Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Επιτυχής η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ - Ρεαλιστικός ο στόχος του 33% στις εκλογές

Economist: Επιτυχής η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ - Ρεαλιστικός ο στόχος του 33% στις εκλογές
Πρωθυπουργός... εν αναμονή ο Αλέξης Τσίπρας
Την πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει ενδελεχώς ο Economist, ο οποίος χαρακτηρίζει - για ακόμη μία φορά - τον Αλέξη Τσίπρα ως «πρωθυπουργό εν αναμονή».
Υπό τον τίτλο «Syriza prepares for early election», το βρετανικό περιοδικό ακτινογραφεί την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στην κατάρρευση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως θα κερδίσει σίγουρα τις εκλογές. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ολοένα και περισσότερο συμπεριφέρεται ως ο εν αναμονή πρωθυπουργός» αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Economist.

Aσκήσεις… ισορροπίας
Στο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ένα προσεχτικό παιχνίδι ισορροπιών, το οποίο στοχεύει στο να διατηρεί ικανοποιημένες τις αριστερές συνιστώσες, κρατώντας παράλληλα, «ανοιχτούς» τους δίαυλους επικοινωνίας με πιθανές συμμαχικές δυνάμεις.
Η επιτυχία της διπλής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί ο Economist, οφείλεται εν πολλοίς στο προσωπικό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα.
Ένας ακόμη καταλυτικός παράγοντας είναι η προσδοκία των Ελλήνων για τον τερματισμό της λιτότητας και την έλευση του… καινούριου.
Βέβαια, η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διεκπεραιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού ακόμη αμφισβητείται…
Πάντως, διαπιστώνει το βρετανικό περιοδικό, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αντηχεί λιγότερο ριζοσπαστικές πολιτικές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει «αμβλύνει» το ρητορικό του λόγου.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά διεθνείς συμμαχίες, προκειμένου να επιλύσει τα ελληνικά προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα της μετανάστευσης και του χρέους.
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, καθώς εξαιτίας των συμμαχιών, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να «αντικρούσει» με ευκολία τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί ελλιπών "φίλων" στο εξωτερικό.

Εκλογική τακτική
Η αξίωση του ΣΥΡΙΖΑ για καταμερισμό των ελληνικών προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί της ουσίας αντανακλά την εκτίμηση αρκετών Ελλήνων πως η Ελλάδα άδικα τιμωρήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα θα εξακολουθεί να επενδύει στη συγκεκριμένη ρητορική.
Εκεί άλλωστε, έγκειται και η απαρέγκλιτη άρνηση του στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και στο φόρο ακινήτων.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει ο Economist, φιλοδοξεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής.
Ωστόσο, ο ρεαλιστικός στόχος είναι η εξασφάλιση του 33% των ψήφων και η ταυτόχρονη είσοδος στη Βουλή τουλάχιστον πέντε πολιτικών κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσαφηνίσει πως η ΝΔ δεν περιλαμβάνεται στους εν δυνάμει μετα-εκλογικούς συμμάχους.
Έτσι, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, το βάρος για τη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνεται στα μικρότερα κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης