Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Γεγονός το recovery story στην Ελλάδα - Δεν αποκλείονται νέες ΑΜΚ για τις τράπεζες

HSBC: Γεγονός το recovery story στην Ελλάδα - Δεν αποκλείονται νέες ΑΜΚ για τις τράπεζες
Κανείς δεν θα πρέπει να αγνοήσει τη μεταρρυθμιστική κόπωση που εντοπίζεται στην Ελλάδα
"H ύφεση της ελληνικής οικονομίας υποχωρεί, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν", επισημαίνει η HSBC, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "European Economics - The road to QE".
Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα ανακάμπτει, ωστόσο πρόκειται για μια ανάκαμψη εξαιρετικά εύθραυστη. Αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τα μεικτά μηνύματα που στέλνουν οι διάφοροι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώνονται.
Η HSBC εκφράζει έντονη ανησυχία τόσο για τον αποπληθωρισμό, όσο και για τις αδύναμες επιδόσεις της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η βρετανική τράπεζα επισημαίνει πως για να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ίσως χρειαστεί ακόμη περισσότερη εσωτερική υποτίμηση.

Το πολιτικό ρίσκο
Όπως προέκυψε από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, τα ποσοστά των κομμάτων της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αθροιστικά ξεπέρασαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο για πρόωρες εθνικές εκλογές.
"Η σταθερότητα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες έχει θωρακιστεί", εκτιμούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, προειδοποιώντας ωστόσο πως όλα θα κριθούν τον Μάρτιο του 2015, κατά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κανείς όμως δεν θα πρέπει να αγνοήσει και τη μεταρρυθμιστική κόπωση που εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Χρηματοδότηση
Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα εξεταστούν δύο κρίσιμα ζητήματα:
- Εάν η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης
- Τι μορφή θα έχει ο νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
"Αντί να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα είναι προτιμότερο να βασιστεί στις διεθνείς αγορές, μετά το επιτυχημένο πείραμα του Απριλίου", σχολιάζει μεταξύ άλλων η HSBC.

Προβλέψεις
Οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας υπόκεινται σε σοβαρούς καθοδικούς κινδύνους, όπως:
- δημοσιονομική αστοχία
- καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις
- Υψηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός

Τράπεζες
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίων.
Οι επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου, οι εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποίησαν οι ίδιες, αλλά και το ελληνικό δημόσιο, αποτελούν θετικές ενδείξεις της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στο Greek recovery story.
"Οι ελληνικές τράπεζες δεν αποκλείεται να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια", προειδοποιεί η HSBC, λόγω - όπως εξηγεί - των υψηλών ποσοστών των NPLs...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης