Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Η AstraZeneca να φέρει στην Ευρώπη εμβόλια από τα εργοστάσιά της στη Βρετανία

EE: Η AstraZeneca να φέρει στην Ευρώπη εμβόλια από τα εργοστάσιά της στη Βρετανία

Η Κομισιόν επικαλείται τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη φαρμοακοβιομηχανία και την καλεί να τη δημoσιοποιήσει

Σχετικά Άρθρα

Η ΕΕ δήλωσε ότι η AstraZeneca πρέπει να μεταφέρει εμβόλια κατά του κορωνοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα όσον αφορά την προμήθεια των κράτων-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δήλωσαν ότι η AstraZeneca είναι υποχρεωμένη βάση της συμβατικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει να χρησιμοποιεί εμβόλια που παράγονται σε εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις όσον αφορά τις παραδόσεις σε κράτη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες κάλεσαν τη φαρμακοβιομηχανία να δημοσιοποιιήσει τη σύμβαση προμήθειας της ΕΕ.


Αντιπαράθεση

Το αίτημα εκ μέρους των ευρωπαικών αρχών σηματοδότησε μια περαιτέρω κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι παραδόσεις των εμβολίων της θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από το 50% τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με τα προγράμματα εμβολιασμών που έχουν καταρτίσει η χώρες της ΕΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Pascal Soriot υπερασπίστηκε έντονα τη θέση της εταιρείας επισημαίνοντας ότι η Βρετανία είχε κάνει τις παραγγελίες της τρεις μήνες νωρίτερα και ότι η εταιρεία εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η σύμβαση 

Ερωτηθείς την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου εάν η ΕΕ ανέμενε ότι η AstraZeneca θα αντισταθμίσει τα προβλήματα παραγωγής σε ένα από τα εργοστάσια της ΕΕ χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε ευθέως: «Ναι - αποτελούν μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της»
Πρόσθεσε: «Στη σύμβαση, από τα τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας, τα δύο βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα μας βοηθήσει να προμηθευτούμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε».

Συνάντηση

Ετερος ευρωπαίος Αξιοωματούχος χαρακτήρισε τις ελλείψεις παράδοσης που προτάθηκαν από την AstraZeneca «απαράδεκτες», λέγοντας ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε τώρα να παράσχει μόνο το ένα τέταρτο από αυτό που περίμενε η ΕΕ τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.
Η ΕΕ και η AstraZeneca θα επανασυναντηθούν για συνομιλίες έκτακτης ανάγκης αργότερα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Ανεπαρκείς εξηγήσεις

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη - μέλη».
«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Πληροφόρηση

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης