Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Princeton University: Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα κλείσει τις πληγές της λιτότητας

Princeton University: Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν θα κλείσει τις πληγές της λιτότητας
Η εσωτερική υποτίμηση έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και δεν ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα
Τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από τη λιτότητα, αντικρούει ο καθηγητής του Princeton, Dani Rodrik.
Πολλοί ελπίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στο εξωτερικό, αναφέρει ο καθηγητής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα έχει μικρά περιθώρια παροχής δημοσιονομικών κινήτρων, καθώς θα αποκλειστεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Η υιοθέτηση ενός φτηνότερου νομίσματος θα μπορούσε, κατ’ αρχήν να αντιστρέψει τις επιπτώσεις από τη λιτότητα.
Η υποβάθμιση του νομίσματος λειτουργεί μέσω της μείωσης του εγχώριου κόστους διαβίωσης σε όρους ξένων νομισμάτων, ωστόσο, αυτού του είδους η υποτίμηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Από την εκδήλωση της κρίσης, οι μισθοί στη χώρα έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 15%, -διαδικασία που ονομάστηκε εσωτερική υποτίμηση.
Ωστόσο, σημειώνει ο αρθρογράφος, τα αποτελέσματα σε επίπεδο εξαγωγών ήταν απογοητευτικά.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν μηδενίστηκε αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην κάθετη πτώση των εισαγωγών, ως αποτέλεσμα της λιτότητας, και όχι στην εκτίναξη των εξαγωγών.
Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές πλήττονται από άλλους παράγοντες.
Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας, η πιστωτική στενότητα, η ειδίκευση σε στάσιμες αγορές εξαγωγών και η γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα.
Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται να μην έχουν μειωθεί όσο και οι μισθοί.
Το Grexit θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει κάπως, αλλά θα λειτουργήσει αρνητικά σε άλλα επίπεδα, όπως η πολιτική αβεβαιότητα.
Σε βραχυμεσοπρόθεσμο επίπεδο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει μέτρα που θα στοχεύουν στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς.
Ένα ελληνικό πρόγραμμα που θα εντοπίζει τα εμπόδια αυτά και θα προτείνει μέτρα για την εξάλειψή τους θα ήταν ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος προσαρμογής από την τυφλή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών της τρόικας.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα αποτελούσε, επίσης, μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση της Ελλάδας για παραμονή της Ευρωζώη υπό τις σημερινές συνθήκες, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει το Grexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης