Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβολιαστικό θρίλερ εις βάρος των Ευρωπαίων - Κυριακίδου (ΕΕ): Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις της AstraZeneca

Εμβολιαστικό θρίλερ εις βάρος των Ευρωπαίων - Κυριακίδου (ΕΕ): Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις της AstraZeneca
Η AstraZeneca υποστηρίζει πως στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις
Σχετικά Άρθρα

Καλά κρατεί το «σίριαλ» σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού τη στιγμή που τα «θύματα» της νόσου υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια.
Η κόντρα της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, τινάζοντας στον αέρα τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών.
Την ίδια στιγμή, το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.
Ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο.
Νωρίτερα, η ΕΕ δήλωσε ότι η AstraZeneca πρέπει να μεταφέρει εμβόλια κατά του κορωνοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα όσον αφορά την προμήθεια των κράτων-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, το αίτημα εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών σηματοδότησε μια περαιτέρω κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι παραδόσεις των εμβολίων της θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από το 50% τις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με τα προγράμματα εμβολιασμών που έχουν καταρτίσει η χώρες της ΕΕ.
Ο δε διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, υπερασπίστηκε έντονα τη θέση της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία είχε κάνει τις παραγγελίες της τρεις μήνες νωρίτερα και πως η εταιρεία εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Από την άλλη, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη - μέλη».
«Η άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει» κατέληξε η Στέλλα Κυριακίδου.

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Το 75% αγγίζει η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από τεχνική ενημέρωση στις Βρυξέλλες.
Ανώτερος αξιωματούχος δηλώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή η αρμόδια επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου, με νεότερες δηλώσεις της εξέφρασε τη λύπη της για τη συνεχιζόμενη, όπως είπε, αδιαφάνεια εκ μέρους της Astra Zeneca και ενημέρωσε ότι ζήτησε καθαρό χρονοδιάγραμμα από την εταιρία για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου.
Ενδεικτική του προβλήματος των ελλείψεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ε.Ε., είναι η περίπτωση της Μαδρίτης η οποία έβαλε στον πάγο όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που και έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλωνία.
«Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Josep Maria Archimon, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας.

Το χρονικό

Το χρονικό των αντικρουόμενων δηλώσεων παρουσιάζουν οι Financial Times.
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca δεν θα συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση με την ΕΕ.
«Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι η συμμετοχή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, και δεν θα συμβεί» ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αυτή είναι η μόνη πληροφορίες που μπορώ να σας δώσω σε αυτό το στάδιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca είπε ότι η εταιρεία θα συναντηθεί με τους αξιωματούχος της ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας, χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι αναφέρεται στη συγκεκριμένη συνάντηση.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα συναντηθούμε με την ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απαγόρευση εξαγωγών

Η ΕΕ έχει βασίσει στην AstraZeneca το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς είχε κάνει τη μεγαλύτερη παραγγελία, σε σχέση με τις Pfizer/BioNTech και Moderna.
Κατά συνέπεια οι καθυστερήσεις που ανακοίνωσε η AstraZeneca ανατρέπει τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ μεταθέτει μήνες αργότερες την ανοσία της αγέλης και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν -στην προσπάθεια της να μεταπείσει την AstraZeneca, έφερε στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, έχει ταχθεί υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.
Η ανακοίνωση του μηχανισμού προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».

AstraZeneca: Δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις

«Να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει δέσμευση με την ΕΕ.
Στο συμβόλαιό μας αναφέρεται ρητώς: "θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν"», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot.
«Τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φόρμουλα στο συμβόλαιο διότι η ΕΕ ήθελε να έχει τις ίδιες ποσότητες παραγωγής με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές μπήκαν τρείς μήνες αργότερα.
Ετσι, εμείς στην AstraZeneca είπαμε: σύμφωνοι, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δεν μπορούν να δεσμευτούμε νομικά [στο συμβόλαιο], αλλά δεσμευόμαστε [αναλαμβάνουμε την υποχρέωση] να κάνουμε το καλύτερο.
Διότι ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο» δήλωσε μιλώντας στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Σημειώνεται ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως η AstraZeneca έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η ΕΕ «σφράγισε» τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια.

«Ανεπαρκείς εξηγήσεις»

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη - μέλη».
«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης