Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ - Γιατί δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα το ΔΝΤ; - NPLs, το στοίχημα των τραπεζών

WSJ - Γιατί δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα το ΔΝΤ; - NPLs, το στοίχημα των τραπεζών
Μπορεί το ΔΝΤ να μην... ζητάει συγγνώμη, ωστόσο από αρκετά σημεία της τελευταίας έκθεσής του προκύπτει πως δείχνει μεταμέλεια
Σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και προσωπικά κατά της επικεφαλής του, Christine Lagarde, για τους χειρισμούς τους στην ελληνική κρίση, εξαπολύει η Wall Street Journal.
"Γιατί η Christine Lagarde δεν έχει ακόμη απολογηθεί για όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα;" διερωτάται η εφημερίδα. Και προσθέτει πως "είναι κρίμα που ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από μία χώρα στην οποία τα λάθη της είχαν πραγματικές συνέπειες".
Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν για 7 μήνες οι εκταμιεύσεις κρίσιμων δόσεων προς την Αθήνα. Οι καθυστερήσεις αυτές ανέβαλαν με τη σειρά τους την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, παρά το γεγονός πως εδώ και αρκετό καιρό είχε διαφανεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα.  
Εστιάζοντας στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 10/6), η εφημερίδα διαπιστώνει τα εξής: Μπορεί το Ταμείο να μην... ζητάει συγγνώμη, ωστόσο από αρκετά σημεία της έκθεσής του προκύπτει πως δείχνει κάποια μεταμέλεια. Το ΔΝΤ διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και αναγνωρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.
Συνεχίζοντας η εφημερίδα, επισημαίνει πως η πρόοδος της Ελλάδας είναι πλέον ορατή. Λίγοι θα διαφωνήσουν πως είναι ειλικρινής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν δηλώνει αποφασισμένος να καταστήσει την ελληνική οικονομία μια μοντέρνα οικονομία της αγοράς.
Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι πως η χώρα επιβίωσε από τη μεγαλύτερη απειλή στην ανάκαμψή της. Ποια ήταν αυτή; Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου να λάβει ισχυρό προβάδισμα, τέτοιο ώστε να απειλήσει την κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αυξάνει αυτόματα τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης και το 2015, όταν η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Η απόφαση του Α. Σαμαρά να ορίσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών έναν αξιοσέβαστο τεχνοκράτη, τον Γκ. Χαρδούβελη, αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει καταλάβει την εξής πραγματικότητα: Οι δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις", σχολιάζει η εφημερίδα.
Ακόμη όμως και μετά από όλα αυτά, το ΔΝΤ συνεχίζει να προειδοποιεί πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την υγεία των τραπεζών της. Σε αυτό το σημείο η εφημερίδα επαναλαμβάνει τις ήδη γνωστές προβλέψεις του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ένα: Το πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Mέχρι τώρα πάντως οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν απρόθυμες να το πράξουν.
Οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες επιμένουν πως πλέον είναι σε θέση να απορροφήσουν τυχόν ζημιές, λόγω της μείωσης του χρηματοδοτικού κόστους, του κλεισίματος υποκαταστημάτων και του μειωμένου ανταγωνισμού.
Εάν έχουν δίκιο θα αποδειχθεί από τις εξής παραμέτρους:
- Από το αν θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών στα τέλη του έτους. Αυτό θα δώσει αυξημένες εξουσίες στις τράπεζες.
- Από το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών τους δανείων χωρίς να υπάρξει νέα μείωση των τιμών ακινήτων.
- Από το αν θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες οι καταθέσεις που έφυγαν στην κορύφωση της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης