Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το δραματικό κραχ -85% ανακάμπτει η GameStop στο +35% - Οι μικρομέτοχοι επανήλθαν

Μετά το δραματικό κραχ -85% ανακάμπτει η GameStop στο +35% - Οι μικρομέτοχοι επανήλθαν
Επανακάμπτουν οι μικρομέτοχοι στην GameStop μετά το δραματικό sell off αλλά ο τίτλος είναι άκρως επικίνδυνος χρηματιστηριακά ακόμη και για την Wall Street...
Σχετικά Άρθρα
Μετά το 4ήμερο κραχ στην μετοχή της GameStop μιας εταιρίας βιντεοπαιχνιδιών που από τα σχεδόν 385 δολάρια κατέρρευσε στα 65 δολάρια... η μετοχή σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2021 ανακάμπτει στα 72 δολάρια ή άνοδος +35%.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της GameStop από 18,8 δισεκ. υποχώρησε στα 4,8 δισεκ. ενώ έφθασε και στα 4,3 δισεκ. δολάρια.
Οι μικρομέτοχοι επανήλθαν στην μετοχή της GameStop αλλά ο τίτλος της εταιρίας πλέον έχει καταστεί επικίνδυνος χρηματιστηριακά, μετά τις ακραίες κινήσεις που έχουν καταγραφεί.
Η GameStop αποτέλεσε το όχημα αντίδρασης του λαικού καπιταλισμού όπως αναφέρεται κόντρα στα short hedge fund τα οποία σόρταραν την μετοχή, ωστόσο μεθοδεύτηκαν κινήσεις ώστε οι μικρομέτοχοι που ανέβασαν την μετοχή συντονισμένα... να υποστούν μεγάλες ζημίες και όλα αυτά σε ελάχιστες ημέρες.
Οι πωλήσεις της GameStop από 8,5 δισεκ. το 2017 υποχώρησαν στα 6,46 δισεκ. το 2019 ενώ οι ζημίες στην διετία 2019 και 2018 ανέρχονται σε 1,18 δισεκ δολάρια.

Για το Βιβλίο Γκίνες

Η εταιρία αυτή λοιπόν με τα επιδεινούμενα οικονομικά στοιχεία βρέθηκε στο απόλυτο χρηματιστηριακό επίκεντρο, στην κυριολεξία για το Βιβλίο Γκίνες.
Τον Ιανουάριο 2021 σε διάστημα ενός μήνα η μετοχή από 2,54 δολάρια εκτινάχθηκε στα 398 δολάρια ή άνοδος +15.820%.
Όλα αυτά συνέβησαν επειδή οι μικρομέτοχοι μέσω ειδικών πλατφορμών για χρηματιστηριακές συναλλαγές όπως η Robinhood εκτόξευσαν την μετοχή.
Όταν οι εποπτικές αρχές ζήτησαν κάλυψη σε κεφάλαια από την Robinhood υποχρεώθηκε να θέσει όρια στις συναλλαγές, επιτρεπόντουσαν οι πωλήσεις… η μετοχή της GameStop κατέρρευσε στα 60 δολάρια και όλα αυτά σε ελάχιστες συνεδριάσεις.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 η μετοχή κατέρρευσε στα 60 δολάρια ή πτώση -32% σε σχέση με τα 92 δολάρια που βρισκόταν στις 3 Φεβρουαρίου 2021.
Σε τρεις μόλις συνεδριάσεις έχασε -30%, -50% και ξανά -31% της αξίας της.
Το ράλι του Ιανουαρίου οδήγησε δύο short funds να κλείσουν τις θέσεις τους και να καταγράψουν μια ζημία σχεδόν 20 δισεκ.
Στην πράξη όμως η νίκη των μικρομετόχων ήταν Πύρρειος άπαξ και η μετοχή της GameStop έχει καταρρεύσει χρηματιστηριακά.
Ο μικρομέτοχος για λίγο αισθάνθηκε δυνατός αλλά μια οι μεγάλοι παίκτες, μια οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα αφήσουν ποτέ την μαρίδα να γίνει μεγάλο ψάρι.
Το παράδειγμα της GameStop είναι το απόλυτο παράδειγμα, μιας εταιρίας φούσκας με ζημίες το 2018 και 2019, με συνεχιζόμενη συρρίκνωση οικονομικών μεγεθών αλλά αυτό δεν παίζει τόσο ρόλο… όσο η επιθυμία, η ακόρεστη επιθυμία για κέρδη…
Τελικά ο μετοχικός ακτιβισμός δεν μπορεί να κερδίσει γιατί δεν υπάρχει όριο στην επενδυτική απληστία αλλά και επειδή οι μεγάλοι παίκτες παίζουν πάντα βρώμικα ή σχεδόν πάντα βρώμικα.
Απέναντι σε μια μεγάλη μάζα μικρομετόχων, οι μεγάλοι παίκτες χρησιμοποίησαν όλα τα αθέμιτα μέσα για να τους καταστρέψουν και αυτό συντελείται.
Η περίπτωση της GameStop είναι η απόδειξη πόσο βρώμικα παίζεται το παιχνίδι στο χρηματιστήριο.
Βέβαια από την άλλη οι μικρομέτοχοι με τα 1200 και 1400 δολάρια την εβδομάδα που λαμβάνουν από τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης κάνουν παιχνίδι... στο χρηματιστήριο, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει 13 εκατ νέοι κωδικοί στην Wall σε σύνολο 50 εκατ κωδικών μικρομετόχων όλα αυτά τα χρόνια.

Οι νέοι στόχοι των μικρομετόχων

Οι μικρομέτοχοι που τάραξαν συθέμελα τη Wall Street δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.
Ποιες, όμως, μετοχές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι Reddit Riots; 
Όπως εξηγεί η JP Morgan, φαίνεται πιθανό ότι βρισκόμαστε λίγο πριν από μια περίοδο ακραίας απομόχλευσης – ειδικά σε ό,τι αφορά τα long και short funds, δεδομένων των απωλειών που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του φαινόμενου GameStop, αλλά και του πόσο αρνητικά ήταν τα spreads σε ό,τι αφορά το alpha.
Bέβαια, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι βελτιωμένες αποδόσεις τους μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι υπήρχαν φωτεινά σημεία τον Ιανουάριο του 2021.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ETFs με θέσεις shorts, σημείωσαν αύξηση σχεδόν 18%, από 14% νωρίτερα τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, απέχουν από τα ιστορικά υψηλά τους.
Για την JP Morgan αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για άνοδο.

Μετασεισμοί

Εν ολίγοις, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ενώ «η ανάκαμψη στις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων μειώνει τις πιθανότητες αύξησης του κινδύνου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί τις επόμενες 2-4 εβδομάδες, δεδομένου του επιπέδου έκθεσης.
Οι μετασεισμοί, βέβαια, ενδέχεται να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις της αγοράς, πόσω μάλλον από τη στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν τα hedge funds.
Ενώ υπήρξαν θύματα της «επανάστασης του Reddit» -ιδίως η Melvin Capital, που έχασε περισσότερα από τα μισά περιουσιακά της στοιχεία και χρειάστηκε διάσωση από τη Citadel, το Point72 και τη Citron-, το Bloomberg αναφέρει ότι τα περισσότερα hedge funds συνεχίζουν να κυνηγούν φούσκες - ακόμη και μετά την υπόθεση GameStop.
Από την άλλη, έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως πόσο ισχυρή θα μπορούσε να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια όπως αυτή που έγινε από τα 8,5 εκατομμύρια μέλη του WallStreetBets, οι Reddit Riots μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσουν τον επενδυτικό ακτιβισμό τους.
bfm448E_0.jpg
Τα «ονόματα»

Και ενώ η προσοχή όλων δεν βρίσκεται πια στις Gamestop και AMC, οι daytraders συρρέουν σε άλλες, λιγότερο ρευστές γωνιές της χρηματιστηριακής αγοράς.
Μερικά ονόματα που αξίζει να επισημανθούν είναι οι Anavex Life Sciences, Cassava Sciences και MannKind Corp (ακολουθεί πίνακας).
Ως εκ τούτου, το επόμενο φαινόμενο GameStop είναι θέμα χρόνου.
Λαμβάνοντας δε υπόψη πού έχουν συγκεντρωθεί short sellers όπως οι Muddy Waters, Citron, Kerrisdale, Hindenburg Research, Grizzly Research και Blue Orca, ετοιμαστείτε για νέα short squeeze - μαζί με το πακέτο Biden.
hf_shorts.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης