Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ετοιμάζονται για πολιτική αλλαγή - Πως θα επηρεαστούν οι αγορές

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ετοιμάζονται για πολιτική αλλαγή - Πως θα επηρεαστούν οι αγορές
Η Merkel «αποχώρησε» από τη Γερμανία, η Γαλλία ετοιμάζεται για αλλαγές και η Ιταλία αναμένει την απόφαση Draghi για το εάν θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία
Σχετικά Άρθρα

Η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Γερμανία μόλις γύρισε σελίδα έπειτα από 16 χρόνια ηγεσίας από την Angela Merkel, η Γαλλία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη και η Ιταλία περιμένει με αγωνία να μάθει αν ο Mariο Draghi θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.
«Μπορεί κάλλιστα να βρισκόμαστε σε ένα "σημείο καμπής", με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τις πολιτικές», επισημαίνει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της UniCredit.

Γερμανία

«Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα φέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία. Εάν είναι λιγότερο εντυπωσιακές και απλές τότε είναι επιθυμητές, και, πολύ πιθανό, θα ανοίξουν τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», είπε ο Nielsen.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση. Και την ίδια στιγμή, στόχος είναι μια υγιής δημοσιονομική πολιτική από το 2023 και μετά, όταν τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας καταργηθούν.
Αυτοί οι στόχοι είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ένα θέμα που παρακολουθούν στενά οι παράγοντες της αγοράς. Η ευρωζώνη έχει αυστηρούς στόχους για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά λόγω της πανδημίας δεν τηρήθηκαν. Επιπλέον, άλλοι αμφισβητούν εάν αυτοί οι στόχοι εξακολουθούν να ισχύσουν σε έναν κόσμο μετά την πανδημία. Το πόσα θα δαπανήσουν οι κυβερνήσεις και σε ποιους τομείς, θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων.
«Τα μέτρα στήριξης της προηγούμενης κυβέρνησης συν οι εντυπωσιακές επενδυτικές πολιτικές που θα ξεδιπλωθούν το 2022 θα οδηγήσουν σε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις» αναφέρουν οι αναλυτές της ING.
Σημειώνεται ότι η γερμανική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξης της τάξης του 2% το β' τρίμηνο του 2021 και 1,7% το γ' τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά σχεδόν 5%.
Αυτοί οι αριθμοί έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Μόλις τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού αρχίσουν να υποχωρούν και το τέταρτο κύμα της πανδημίας τελειώσει, η βιομηχανική παραγωγή θα ανακάμψει έντονα, η ιδιωτική κατανάλωση θα αρχίσει να αυξάνεται και οι επενδύσεις θα ανθίσουν και η γερμανική οικονομία θα πρέπει να επιστρέψει εντυπωσιακά ως πρωταθλητής της Ευρώπης όσον αφορά την ανάπτυξη του 2022», πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4,6% για τη Γερμανία το 2022.

Γαλλία

Οι Γάλλοι οδεύει προς προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2022. Ο νυν πρόεδρος, Emmanuel Macron, δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, προηγείται έναντι όλων των υποψήφιων.
Παρ' όλα αυτά, όμως, υπάρχει χρόνος να αλλάξουν στάση οι ψηφοφόροι, καθώς οι νέοι υποψήφιοι παρουσιάζουν την ατζέντα τους.
Ο Eric Zemmour, ένας υποψήφιος με θέσεις κατά των μεταναστών, θεωρείται απειλή για την ομοϊδεάτη πολιτικό Marine Le Pen. Εν τω μεταξύ, η άφιξη της Valerie Pecresse για να ηγηθεί της κεντροδεξιάς συντηρητικής εκστρατείας της θεωρείται επίσης ως πρόκληση για τον Macron, εάν αποφασίσει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.
Ο Nielsen της UniCredit περιέγραψε την Pecresse ως «σοβαρό αντίπαλο για το φαβορί Macron», εάν περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται τέταρτη, μετά τον Macron και τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους.
«Κατά συνέπεια, ο Macron θα πρέπει να ακολουθήσει έναν ακόμη στενότερο δρόμο για τη μεταρρύθμιση της Γαλλίας, ιδίως όσον αφορά τις συντάξεις, τις δημόσιες υπηρεσίες και την αγορά εργασίας», ανέφεραν αναλυτές της ING.
Ωστόσο, μια νίκη του Macron θα σήμαινε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να έχει έναν φιλοευρωπαίο ηγέτη που θέλει να συνεργαστεί με τη Γερμανία και την Ιταλία για τη μεταρρύθμιση της περιοχής.

Ιταλία

Στην Ιταλία -και όχι μόνο- όλοι θέλουν να μάθουν εάν ο Mario Draghi θα παραμείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα, ή εάν θα επιλέξει να είναι ο επόμενος πρόεδρος. Το τελευταίο σενάριο θα οδηγήσει σε νέο κύμα πολιτικής αβεβαιότητας δεδομένης της σύνθεσης της ιταλικής βουλής.
«Η ουσία είναι ότι η πολιτική ισορροπία που επικράτησε αφού ο Draghi ορίστηκε πρωθυπουργός, πρόκειται να κλονιστεί, αν όχι να καταστραφεί, από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε σημείωμα του ο Wolfango Piccoli από την Teneo.
Ως πρόεδρος, ο Draghi θα έχει λιγότερη άμεση επιρροή στην ιταλική πολιτική.
«Ο Draghi θα δυσκολευόταν να ενεργήσει για λογαριασμό της Ιταλίας έναντι της ΕΕ από το προεδρικό μέγαρο», είπε ο Piccoli.
Ωστόσο, η Ιταλία θα εξακολουθούσε να έχει έναν φιλοευρωπαίο πρόεδρο που θα έχει λόγο σε ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια νέα κυβέρνηση.
Εάν ο Draghi παραμείνει πρωθυπουργός, το έργο του «θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκο τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το πώς ο κυβερνών συνασπισμός διαχειρίζεται τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών», σημείωσε ο Piccoli.
Ο Draghi είναι επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τις διάφορες πολιτικές ομάδες του ιταλικού κοινοβουλίου. Χωρίς τις ψήφους τους, το έργο του Draghi θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια κατά την παρουσίαση νέων νόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης