Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg Bank - Πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μετά τις Ευρωεκλογές - Σε κίνδυνο η οικονομία

Berenberg Bank - Πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μετά τις Ευρωεκλογές - Σε κίνδυνο η οικονομία
Τυχόν πολύ χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ θα υπονομεύσουν ευθέως τη δυναμική της συγκυβέρνησης
Νέο γύρο αυξημένης πολιτικής αστάθειας προβλέπει για την Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών, η Berenberg Bank.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank, Holger Schmieding, η έκβαση των Ευρωεκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία - σε εθνικό επίπεδο - για την Ελλάδα.
Κατά τον Schmieding, το αποτέλεσμα της Κυριακής 25 Μαΐου αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, γεγονός που αυτόματα μεταφράζεται σε αρνητικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία.
Στην Ελλάδα του 2014, στην Ελλάδα που επιχειρεί να ξεφύγει από την κρίση, η κάλπη της Κυριακής δημιουργεί πρόσφορο έδαφος, μια πλατφόρμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναγάγει σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο τις Ευρωεκλογές.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει πως θα σκίσει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα διεκδικεί ως υποψήφιος την προεδρία της Κομισιόν, εκπροσωπώντας τα κόμματα της Αριστεράς.
Όπως σημειώνει στη συνέχεια η Berenberg Bank, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Πρόκειται για το οικονομικό πρόγραμμα που απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, καθώς και την έξοδό της από το ευρώ.  
Ωστόσο τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, επιδείνωσαν την οικονομία της χώρας και στέρησαν σωρευτικά ένα 25% από το ελληνικό ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη χώρα δεν λέει να υποχωρήσει από τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του 27% (και του 60% στους νέους).  
Δύο γεγονότα αναμένεται να αυξήσουν την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, την επομένη της κάλπης των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον Holger Schmieding:
- Οι εξαιρετικά φτωχές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου. Τυχόν πολύ χαμηλά ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ θα υπονομεύσουν ευθέως τη δυναμική της συγκυβέρνησης.
- Ένα ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, φέρνοντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο των πρόωρων εθνικών εκλογών.
"Εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και νικητής αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα κορυφωθεί, απειλώντας ευθέως τις προσπάθειες ανάκαμψης σε επίπεδο οικονομίας", δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης