Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Αργούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα - Δίχως ισχυρό momentum o ΣΥΡΙΖΑ

Citigroup - Αργούν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα - Δίχως ισχυρό momentum o ΣΥΡΙΖΑ
«Το εύρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρό, προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις»
Το εκλογικό αποτέλεσμα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση αποκωδικοποιεί η Citigroup, προβαίνοντας σε μία ψύχραιμη ανάλυση των εκλογικών δεδομένων.
Σε σημείωμά της, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος σε εθνικό επίπεδο, για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Ωστόσο, το εύρος της νίκης έναντι της κυβερνώσας ΝΔ δεν νομιμοποιεί το αίτημα προσφυγής σε εθνική κάλπη, εκτιμά η Citigroup.
«Το εύρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μικρό, προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» υπερθεματίζει.
«Τουλάχιστον, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ένα ανοδικό momentum, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές» συνεχίζει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, το άνωθεν συμπέρασμα επιβεβαιώνεται και από την επίδοση του κυβερνητικού εταίρου (ΠΑΣΟΚ), το οποίο πέτυχε εκλογικό ποσοστό υψηλότερο του αναμενομένου, καταλήγει η Citigroup, σκιαγραφώντας το… αύριο της πολιτικής σκηνής.
Μετέπειτα, η αμερικανική τράπεζα αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις στις έτερες ευρωπαϊκές χώρες:

Γαλλία
Τα ποσοστά των τριών ισχυρότερων κομμάτων στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: Οι Γάλλοι ασφυκτιούν με την Ευρώπη!
Ο Francois Hollande υπέστη μία ακόμη βαριά ήττα. Το εάν ο Γάλλος Πρόεδρος καταφέρει να προωθήσει μία αναπτυξιακή ατζέντα τελεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Επομένως, η πολιτική πίεση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, με την κυβέρνηση να εξαναγκάζεται σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αλλάξει το εις βάρος της κλίμα.

Ιταλία
Η μεγάλη εκλογική νίκη του κεντροαριστερού Matteo Renzi ενισχύει την ιταλική κυβέρνηση και ανανεώνει την εμπιστοσύνη των Ιταλών προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει μάλιστα, και της υλοποίησης μίας ευρείας μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Η εκλογική απήχηση που χαίρει, ίσως ωθήσει τον Matteo Renzi σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να λάβει μία πλήρη δημοκρατική στήριξη από τον ιταλικό λαό. Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεν εκλέχτηκε αλλά διορίστηκε ως αντικαταστάτης του Enrico Letta.

Iσπανία
Η απρόσμενη νίκη του σοσιαλιστικού PSOE επιβεβαιώνει την καθοδική απήχηση των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Η σχετική ενίσχυση των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων ενδέχεται να απειλήσει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, η οποία βάσει των σημερινών δεδομένων, δύσκολα θα συγκροτήσει νέα κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές του 2015.

Ιρλανδία
Το δυσμενές αποτέλεσμα των κυβερνητικών εταίρων και η παραίτηση του επικεφαλής των Εργατικών θέτει την κυβέρνηση υπό πλήρη αμφισβήτηση, εγκαινιάζοντας μία μακρά περίοδο κυβερνητικής αστάθειας, η οποία ενδέχεται να κορυφωθεί με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης