αφού στις προηγούμενες εκλογές το κεντρικό σποτ της καμπάνιας του τον έδειχνε να μπαίνει σε μια πολυτελή Mercedes S - τουλάχιστον ήταν υβριδική.
Πάντως, ο Winfried Kretschmann διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙΝSΑ για λογαριασμό της BILD, η υποψήφια του CDU, S. Aizenman, περιορίζεται στο 25% και απειλείται με ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της στο κρατίδιο, ενώ οι Πράσινοι βρίσκονται στο 32%.
Υπό τις συνθήκες αυτές, θα ήταν εφικτή μια συνέχιση του σημερινού συνασπισμού Πρασίνων - CDU με αποδυναμωμένους τους Χριστιανοδημοκράτες ή μια συμμαχία Πρασίνων - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Φιλελευθέρων (FDP).

Στην Ρηνανία – Παλατινάτο

Τα τελευταία 20 χρόνια στο τιμόνι της κρατιδιακής κυβέρνησης βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ μέχρι το 1991 το CDU ήταν παραδοσιακά η πρώτη πολιτική δύναμη από την δημιουργία της Ρηνανίας – Παλατινάτου.
Η Malu Dreyer ηγείται τώρα συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).
Στις μετρήσεις, SPD και CDU συγκεντρώνουν από 30%, με πιθανότερη έκβαση μια νέα κυβέρνηση SPD - FDP - Πρασίνων ή έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU - Πρασίνων - FDP).
Και τα δύο αυτά σχήματα συγκεντρώνουν δημοσκοπικά από 48%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης