Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό έγχρωμης επανάστασης στη Γεωργία: Οι ΥΠΕΞ Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας συμμετείχαν ... στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Σκηνικό έγχρωμης επανάστασης στη Γεωργία: Οι ΥΠΕΞ Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας συμμετείχαν ... στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Οι τέσσερις Ευρωπαίοι υπουργοί συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zurabishvili
Μεγάλο συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα στην Τιφλίδα της Γεωργίας κατά του νόμου για τους ξένους πράκτορες που εγκρίθηκε στις 14 Μαΐου, σε τρίτη κοινοβουλευτική ανάγνωση.
Μάλιστα, ένα ογκώδες πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του γεωργιανού κοινοβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι επισκεπτόμενοι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Ισλανδίας, Baiba Braze, Margus Tsahkna, Gabrielius Landsbergis και Thordis Kolbrun Reykfjord Gilfadottir αντίστοιχα, μεταδίδει το ρωσόφωνο κανάλι Telegram Tbilisi Life.
Οι υπουργοί συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zurabishvili, η οποία επίσης αντιτίθεται στον νόμο και έχει υποσχεθεί πολλάκις να ασκήσει veto.
Οι τέσσερις Ευρωπαίοι υπουργοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Τιφλίδας από κοινού με φοιτητές και ανέβηκαν στο βήμα που έχει στηθεί έξω από το κτήριο του Γεωργιανού Κοινοβουλίου.
Ενδειτική είναι η ερώτηση που φώναξε δυνατά προς το κοινό ο Λιθουανός ΥΠΕΞ:
«Πού πάμε;» για να λάβει μια ηχηρή απάντηση από τους συγκεντρωμένους: «Στην Ευρώπη!».
Από το βήμα της αντικυβερνητικής εκδήλωσης τοποθετήθηκε και ο Ισλανδός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές.
«Προέρχομαι από μια πολύ μικρή χώρα με μια πολύ διαφορετική ιστορία, μια πολύ διαφορετική εμπειρία και μια διαφορετική διαδρομή. Αλλά οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου αποτελούν τη βάση των κοινών μας αξιών που φέρνουν την ειρήνη και τις οποίες γνωρίζουμε πολύ καλά», υποστήριξε.
Ακολούθως, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου μοίρασαν στους υπουργούς μπλουζάκια με μια φράση από τον εκλιπόντα πρωθυπουργό της Γεωργίας Zurab Zhvania: «Είμαι Γεωργιανός, που σημαίνει ότι είμαι Ευρωπαίος».
Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Απριλίου, δηλαδή από τότε που εισήχθη ξανά στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες, άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γεωργία.
Στις 11 Μαΐου 50.000 Γεωργιανοί συμμετείχαν στην μαζικότερη πορεία διαμαρτυρίας των σχετικών κινητοποιήσεων.
Η συλλογική Δύση έχει επίσης εγκαλέσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της γεωργιανής κυβέρνησης.
Ο νόμος εισήχθη από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» της χώρας.
Σημειωτέτον ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμψει το veto του προέδρου, καθώς διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήτοι 84 από τις 150 έδρες της γεωργιανής βουλής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης