Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η υπόθεση GameStop αντιμετωπίστηκε, αλλά παραμένει ως απειλή

tags :
Fitch: Η υπόθεση GameStop αντιμετωπίστηκε, αλλά παραμένει ως απειλή
Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο GameStop θα μπορούσε να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αναφέρει η Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ φαίνεται ότι κατάφεραν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών που προκάλεσε η υπόθεση GameStop, ωστόσο, αν δεν υπάρξει μέριμνα, θα συνεχίσει να απειλεί τα θεμέλια του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Tο φαινόμενο GameStop, λοιπόν, αποκάλυψε παραμέτρους και παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων και των μέσων ενημέρωσης – ιδιαίτερα για μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ακραία μεταβλητότητα

Αφ’ ης στιγμής  μια μικρή ομάδα μετοχών ξεκίνησε να εμφανίζει ακραία μεταβλητότητα οι αμερικανικές τράπεζες και οι brokers άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου (π.χ. αυστηρότερες προϋποθέσεις για το margin call ή τα stock options σε ό,τι αφορά τους μικρομετόχους).
vix.jpg
Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο GameStop θα μπορούσε να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω του γεγονότος ότι πολλές συναλλακτικές δραστηριότητες πλέον δεν ελέγχονται από τις τράπεζες.
Αν και η χειραγώγηση που επιχείρησαν οι μικρομέτοχοι είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο σύστημα, μπορεί στο μέλλον ένα ανάλογο φαινόμενο να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.
Επίσης, η υποστήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι δεδομένη ες αεί, με αποτέλεσμα, αν παρόμοια φαινόμενα επαναληφθούν, πολλές επενδυτικές εταιρείες και brokers να έλθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της πτώχευσης.
Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα συναλλαγών Robinhood χρειάστηκε να αντλήσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συνθηκών.
Στον απόηχο αυτής της κατάστασης, οι brokers ίσως παρουσιάσουν μειωμένα κέρδη επειδή θα αναγκαστούν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην ισχυρότερη ζήτηση για χρηματιστηριακές online συναλλαγές, ενώ αναμένεται να τους επιβληθούν ρυθμιστικά εμπόδια και αυξημένοι έλεγχοι από τις αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης