Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Παραμένει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης - Κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν απειλή

FT: Παραμένει ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης - Κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν απειλή
Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν εξασφαλίσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι βρισκόταν στην κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης βρίσκεται σήμερα το ευρώ, όπως προειδοποιούν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Όπως τονίζουν, έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως η Ευρωζώνη δεν διαθέτει κανέναν ικανό μηχανισμό να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σε περίπτωση παράτασης της οικονομικής της αδυναμίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει στην εξής πραγματικότητα: Η οικονομία μπορεί να μην έχει ισχυροποιηθεί επαρκώς ωστόσο η ευρωπαϊκή κρίση έχει τελειώσει.
Αυτή όμως είναι η δική τους πραγματικότητα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την τάση να κρίνουν τους κινδύνους που απειλούν το ευρώ από τον αριθμό των μεταμεσονύχτιων και μαραθώνιων συνεδριάσεων στα κτίρια των Βρυξελλών.
Αυτό όμως δεν είναι σωστό, δεν κρίνεται έτσι ένας κίνδυνος ή μια απειλή, σημειώνουν οι Financial Times.
Tαυτόχρονα το δημοσίευμα στέλνει σαφή προειδοποίηση πως σήμερα ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι ήταν στην κορύφωση της κρίσης.
Πριν από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι προέβλεπαν για το σήμερα ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Αυτό δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει άμεσα.
Πριν από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι προχώρησαν στη σύσταση και τη δημιουργία νέων μηχανισμών με στόχο την επιβίωση του ευρώ και της Ευρωζώνης.
Σήμερα δεν υπάρχει καμία παρόμοια διάθεση για τη σύσταση ενός τέτοιοι μηχανισμού.
Όπως τονίζεται επίσης στο ίδιο δημοσίευμα, η πραγματική απειλή για την Ευρωζώνη σήμερα δεν αναμένεται να προκύψει από τον... συνήθη ύποπτο, τις αγορές ομολόγων.
Αντίθετα η μεγάλη απειλή για την Ευρωζώνη είναι πιο πιθανό να προέλθει από τη νέα γενιά ηγετών, πρόθυμων να στηρίξουν και να προωθήσουν τοπικές ανεξάρτητες κινήσεις.
"Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν εξασφαλίσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις", αναφέρουν οι Financial Times.
Όπως προσθέτουν, η αλήθεια για την Ευρωζώνη σήμερα είναι μια: Η λιτότητα ήρθε για να μείνει...
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να δώσει ηχηρή ανάσα ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - από την πλευρά των κυβερνήσεων - κρίνεται επίσης αναγκαία...
"Τι εντύπωση μας αφήνουν όλα τα ανωτέρω; Πως η Ευρωζώνη οδηγείται στη στασιμότητα. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της αποτυχίας...", καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης