Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Veto από το CDU στο σχέδιο της Merkel για επέκταση της άρσης στο «φρένο χρέους»

Γερμανία: Veto από το CDU στο σχέδιο της Merkel για επέκταση της άρσης στο «φρένο χρέους»
«Σήμα» για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία από το CDU εξαιτίας των προβληματισμών για τη βιωσιμότητα του χρέους λόγω της πρωτοφανούς δημοσιονομικής επέκτασης με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

To συγκυβερνών κόμμα των Συντηρητικών CDU στη Γερμανία απορρίπτει την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την έκκληση για «πάγωμα» των συνταγματικά επιτρεπτών ορίων έκδοσης χρέους της χώρας που δημοσιοποιήθηκε από τον επικεφαλής του προσωπικού της καγκελάριου Angela Merkel, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο δεν θα ήταν δυνατόν να συμμορφωθεί τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με ορίζοντα τα επόμενα έτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.
Τα σχόλια του Helge Braun, που διατυπώθηκαν σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Handelsblatt, αποτελούν ένδειξη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής επέκτασης μετά της πανδημία καθώς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στην οικονομία υιοθέτησε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο ενισχύσεων.
«Το ‘'φρένο’' στο χρέος δεν μπορεί να τηρηθεί τα επόμενα χρόνια ακόμη και με την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας», έγραψε ο Braun.
Το Κοινοβούλιο ανέστειλε τον δημοσιονομικό κανόνα, με βάση των οποίο η δυνατότητα επέκτασης του δανεισμού της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης περιορίζεται στο 0,35% της ΑΕΠ, για το 2020 και το 2021 λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Οι αντιδράσεις

Ο Eckhardt Rehberg, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του CDU στην Bundestag, δήλωσε ότι οι βουλευτές του συντηρητικού κόμματος θεωρούν μη διαπραγματεύσιμη τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
«Αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν ήταν πολύ μικρό αλλά υπερβολικό χρέος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Christian Ploss, επικεφαλής του CDU στο Αμβούργο, συμφώνησε ότι ο κανόνας για το «φρένο» στο δημόσιο δανεισμό δεν πρέπει να χαλαρώσει.
«Το CDU είναι το κόμμα της δημοσιονομικής σύνεσης ... και πρέπει να παραμείνει», δήλωσε στο Reuters.
Το Βερολίνο το 2020 ανέλαβε καθαρό νέο χρέος ύψους 130,5 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ετήσιο δανεισμό στην μεταπολεμική του ιστορία και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz σκοπεύει να αυξήσει το ποσό αυτό στα 180 δισ. ευρώ φέτος.
Ο Braun πρότεινε οι οι βουλετές να επιτρέψουν την έκδοση περισσότερου χρέους για μερικά ακόμη χρόνια.
Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια «σαφής ημερομηνία» για την επιστροφή στο δημοσιονομικό κανόνα σημείωσε
Ο Sven-Christian Kindler, επικεφαλής επίθεμάτων προϋπολογισμού των Πρασίνων, καλωσόρισε την πρόταση του Braun, αναφέροντας ότι μία αναγκαία μεταρρύθμιση για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων είχε καθυστερήσει πολύ.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι αναμένεται να γίνουν ο νέος εταίρος του νέου κυβερνητικού συνασπισμού των Συντηρητικών μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όταν η Merkel παραιτηθεί από τη θέση της ως καγκελαρίου.
Τα δημοσιονομικά μέτρα κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας
stimulus_Germany.PNG
H διάρθρωση των δημοσιονομικών μέτρων
mesures1.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης