Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος εμβολίων»: Ποιο είναι το σχέδιο της Ευρώπης για τις εξαγωγές

«Πόλεμος εμβολίων»: Ποιο είναι το σχέδιο της Ευρώπης για τις εξαγωγές

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν θα πρόκειται για υποχρέωση των φαρμακοβιομηχανιών να καταγράφουν τις εξαγωγές τους είτε εάν θα ληφθούν αυστηρότεροι περιορισμοί

Σχετικά Άρθρα

Η ΕΕ ετοιμάζεται να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων κορωνοϊού που παράγονται εντός της ΕΕ καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στις κυβερνήσεις εξαιτίας του αργού ρυθμού προμήθειας των δόσεων των εμβολίων και των καθυστερήσεων στα προγράμματα των εμβολιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα πρόκειται απλώς για την απαίτηση των εταιρειών να ενημερώνουν είτε αυστηρότεροι περιορισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποστολή των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ τόνισαν την Τρίτη 26 Ιανουαρίου  ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και, με τα λόγια ενός, «απέχουμε πολύ από το να έχουμε οριστική εικόνα», σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Οι προτάσεις

Η Γερμανία έχει ασκήσει πίεση για αυστηρότερες προϋποθέσεις για την έγκριση για την προμήθεια εμβολίων.
Ο Jens Spahn, υπουργός Υγείας της Γερμανίας, υποστήριξε την Τρίτη ότι «θα ήταν λογικό να υπάρχει περιορισμός στις εξαγωγές».
Ιδιωτικά, ορισμένοι αξιωματούχοι της Επιτροπής το έχουν επαναλάβει αυτό.
Υποστηρίζουν ένα μέτρο όπως το σύστημα έγκρισης έξαγωγών που επιβλήθηκε για προμήθειες εξοπλισμού ατομικής προστασίας πέρυσι.
Αυτό θα σήμαινε ότι τα κράτη - μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν τις εξαγωγές από την επικράτειά τους.
Ωστόσο, η Επιτροπή έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το εν λόγω σχέδιο.

Διχασμός

Έχει δηλώσει δημοσίως ότι οι προτάσεις της αφορούν τη «διαφάνεια» και θα υποχρεώνουν απλώς τους κατασκευαστές εμβολίων να ενημερώνουν τα κράτη - μέλη εάν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές εκτός ΕΕ.
Ο Valdis Dombrovskis, ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει να εισαγάγει ένα «μέσο κοινοποίησης των εξαγωγών» έως το τέλος της εβδομάδας, με την εξαιρεση τις εξαγωγές για ανθρωπιστικούς λόγους..
«Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε απαγορεύσεις ή περιορισμούς στις εξαγωγές», είπε.
Αντίθετα, ο στόχος ήταν να «αποσαφηνιστεί η παραγωγική ικανότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, ο αριθμός των δόσεων που παράγονται στα κέντρα παραγωγής, πόσες δόσεις πωλήθηκαν σε ποιες χώρες και πόσες δόσεις εξήχθησαν», πρόσθεσε.

Γιατί το κάνει αυτό η ΕΕ;

Η ΕΕ υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Βρετανίας όσον αφορά τη διάθεση εμβολίων και ανησυχεί ήδη για τις καθυστερήσεις στις προμήθειες.
Η Ευρώπη αναφέρει ότι η AstraZeneca δεν κατάφερε να της δώσει επαρκή εξήγηση γιατί οι παραδόσεις του πρώτου τριμήνου θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες από το αναμενόμενο.
Θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η εταιρεία δίνει προτεραιότητα σε άλλους πελάτες -  αν και δεν έχει προβάλει άμεσο ισχυρισμό θεωρείται ότι πίσω από την στάση της ΕΕ κρύβεται η θέση ότι η εταιρεία ευνοεί τη Βρετανία όπου διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών της.

Έλλειμμα στρατηγικής

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας, ζήτησε από την εταιρεία να πει «ακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί [και] πού» και «σε ποιον, έχουν παραδοθεί».
Η AstraZeneca αρνήθηκε ότι «έχει εκτρέψει οποιαδήποτε παρτίδα δόσεων από την αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρώπης σε χώρες εκτός της ΕΕ».
Ο Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας για Έρευνα και Ανάπτυξη βιοφαρμακευτικών προϊόντων, δήλωσε ότι η εταιρεία «δημιούργησε ανεξάρτητες αλυσίδες εφοδιασμού για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, ειδικά για να αποφύγει προβλήματα εφοδιασμού τα οποία επισημαίνονται τώρα»
Δήλωσε στους Financial Times: «Μία από τις προκλήσεις που είχαμε όταν βελτιστοποιήσαμε τη διαδικασία είναι να το κάνουμε αυτό με τη μέγιστη ταχύτητα και αυτό μαθαίνουμε τώρα...».

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής στην ΕΕ

Η AstraZeneca, η BioNTech και η Pfizer διαθέτουν όλες εγκαταστάσεις παραγωγής εντός της ΕΕ, ενώ η Moderna παράγει προμήθεια εμβολίων εκτός ΗΠΑ στην Ελβετία, αλλά έχει εγκαταστάσεις συσκευασίας στην Ισπανία.
Η τοποθεσία παραγωγής της Pfizer βρίσκεται στο Βέλγιο.
Ο συνεργάτης της BioNTech έχει δύο εργοστάσια στη Γερμανία και πρόκειται να προσθέσει έναν τρίτο τον επόμενο μήνα.
Όλες οι παραγγελίες BioNTech / Pfizer εκτός ΗΠΑ θα εξυπηρετούνται από αυτές τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις.
Η AstraZeneca κατασκευάζει εμβόλια σε τοποθεσίες στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλάνδία.
Διαθέτει επίσης ειδικές εγκαταστάσεις παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Οξφόρδη και στο Νίουκαστλ.

Τι αντίκτυπο έχουν τα νέα μέτρα;

Εξαρτάται από το κατά πόσον η ΕΕ αποφασίσει οριστικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ή ένα πιο χαλαρό καθεστώς..
Οι χώρες της ΕΕ απαγόρευσαν τις αποστολές εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο πρώτου κύματος της πανδημίας, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου πέρυσι.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, τα κράτη - μέλη έλαβαν περισσότερες από 1.300 αιτήσεις αδειοδότησης και ενέκριναν περίπου το 95%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ.
Αντίθετα, ένα καθεστώς που απαιτεί απλώς γνωστοποίηση των στοιχείων είναι απίθανο να ασκήσει σημαντικό αντίκτυπο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι θα έτσι θα προειδοποιούνται τα κράτη - μέλη για πιθανές αναταράξεις στον εφοδιασμό και θα τους επέτρεπε να απειλήσουν με νομικές κυρώσεις.

Υποχρεώσεις επιχειρήσεων

Οι υποχρεώσεις των εταιρειών θα εξαρτηθούν από τους όρους των συμβάσεων προμήθειας εμβολίων.
Αυτά διατηρούνται ως επί το πλείστον σε καθεστώς εμπιστευτικότητας - και μπορεί να προσφέρουν στους κατασκευαστές κάποια περιθώρια ευελιξίας.
Στο συμβόλαιο για το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την CureVac - το μόνο που έχει δημοσιοποιηθεί από την Επιτροπή - η εταιρεία υποχρεούται μόνο να καταβάλει «τις λογικά μεγαλύτερες προσπάθειες» για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας για την εκπλήρωση των συμβατικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες παράδοσης περιγράφονται ως «οι βέλτιστες σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις και υπόκεινται σε διαφοροποιήσεις».
Ακόμη και αν οι συμβάσεις περιλαμβάνουν κυρώσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΕ, ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για την επιβολή τους.
Χρηματική αποζημίωση δεδομένου ότι θα δοθεί σε μήνες ή χρόνια θα είχε μικρή συνέπεια σε σύγκριση με τη ζημία της απώλειας στις προμηθείες εμβολίων και την καθυστέρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης