Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Με πολιτική απόφαση η λύση στο ελληνικό χρέος - Κανένας κίνδυνος για Grexit

Credit Suisse: Με πολιτική απόφαση η λύση στο ελληνικό χρέος - Κανένας κίνδυνος για Grexit
Έκπληξη η μέχρι στιγμής συγκρουσιακή στάση της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους
Τα σημαίνοντα προβλήματα, τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, παραθέτει η Credit Suisse, δηλώνοντας έκπληκτη από την «συγκρουσιακή ρητορική» του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό τον τίτλο «Greece: Νew Government, Old Problems», η ελβετική επενδυτική τράπεζα παραθέτει τα – ου ευκαταφρόνητα – προβλήματα, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, προτού να προβεί στην παράθεση των φλεγόντων ζητημάτων, εκφράζει την έκπληξή της για την συγκρουσιακή ρητορική της νέας κυβέρνησης, η οποία παρέμεινε πιστή στις αξιώσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους και εκδίωξη της τρόικας.
Στο προαναφερθέν πλαίσιο εντάσσεται και η παρέκκλιση της Αθήνας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων, προσθέτει η Credit Suisse.
«Η νέα κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες, ανακαλώντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» εξηγεί η επενδυτική τράπεζα.
Λαμβάνοντας υπόψη το διαμορφωθέν συγκρουσιακό πλαίσιο, η Credit Suisse προσθέτει ακολούθως τις σημαίνουσες προκλήσεις - προβλήματα της νέας κυβέρνησης

Προβλήματα ρευστότητας
Το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Επομένως, ο χρόνος προκειμένου να επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης είναι αρκετά περιορισμένος,
Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων αλλά και η λήξη του προγράμματος επηρεάζουν μία σειρά χρηματοδοτικών - και όχι μόνο – ζητημάτων:
- Η ένταξη της Ελλάδας στο QE προϋποθέτει τη διατήρηση της χώρας σε ένα πρόγραμμα διάσωσης
- Η Ελλάδα έχει ακόμη πρόσβαση στο ΕLA, όμως το ανώτατο όριο βοήθειας ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ.
- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση και στο ΤΧΣ, το απόθεμα του οποίου ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει το συγκεκριμένο ποσό, σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία για την παράταση του προγράμματος ή τη δημιουργία ενός νέου.
- Το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει την εκταμίευση ακόμη 7,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε είναι απίθανο να εκταμιευτούν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Χρέος
Το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται περίπου στα 300 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ.
Εξ αυτών, τα 142 δισ. ευρώ ανήκουν στο EFSF, ενώ ακόμη 53 δισ. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΔΝΤ κατέχει ομόλογα της Ελλάδας, ύψους 32 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ 27 δισ. ευρώ.
Τα εναπομείναντα 50 δισ. βρίσκονται σε «χέρια» ιδιωτών.

Δεν αναμένεται νέο haircut
Το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θεωρείται σχεδόν απίθανο, εξαιτίας τόσο της ιδιότητας των κατόχων των ελληνικών ομολόγων, όσο και των πολιτικών συσχετισμών.
Η περίπτωση του ΔΝΤ είναι άκρως ενδεικτική, καθώς το Ταμείο δεν αποδέχεται κούρεμα στα δάνειά του.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΚΤ.
Επομένως, «κούρεμα» δέχονται - σε δυνητικό επίπεδο - τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της Ευρώπης (EFSF – E.E.) και των ιδιωτών.

Η λύση του σιωπηλού… haircut
Ωστόσο, το ερώτημα έγκειται στο εάν μπορεί να υπάρξει μία εναλλακτική βοήθεια της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, το haircut μπορεί να «αναπληρωθεί» μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Φυσικά, μία τέτοια εξέλιξη συνιστά απόρροια πολιτικών αποφάσεων.

Μπορεί η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη;
Βάσει του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού, η Ελλάδα είναι αδύνατο να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη οικειοθελώς ή μονομερώς.
Άλλωστε, η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν εδράζεται σε καμία νομική βάση.

Μπορεί η Ευρώπη να διώξει την Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, αλλά κάλλιστα η Ευρώπη μπορεί να «ενθαρρύνει» τη χώρα να εξέλθει του ευρώ.
Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει σχεδόν απίθανο…

(πρώτη ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2015, 07:26)

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης