Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σχέδιο για επιπλέον δαπάνες 50 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2022

Γερμανία: Σχέδιο για επιπλέον δαπάνες 50 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2022

Ξεκινά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η φορτισμένη πολιτικά συζήτηση για την άρση του συνταγματικού «φρένου χρέους» για τρίτη χρονιά - Στα 180 δισ. ευρώ φέτος τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

Στο τραπέζι επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα αντληθούν μέσω του δημόσιου δανεισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην οικονομία της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, εξετάζει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Merkel, στο πλαίσιο μιας προεκλογικής χρονιάς καθώς το 2021 παράλληλα με τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, θα διεξαχθούν έξι εκλογικές αναμετρήσεις σε ισάριθμα κρατίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021.

Προσχέδιο προϋπολογισμού

Η δύσκολη για το γερμανικό πολιτικό σύστημα συζήτηση για το λεγόμενο συνταγματικό «φρένο χρέους» ξεκινά καθώς το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας συζήτησε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου τη χρηματοδότηση των τεστ Covid-19 και άλλα μέτρα για τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Η επιπλέον χρηματοδότηση - που αντιστοιχεί περίπου 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Γερμανίας - αντικατοπτρίζει μια αρχική εκτίμηση για τις επιπλέον δημοσιονομικές δπαπάνες και δεν είναι ακόμη σαφές το τελικό ύψος των δαπανών και θα περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Μάρτιο.
Η κυβέρνηση πιθανότατα θα ακολουθήσει «επιθετική» δημοσιονομική πολιτική και το 2022, όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σκοπεύει να καταθέσει σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ως αίτημα τη άρση του συνταγματικού «φρένου χρέους» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

O σχεδιασμός

Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2021 προβλέπει επί του παρόντος 180 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημοσιονομικές δαπάνες οι οποίες θα καλυφθούν με επέκτση του δημόσιου δανεισμού.
Τυχόν σχέδια για αύξηση του δανεισμού θα εξαρτηθούν από το τι αποφασίζει η κυβέρνηση σχετικά με τα τεστ για τον Covid-19  και τη στρατηγική για την έξοδο από το lockdown που εχει «παγώσει» την οικονομία της χώρας.
Όσο πιο αργή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν επισημαίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού..
Η κυβέρνηση της Merkel θα παρουσιάσει την πρόταση προϋπολογισμού για το 2022 και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την εξέλιξη των δημοσιονομικών δαπανών στις 24 Μαρτίου 2021.
Η τελική απόφαση για τις δημόσιες δαπάνες του 2022 θα αφεθεί στο νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Olaf Scholz, ο οποίος είναι υποψήφιος καγκελάριος για τους Σοσιαλδημοκράτες, έχει επανειλημμένα δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσιονομικών δαπανών για να περιορίσει τη ζημία από την πανδημία στην οικονομία.
Επισήμανε ότι τα χρόνια της δημοσιονομικής πειθαρχίας κατέστησαν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα διαδοχικά lockdownsH.
Οι δύσκολες επιλογές για το γερμανικό πολιικό σύστημα μόλις άρχισαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης