Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GnS Economic: Στιγμές Lehman για τις οικονομίες και τις αγορές λόγω των κρυπτονομισμάτων - Οι καταλύτες της νέας κρίσης

GnS Economic: Στιγμές Lehman για τις οικονομίες και τις αγορές λόγω των κρυπτονομισμάτων - Οι καταλύτες της νέας κρίσης
Τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει σε μια μάχη από την οποία μόνο λίγα θα επιβιώσουν
Σχετικά Άρθρα

Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε λήθαργο από το «μακελειό» το οποίο έλαβε χώρα την άνοιξη του 2021, αναφέρει η GnS Economic, που προειδοποιεί για νέα, μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο σαββατοκύριακο κατέρρευσε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, το FTX, το οποίο έχει έδρα τις Μπαχάμες…
Και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία σχετική χρεοκοπία που θα επηρεάσει τη σχετική αγορά.
Υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο δεν είναι άλλη από τη Federal Reserves, που λόγω της υπερβολικής χαλάρωσης και του ιδιαίτερα χαλαρού μακροοικονομικού πλαισίου που διαμόρφωσε μέσω ενός άνευ προηγουμένου QE, μετέτρεψε το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων σε κόμβο κερδοσκοπίας.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου κραχ τους την άνοιξη του 2021, διακινούνταν η φήμη πως η μόχλευση σε κάποιους εκ των μεγαλύτερων «παικτών» στον χώρο ξεπερνούσε το 100%.
Με άλλα λόγια, είχαν δανειστεί 100 φορές την αξία του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου και με αυτά τα χρήματα είχαν επανεπενδύσει στην αγορά.
Πρόκειται για πρωτόφαντα φαινόμενα…
Υπό τους όρους της συμβατικής οικονομικής σκέψης, μόχλευση της τάξεως 12x θεωρείται ακραία.
Αυτός ο «κανόνας» καταργήθηκε στις αγορές κρυπτογράφησης.
Πλέον, όμως, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν τα σχήματα Ponzi και οι πυραμίδες που μαστίζουν τον κλάδο.
Η έρευνα των αρχών φέρνει στο φως διάφορά…
Ορισμένα ανταλλακτήρια φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τα χρήματα που επενδύθηκαν εκεί, χρήματα χρηστών – πελατών, για να κερδοσκοπήσουν σε περιουσιακά στοιχεία ή σε άλλες ύποπτες δραστηριότητες.

FTX Exchange

Το πτωχευμένο FTX Exchange το Σάββατο δημοσίευσε ένα ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο ανέφερε ότι είχε χακαριστεί, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς του.
Αναμφίβολα, το FTX Exchange επρόκειτο για μια απάτη.
Έχει επίσης φημολογηθεί ότι ο ιδρυτής του, Sam Bankman - Fried διατηρεί διασυνδέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς ένα πολιτικό τέχνασμα.
Σύμφωνα με την GnS Economics, «Ενώ η ίδια η τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη και μάλιστα «επαναστατική», η εφαρμογή της δεν προσθέτει τεράστια αξία.
Κανείς δεν κατέχει τεχνολογία blockchain και οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα νέο κρυπτονόμισμα.
Ενώ η τεχνητή σπανιότητα προκαλείται από τον σχεδιασμό για συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα, δεν υπάρχει όριο στον πιθανό αριθμό διαφορετικών κρυπτονομισμάτων.
Ως αποτέλεσμα, νέα ανταγωνιστικά κρυπτονομίσματα εμφανίζονται χωρίς τέλος.
Ποιο θα επιβιώσει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα;».

Kεφαλαιακός έλεγχος…

Όταν τελειώσει η τρέχουσα σφαγή στις αγορές κρυπτογράφησης και η σκόνη καταλαγιάσει, είναι πιθανό να υπάρξει άλλη μια υπαρξιακή απειλή από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να ελέγξουν τα χρήματα.
Μπορεί να προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τα κρυπτονομίσματα που θα επιβιώσουν.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν, πιθανότατα, μπει σε μια μάχη από την οποία μόνο λίγα θα επιβιώσουν.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητος ο ανασχηματισμός του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων ως αποτέλεσμα της τρέχουσας σφαγής.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση υποδηλώνει ότι η κερδοσκοπία και η μόχλευση αποσύρονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ξεκινώντας από το πιο κερδοσκοπικό άκρο, δηλαδή την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό: η νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες, η επερχόμενη ύφεσης και ο χειμώνας στην Ευρώπη.
Την τελευταία φορά που οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να μειώσουν τον παγκόσμιο ισολογισμό τους, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και πιστώσεων παραλίγο να καταρρεύσουν (2018/2019), ενώ στη συνέχεια κατέρρευσαν οι αγορές repos (Σεπτέμβριος 2019).
Αυτό το γεγονός τερμάτισε την παγκόσμια ποσοτική σύσφιξη.
Τώρα οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν πάλι τους ισολογισμούς τους.
Με άλλα λόγια, τα χειρότερα έρχονται…

H GnS Economics εδώ και μήνες προειδοποιεί για την ύφεση που πλησιάζει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα ότι η Ευρωζώνη θα επιβραδύνει ρυθμό και θα αρχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το τέλος του έτους ενώ η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παρούσα ήδη.

Πρόσφατα, η FedEx, ο παγκόσμιος κολοσσός logistics, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να απολύει το εργατικό δυναμικό λόγω «των τρεχουσών επιχειρηματικών συνθήκων που επηρεάζουν τους όγκους».
Πιθανώς δεν μπορεί να υπάρξει σαφέστερη ένδειξη επικείμενης ύφεσης από μια εταιρεία logistics που ανακοινώνει μείωση του εργατικού δυναμικού στη σημαντικότερη εορταστική περίοδο του έτους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο χειμώνας θα φτάσει στην Ευρώπη (είχε καθυστερήσει πολύ) αυτή την εβδομάδα.
Πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών στην Ενέργεια και, στη χειρότερη περίπτωση, σε συνεχόμενα μπλακ άουτ ή ακόμα και ενεργειακά lockdown στη γραμμή.
Μια ενεργειακή κρίση είναι πιθανό (έχει ήδη) να πλήξει σκληρά τη βιομηχανική ηπειρωτική χώρα της Ευρώπης, τη Γερμανία, και θα συνεχίσει να αντηχεί σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Είναι αμφίβολο εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα μπορέσει να χειριστεί άλλη μία σειρά κρίσεων με διαφορά μόλις τριών μηνών.
Ο μεγάλος φόβος είναι ότι το χτύπημα στα κρυπτονομίσματα μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της οικονομικής κατάρρευσης που ξεκίνησε το 2020.
Γεγονός είναι ότι ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε δεινή θέση, κάτι που φαίνεται όταν αναλύσει κανείς τις πηγές παγκόσμιας ρευστότητας (πίστωση).
Εν τω μεταξύ, ας συνεχίσουν όλοι να προετοιμάζονται για τον χειμώνα που φτάνει, καταλήγει η GnS Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης