Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Σταδιακή η βελτίωση της Eλλάδας - Κίνδυνοι... χρέος και αποπληθωρισμός

Natixis: Σταδιακή η βελτίωση της Eλλάδας - Κίνδυνοι... χρέος και αποπληθωρισμός
Οι ευρωπαϊκές αγορές διακατέχονται από ένα γενικευμένο κλίμα ευφορίας
Σταδιακή βελτίωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα η Natixis, επιχειρώντας να αποτιμήσει την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έναν μήνα μετά τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε νέα ανάλυσή της, οι προοπτικές για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των χωρών του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου - Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία - βελτιώνονται διαρκώς.
Μεγάλο μέρος της βελτίωσης αυτής αποδίδεται στη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν σταμάτησε να στηρίζει ποτέ την Ευρωζώνη. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ηχηρή δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη θωράκιση της σταθερότητας του ευρώ. Πρόκειται για μια δήλωση του 2012, που όμως δεν έχασε ποτέ τη δυναμική της. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί - ή να αγνοηθεί - το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου.
Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω οι αγορές στην Ευρωζώνη εκπέμπουν θετικά μηνύματα. Οι ευρωπαϊκές αγορές διακατέχονται από ένα γενικευμένο κλίμα ευφορίας, είτε πρόκειται για τις μετοχές, είτε για τα ομόλογα.
Ταυτόχρονα οι κίνδυνοι δείχνουν να υποχωρούν τόσο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, όσο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να προειδοποιήσει η Natixis, μπορεί οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη σταδιακά να μειώνονται, όμως αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως έχουν εξαφανιστεί.
Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζουν να ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους και την ολοένα και εντεινόμενη απειλή του αποπληθωρισμού.
Ταυτόχρονα οι χαμηλές προοπτικές για την ανάπτυξη επιδεινώνουν περαιτέρω το εύθραυστο κλίμα, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για τόνωση της παραγωγικότητας. Σοβαρή πηγή ανησυχίας αποτελεί την ίδια στιγμή - για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - η γήρανση του πληθυσμού.
"Όσο τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη αυξάνονται, όσο η Ευρωζώνη δεν έχει πλήρως ξεπεράσει την τραπεζική κρίση, τόσο η ανάκαμψη θα παραμένει μετριοπαθής. Το περίεργο όμως είναι πως οι επενδυτές επιμένουν να αγνοούν τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας", σπεύδουν να υποστηρίξουν οι αναλυτές της Natixis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης