Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η ανάπτυξη της Κίνας θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη το 2022

Morgan Stanley: Οι 4 λόγοι για τους οποίους η ανάπτυξη της Κίνας θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη το 2022

Η Morgan Stanley απαριθμεί 4 λόγους για τους οποίους η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να είναι καλύτερη από την αναμενόμενη το 2022

Σχετικά Άρθρα
Η οικονομία της Κίνας φαίνεται να αναπηδά από μια «μικρή ύφεση» σε μια άνοδο καθώς η χώρα χαλαρώνει την πολιτική, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Ο ασιατικός γίγαντας είχε σφίξει τη νομισματική του πολιτική, ξεκινώντας την «επιθετική απομόχλευση» καθώς προσπαθούσε να μειώσει το χρέος στον τομέα των ακινήτων.
Κατάφερε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 μέγεθος που δεν έχει παρατηρηθεί από την περίοδο 2003 έως 2007, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Ωστόσο, η τράπεζα είπε: «Ο ρυθμός της σύσφιξης αποδείχθηκε πολύ επιθετικός, δεδομένου ότι η ανάκαμψη της αύξησης της κατανάλωσης περιορίστηκε λόγω του κύματος Δέλτα και της συνεχιζόμενης προσέγγισης Covid-zero της Κίνας, η οποία διατήρησε την κατανάλωση κάτω από την τάση».
Οι αναλυτές γενικά αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2022.
Η Deutsche Bank εκτιμά ανάπτυξη περίπου 5%, ενώ η Nomura έχει πρόβλεψη 4,3%.
Οι αναλυτές περιόρισαν επίσης τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας το 2021, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 7,7% και 8,8%.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Morgan Stanley αναμένει μια «άνοδο» για την οικονομία της Κίνας το 2022.

Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη σταματήσει τις προσπάθειές τους για απομόχλευση και έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τόσο τη νομισματική όσο και τη δημοσιονομική πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε η τράπεζα.
Η Morgan Stanley σημείωσε ότι υπήρξαν δύο γύροι περικοπών του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών πρόσφατα, απελευθερώνοντας ρευστότητα στην οικονομία.
Αυτό ήρθε με καθοδήγηση για την κατανομή περισσότερων δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στεγαστικά δάνεια και σε προγραμματιστές, μεταξύ άλλων.

Αλλαγές για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ο πολιορκημένος τομέας ακινήτων της χώρας παγιδεύτηκε σε μια κρίση χρέους καθώς οι προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει το χρέος άρχισαν να δαγκώνουν.
Η πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών» της Κίνας θέτει ένα όριο στο χρέος σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα επίπεδα κεφαλαίου μιας επιχείρησης.
Αυτό άρχισε να χαλιναγωγεί τους προγραμματιστές μετά από χρόνια ανάπτυξης που τροφοδοτήθηκε από το υπερβολικό χρέος.
Η κρίση ρευστών διαθεσίμων του πιο χρεωμένου προγραμματιστή στον κόσμο, Evergrande, έφτασε στο κεφάλι καθώς τελικά κήρυξε αθέτηση πληρωμών στις αρχές του μήνα, ενώ άλλοι Κινέζοι προγραμματιστές άρχισαν επίσης να δείχνουν σημάδια πίεσης. Μερικοί έχασαν πληρωμές τόκων ενώ άλλοι αθέτησαν το χρέος τους συνολικά.
Η κατάρρευση έχει επίσης πλήξει την εμπιστοσύνη των αγοραστών κατοικιών, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις ακινήτων να πέφτουν κατακόρυφα.
Για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν πει να αυξήσουν τα στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ ορισμένες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς αγοράς ακινήτων.
Οι αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη μιας διαχειριζόμενης διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους για τον περιορισμό των κινδύνων χρεοκοπίας, δήλωσε η Morgan Stanley.
Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών έπληξε τις ταμειακές ροές των προγραμματιστών καθώς η χρηματοδότηση εξαντλήθηκε.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν τώρα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης των προγραμματιστών ικανοποιούνται, δήλωσε η Morgan Stanley.
Αυτό περιλαμβάνει την παρότρυνση των τραπεζών να αυξήσουν τα αναπτυξιακά δάνεια και να άρουν τους περιορισμούς στην έκδοση ομολόγων.

«Λιγότερο επαχθείς» ενεργειακοί στόχοι το 2022

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, τα σχέδια της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και η αύξηση των εξαγωγών συνέβαλαν στις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα το 2021 το έτος.
Η Morgan Stanley, επίσης, σημείωσε ότι οι ενεργειακοί στόχοι και στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποδείχθηκαν επίσης «πολύ επιθετικοί», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική παραγωγή.
«Ωστόσο, μόλις εμφανίστηκε το ζήτημα της έλλειψης άνθρακα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρενέβησαν γρήγορα και αποτελεσματικά», έγραψε η τράπεζα.
Θα υπάρξει «επαναφορά» αυτών των ενεργειακών στόχων το 2022, ανέφερε.
«Έχουμε ήδη δει μια γρήγορη ανάκαμψη στην παραγωγή και τη διαθεσιμότητα άνθρακα, με τα ορυχεία να επανεκκινούνται και οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος των εισροών», έγραψε η Morgan Stanley.

Οι εξαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές το 2022

Η τράπεζα είπε επίσης ότι η προσέγγιση της Κίνας με μηδενικό Covid έχει αποτρέψει διαταραχές στην εργοστασιακή παραγωγή και μάλιστα οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της στις παγκόσμιες εξαγωγές.
Ένα ευνοϊκό παγκόσμιο σκηνικό θα πρέπει να οδηγήσει περαιτέρω σε ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου, έγραψε η Morgan Stanley.
Η τράπεζα σημείωσε, ωστόσο, ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι επενδυτές είναι προσεκτικοί θα ήταν εάν οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα σημεία συμφόρησης εξομαλυνθούν το επόμενο έτος, προκαλώντας την Κίνα να εγκαταλείψει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης