Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για το βιβλίο Γκίνες – Η GameStop από 468 στα 60 δολάρια - Το σκληρό μάθημα για τους μικρομετόχους

Για το βιβλίο Γκίνες – Η GameStop από 468 στα 60 δολάρια - Το σκληρό μάθημα για τους μικρομετόχους
Η περίπτωση της GameStop πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες για τα ρεκόρ ανόδου και πτώσης της μετοχής 
Σχετικά Άρθρα

Η GameStop ήταν μια σχετικά άγνωστη εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που δραστηριοποιείται στα βιντεοπαιχνίδια.
Η δραστηριότητα της είναι υπό κατάρρευση.
Οι πωλήσεις της από 8,5 δισεκ. το 2017 υποχώρησαν στα 6,46 δισεκ. το 2019 ενώ οι ζημίες στην διετία 2019 και 2018 ανέρχονται σε 1,18 δισεκ δολάρια.
Η εταιρία αυτή λοιπόν με τα επιδεινούμενα οικονομικά στοιχεία βρέθηκε στο απόλυτο χρηματιστηριακό επίκεντρο, στην κυριολεξία για το Βιβλίο Γκίνες.
Τον Ιανουάριο 2021 σε διάστημα ενός μήνα η μετοχή από 2,54 δολάρια εκτινάχθηκε στα 468 δολάρια ή άνοδος +18.300%.
Όλα αυτά συνέβησαν επειδή οι μικρομέτοχοι μέσω ειδικών πλατφορμών για χρηματιστηριακές συναλλαγές όπως η Robinhood εκτόξευσαν την μετοχή.
Όταν οι εποπτικές αρχές ζήτησαν κάλυψη σε κεφάλαια από την Robinhood υποχρεώθηκε να θέσει όρια στις συναλλαγές, επιτρεπόντουσαν οι πωλήσεις… η μετοχή της GameStop κατέρρευσε στα 60 δολάρια και όλα αυτά σε ελάχιστες συνεδριάσεις.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 η μετοχή διαπραγματεύεται στα 60 δολάρια ή πτώση -32% σε σχέση με τα 92 δολάρια που βρισκόταν στις 3 Φεβρουαρίου 2021.
Σε τρεις μόλις συνεδριάσεις έχασε -30%, -50% και ξανά -31% της αξίας της.
Το ράλι του Ιανουαρίου οδήγησε δύο short funds να κλείσουν τις θέσεις τους και να καταγράψουν μια ζημία σχεδόν 20 δισεκ.
Στην πράξη όμως η νίκη των μικρομετόχων ήταν Πύρρειος άπαξ και η μετοχή της GameStop έχει καταρρεύσει χρηματιστηριακά.
Ο μικρομέτοχος για λίγο αισθάνθηκε δυνατός αλλά μια οι μεγάλοι παίκτες, μια οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα αφήσουν ποτέ την μαρίδα να γίνει μεγάλο ψάρι.
Το παράδειγμα της GameStop είναι το απόλυτο παράδειγμα, μιας εταιρίας φούσκας με ζημίες το 2018 και 2019, με συνεχιζόμενη συρρίκνωση οικονομικών μεγεθών αλλά αυτό δεν παίζει τόσο ρόλο… όσο η επιθυμία, η ακόρεστη επιθυμία για κέρδη…
Τελικά ο μετοχικός ακτιβισμός δεν μπορεί να κερδίσει γιατί δεν υπάρχει όριο στην επενδυτική απληστία αλλά και επειδή οι μεγάλοι παίκτες παίζουν πάντα βρώμικα ή σχεδόν πάντα βρώμικα.
Απέναντι σε μια μεγάλη μάζα μικρομετόχων, οι μεγάλοι παίκτες χρησιμοποίησαν όλα τα αθέμιτα μέσα για να τους καταστρέψουν και αυτό συντελείται.
Η περίπτωση της GameStop είναι η απόδειξη πόσο βρώμικα παίζεται το παιχνίδι στο χρηματιστήριο.
Βέβαια από την άλλη οι μικρομέτοχοι με τα 1200 και 1400 δολάρια την εβδομάδα που λαμβάνουν από τα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης κάνουν παιχνίδι... στο χρηματιστήριο, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει 13 εκατ νέοι κωδικοί στην Wall σε σύνολο 50 εκατ κωδικών μικρομετόχων όλα αυτά τα χρόνια.

Gamestop.png

Η ελληνική προσομοίωση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παραδείγματα πριν χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πολλά, όταν επενδυτές αγόραζαν ότι έβρισκαν αδιαφορώντας για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της εταιρίας.
Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται πάντα, απόρροια της ακόρεστης απληστίας.
Δεν μπορεί ο άνθρωπος να δαμάσει τον ενθουσιασμό του, την αυταρέσκεια του και την απληστία του.
Η περίπτωση της GameStop είναι ένα στην σειρά των χιλιάδων παραδειγμάτων όπου οι επενδυτές παίζουν και χάνουν στο τέλος.
Προφανώς και η κερδοσκοπία θα επανέλθει και μπορεί η GameStop να κάνει κάποιες αναλαμπές, αλλά στην πράξη αποτελεί παράδειγμα προς ακραία αποφυγή.
Gamestop1.png

Ήταν η GameStop μια προειδοποίηση

Ως κορυφαίος κυνηγός του καπιταλισμού, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου συνηθίζουν να κερδίζουν δισεκατομμύρια οδηγώντας εταιρείες στην καταστροφή, η κατάρρευση μιας εταιρίας είναι η νίκη των short funds.
Υπήρξε ευρεία ικανοποίηση την περασμένη εβδομάδα όταν μέλη μιας διαδικτυακής ομάδας που ονομάζεται WallStreetBets άρχισαν να χτυπούν τους σκληρούς παίκτες της Wall Street.
Είχαν short θέσεις στην GameStop.
Με κίνητρο το κέρδος, αυτή η ομάδα ενθάρρυνε 2,7 εκατομμύρια μέλη (από τότε που αυξήθηκαν σε περίπου 8 εκατομμύρια) να αγοράσουν την μετοχή προκειμένου να αυξήσουν την τιμή.
«Ο μόνος τρόπος να νικήσεις ένα άθλιο παιχνίδι», είπε ένας παράγοντας της WallStreetBets, «είναι να το κάνεις ακόμη πιο δύσκολο».
Η μετοχή της GameStop, η οποία έκλεισε στα 17,69 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Ιανουαρίου, αυξήθηκε στα 347,51 δολάρια για να κορυφώσει στα 468 δολάρια.
Με απώλειες σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνων έκλεισαν υπό συνθήκες πανικού τα short.
To Hedge fund της Melvin Capital, έχασε πάνω από το 50% της αξίας του και έπρεπε να διασωθεί από άλλα hedge fund όπως του Ken Griffin (Citadel) και Steve Cohen (Point 72).
Ένα άλλο funds, το Citron, έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης.
Το μόνο που χρειάστηκαν για να πετύχουν αυτή την Πύρρειο νίκη ήταν η δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους στο διαδίκτυο…
Υπό άλλες συνθήκες θα είχαν συνθλιβεί οι μικρομέτοχοι, κάτι που συμβαίνει εσχάτως.
WallStreettt.jpeg

Τι συνέβη μετά;

Πρώτον, η πλατφόρμα ψηφιακής διανομής Discord απαγόρευσε τον λογαριασμό WallStreetBets με το αιτιολογικό της «ρητορικής μίσους, δοξάζοντας τη βία και διάδοση παραπληροφόρησης».
(Για μια στιγμή, φαινόταν ότι η Reddit είχε επίσης απαγορεύσει την ομάδα, αλλά αντιστάθηκαν στην πίεση και δεν την απαγόρευσε)
Ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο η αιτιολογία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που δόθηκε από την Google, την Apple και την Amazon για να μπλοκάρουν το Parler – μέσω κοινωνικής δικτύωσης - μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές της WallStreetBets κλειδώθηκαν από τους λογαριασμούς συναλλαγών τους από διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood.
Με πρόσχημα τα πρόσθετα κεφάλαια που απαίτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Robinhood απαγόρευσε στους χρήστες της να αγοράζουν GameStop και άλλες μετοχές που η WallStreetBets είχε αναγνωρίσει ως ευκαιρίες.
Οι χρήστες είχαν το δικαίωμα να «κλείσουν τις θέσεις τους» - με άλλα λόγια, για να βοηθήσουν τα short.
Όταν οι θυμωμένοι χρήστες αποδοκίμασαν τα διαδραματιζόμενα αφήνοντας πάνω από 100.000 κριτικές στην εφαρμογή Robinhood στο Google Play Store, η Google τις διέγραψε.
Η κανονική διαπραγμάτευση επετράπη να ξαναρχίσει στις 29 Ιανουαρίου 2021, αλλά τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου χρησιμοποίησαν την δυνατότητα που είχαν παίζοντας μόνοι τους επί 24 ώρες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, καλύπτοντας τα πιο ευάλωτα short.
Στη συνέχεια, η Wall Street έστειλε ενισχύσεις, καθώς άνοιξαν νέες θέσεις πώλησης σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών, έχοντας εξασφαλίσει το κραχ στην μετοχή.
Τα μόνα εργαλεία που διαθέτει η WallStreetBets ήταν οι διαδικτυακές συναλλαγές και η κοινωνική δικτύωση.
Από την μια τους μπλόκαραν και από την άλλη άφησαν τα hedge funds να παίζουν μόνα τους.
Το νέο όπλο που χρησιμοποιούν κάθε φορά που μια ελεύθερη φωνή και τάση θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί είναι η λογοκρισία.
Η λογοκρισία δεν μπορεί να είναι το όπλο σε μια δημοκρατία και ειδικά στην οικονομική δημοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης