Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Tο 2022 μπορεί να είναι η χρονιά που τελικά θα αποκαλύψει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας

Rabobank: Tο 2022 μπορεί να είναι η χρονιά που τελικά θα αποκαλύψει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας
Rabobank: Μετά από δύο πολύ ασυνήθιστα χρόνια, το 2022 μπορεί να είναι η χρονιά που τελικά αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Η χρηματοοικονομική γνωμοδότηση καλείται να εντοπίσει τους κινδύνους που επιφυλάσσει για το 2022 και αυτό συνήθως καταλήγει σε μια εκτεταμένη λίστα «γνωστών αγνώστων», η οποία, εξ ορισμού, δεν είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική αναφέρει σε report της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτού του είδους κινδύνου εξακολουθεί να είναι δυνητικά μεγάλος, εφόσον δεν έχει πλήρως τιμολογηθεί.
Το πιο σημαντικό είναι η Fed η οποία λόγω των φόβων της για ένα επικείμενο ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών, θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία πίσω σε ύφεση.
Τι γίνεται όμως με τις ολοένα πιο στενές και απαιτητικές αγορές εργασίας; ή τα πολυάριθμα σενάρια στα οποία τα στρεβλωμένα καταναλωτικά πρότυπα, οι βρυχηθμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν ομαλοποιηθούν σύντομα;
Τι θα γίνει εάν η Κίνα συνεχίζει να ακολουθεί πεισματικά μια πολιτική μηδενικού Covid, ή λάβει χώρα μια ταυτόχρονη αντιστροφή των δημοσιονομικών κινήτρων σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες;
Και τι γίνεται με τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ιράν, την Τουρκία, το Αφγανιστάν ή την κλιματική αλλαγή;
Η γενική συναίνεση είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα χαλαρώσει, ότι τα εύκολα χρήματα έχουν ήδη βγει και ότι η αναμενόμενη απόδοση ανά μονάδα κινδύνου μετριάζεται.
Η Rabobank προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2022 σε 3,9%, χαμηλότερα από το 5,6% το 2021.
Τούτου λεχθέντος, αν και ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει αυξημένος μέχρι το 2022, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επιστροφή του ανοδικού σπιράλ μισθών-τιμών στις μεγάλες οικονομίες φαίνεται απίθανη και ότι οι πιέσεις των τιμών θα εξασθενήσουν (ή θα αντιστραφούν;) χωρίς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας όταν οι δυνάμεις της αγοράς καταφέρουν για να διευκολυνθούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό θα σήμαινε ότι ο πληθωρισμός είναι τελικά… παροδικός.
Όσο ο πληθωρισμός φαίνεται όντως να υποχωρεί, οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάποια μέτρια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Παρόλο που ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιταχύνθηκε στο υψηλό 40 ετών του 6,8% τον Νοέμβριο 2021, αυτό βοηθά να εξηγηθεί η αξιοσημείωτη αντιστροφή της καμπύλης του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και πριν από την έναρξη της ομαλοποίησης της πολιτικής.
Η οικονομία μπορεί να μην έχει την ικανότητα να διατηρήσει έναν «κανονικό» κύκλο σύσφιξης πολιτικής, εάν η ζήτηση πράγματι αμβλύνεται με ασυνήθιστη ταχύτητα.
Αυτό είναι που κάνει το 2022 ιδιαίτερα ενδιαφέρον: μετά από δύο πολύ ασυνήθιστα χρόνια, που δεν έμοιαζαν καθόλου με κανονικό οικονομικό κύκλο, μπορεί να είναι το έτος που τελικά αποκαλύπτει την υποκείμενη υγεία της οικονομίας.
Ο κινεζικός δείκτης Caixin Manufacturing PMI διαμορφώθηκε στο 50,9 τον Δεκέμβριο 2021, από 49,9 τον Νοέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο 2021.
Τα στοιχεία τονίζουν ότι η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της το περασμένο έτος καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν.
Αυτό συνδυάστηκε με την πιο πρόσφατη παρτίδα PMI παραγωγής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι τα σημεία συμφόρησης και οι χρόνοι παράδοσης βελτιώθηκαν.
Τούτου λεχθέντος, στην Κίνα, οι μελλοντικές προσδοκίες παραγωγής έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2020, καθώς οι εταιρείες ανησυχούν για το πιθανό σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιδημιών Covid-19. Σημειώστε ότι αυτή στην πόλη Xi'an -ένας σημαντικός βιομηχανικός κόμβος- έκανε τις αρχές να θεσπίσουν σαρωτικούς περιορισμούς σε κλίμακα που σπάνια παρατηρήθηκε από τη Wuhan.
Οι αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για μια συναρπαστική χρονιά με προσδοκίες για σημαντική αύξηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης πετρελαίου τους επόμενους μήνες.
Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται ευρέως να φτάσει σε νέα υψηλά όλων των εποχών πάνω από το όριο των 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου/ημέρα το 2022, ενώ η πλευρά της προσφοράς θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.
Ο όμιλος θα αποφασίσει σήμερα για τα επίπεδα παραγωγής για τον Φεβρουάριο.
Αναμένεται η συνέχιση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 400 χιλ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα ανά μήνα έως ότου επιτευχθούν τα προ-πανδημικά επίπεδα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ακόμη και αν ο όμιλος συμφωνήσει να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής, η πραγματοποιηθείσα παραγωγή ενδέχεται να υπολειτουργήσει λόγω των πρόσφατων προβλημάτων παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης