Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον αέρα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού - Αντικρουόμενες πληροφορίες για τη συνάντηση AstraZeneca με ΕΕ

Στον αέρα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού - Αντικρουόμενες πληροφορίες για τη συνάντηση AstraZeneca με ΕΕ
Η AstraZeneca υποστηρίζει πως στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε εξέλιξη παραμένει το θρίλερ σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού τη στιγμή που τα «θύματα» της νόσου υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια.
Η κόντρα της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, τινάζοντας στον αέρα τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών, ενώ αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη για σήμερα (27/1/2021) συνάντηση της ΕΕ με την AstraZeneca.
Ειδικότερα, νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωνε πως η εταιρεία να λάβει μέρος στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με την ΕΕ.
Πρόκειται όμως για πληροφορίες που στη συνέχεια απέρριψε η AstraZeneca καθώς εκπρόσωπος της δήλωσε ότι εκπρόσωποί της εταιρείας θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα εντός της ημέρας.
Έχουν προηγηθεί δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Pascal Soriot, ότι δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων στην ΕΕ, αλλά και ότι η συμφωνία με την ΕΕ καθυστέρησε τρεις μήνες έναντι της συμφωνίας με τη Βρετανία.
Πρόκειται για μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ, καθώς Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τη φαρμακευτική εταιρεία να δημοσιεύσει το συμβόλαιο με την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca έχει ανακοινώσει ότι θα μειωθούν οι προμήθειες εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το α' τρίμηνο του 2021.

Το χρονικό

Το χρονικό των αντικρουόμενων δηλώσεων παρουσιάζουν οι Financial Times.
Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι η AstraZeneca δεν θα συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση με την ΕΕ.
«Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι η συμμετοχή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, και δεν θα συμβεί» ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Αυτή είναι η μόνη πληροφορίες που μπορώ να σας δώσω σε αυτό το στάδιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca είπε ότι η εταιρεία θα συναντηθεί με τους αξιωματούχος της ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας, χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι αναφέρεται στη συγκεκριμένη συνάντηση.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα συναντηθούμε με την ΕΕ αργότερα εντός της ημέρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η απαγόρευση εξαγωγών

Η ΕΕ έχει βασίσει στην AstraZeneca το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς είχε κάνει τη μεγαλύτερη παραγγελία, σε σχέση με τις Pfizer/BioNTech και Moderna.
Κατά συνέπεια οι καθυστερήσεις που ανακοίνωσε η AstraZeneca ανατρέπει τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ μεταθέτει μήνες αργότερες την ανοσία της αγέλης και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν -στην προσπάθεια της να μεταπείσει την AstraZeneca, έφερε στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, έχει ταχθεί υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.
Η ανακοίνωση του μηχανισμού προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».


AstraZeneca: Δεν υπάρχει δέσμευση για 300 εκατ. δόσεις

«Να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει δέσμευση με την ΕΕ.
Στο συμβόλαιό μας αναφέρεται ρητώς: "θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν"», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot.
«Τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φόρμουλα στο συμβόλαιο διότι η ΕΕ ήθελε να έχει τις ίδιες ποσότητες παραγωγής με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές μπήκαν τρείς μήνες αργότερα.
Ετσι, εμείς στην AstraZeneca είπαμε: σύμφωνοι, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δεν μπορούν να δεσμευτούμε νομικά [στο συμβόλαιο], αλλά δεσμευόμαστε [αναλαμβάνουμε την υποχρέωση] να κάνουμε το καλύτερο.
Διότι ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο» δήλωσε μιλώντας στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Σημειώνεται ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως η AstraZeneca έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η ΕΕ «σφράγισε» τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης