Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Σε υψηλά εξαετίας η έκδοση ομολόγων σε ευρώ - Στα 249 δις ευρώ οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Financial Times: Σε υψηλά εξαετίας η έκδοση ομολόγων σε ευρώ - Στα 249 δις ευρώ οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων
Η μέση διάρκεια των ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες σε ευρώ έχει αυξηθεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια
Προς το ανώτατο επίπεδο εξαετίας (από το 2009) οδεύει η εταιρική έκδοση ομολόγων σε ευρώ, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να πουλήσουν το χρέος πριν από την αναμενόμενη έναρξη ενός δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, «οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων έφτασαν τα 249 δις ευρώ, μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Dealogic.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρείται κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης ιδίων κεφαλαίων το 2009, όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν το πρώτο QE για την ενίσχυση των οικονομιών τους από την σκληρή οικονομική κρίση.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», δήλωσε ο Armin Peter, επικεφαλής της UBS Global.
«Ήταν μια εξαιρετική χρονιά που δεν πήρε ώθηση μόνο υπό το φόβο μιας πιθανής αύξηση των αποδόσεων, αλλά το πιο σημαντικό από ένα πολύ υψηλό επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών».
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν εκτεθειμένες στο ευρωπαϊκό χρέος – τα περίφημα ομόλογα Yankee – όμως καθώς η νομισματική πολιτική απέκλινε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι αμερικανικές αυτές ομάδες ενθαρρύνθηκαν να κλειδώσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη μετά την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το Μάρτιο.
Επιπλέον, η έκρηξη των αμερικανικών M & A δημιούργησαν την ανάγκη για φθηνή χρηματοδότηση.
Αλλά από το Σεπτέμβριο και μετά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi άφησε να εννοηθεί ότι μελετά την πιθανότητα και δεύτερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) στη ζώνη του ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν ομόλογα.
Ορισμένοι μάλιστα εκδίδουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειες, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μία από τις καλύτερες περιόδους για να κλειδώσει σε χαμηλά ποσοστά.
Η μέση διάρκεια των ομολόγων που εκδίδονται από εταιρείες σε ευρώ έχει αυξηθεί σε περισσότερα από πέντε χρόνια.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη μέση διάρκεια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch Investment Grade Bond Index.
Ο Jeff Boswell, επικεφαλής των ανεπτυγμένων πιστωτικών αγορών της Investec Asset Management, δήλωσε ότι «οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, θα ήταν διατεθειμένοι να ποντάρουν στα χαμηλά επιτόκια και στη συνέχεια να ξεφορτωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη».
Ο Josh Presley, ένας τραπεζίτης που διαχειρίζεται ευρωπαϊκό χρέος για την Bank of America Merrill Lynch, πρόσθεσε ότι «πολλές εταιρείες αγόραζαν το χρέος που ήταν κοντά στην ωρίμανση του για να εκδώσουν ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία και να τα κλειδώσουν στο χαμηλό κόστος».
Τέτοιες εταιρείες είναι η γερμανική Εταιρεία Μεταφορών Deutsche Bahn, , o γαλλικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Orange, η Βρετανική Sky, η άγγλο-αυστραλιανή εταιρεία Άνθρακα BHP Billiton, οι κρατικές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες Dongfeng Motor και η αμερικανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Procter & Gamble.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων διάρκειας, είναι πλέον πιο ευαίσθητες στα επιτόκια καθώς για κάθε αύξηση των επιτοκίων, υπάρχουν και οι αντίστοιχες αποδόσεις, ενώ σε περίπτωση που τα ποσοστά αρχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν με βαριές απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης