Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC - Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, λόγω Ευρωεκλογών

CNBC - Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, λόγω Ευρωεκλογών
Αναμένεται άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Κίνδυνο πολιτικής αστάθειας «βλέπει» στην Ελλάδα το αμερικανικό δίκτυο CNBC, το οποίο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως απόρροια της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Μαΐου.
Ειδικότερα, το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει πως o κυβερνητικός συνασπισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά ευάλωτος και εύθραυστος, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Μάλιστα, το CNBC εφιστά την προσοχή και όσον αφορά την αγορά ομολόγων της Ελλάδας αλλά και γενικότερα, της Ευρώπης, καθώς όπως προειδοποιεί, μία ενδεχόμενη επικράτηση των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων θα αναστείλει τις πολιτικές της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, εκδιώχνοντας τους επενδυτές από τις αγορές ομολόγων της περιφέρειας.

Τροχοπέδη στην ανάκαμψη η ψήφο διαμαρτυρίας
Τις τελευταίες εβδομάδες, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και Ισπανία, απολαμβάνουν επιτόκια αρκετά χαμηλά. Η ζήτηση μάλιστα, για τα ομόλογα των προαναφερθέντων χωρών είναι αρκετά υψηλή, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις περί υπέρβασης της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επιδράσουν άκρως αρνητικά στο επενδυτικό αίσθημα. «Οι επενδυτές θα  σταματήσουν τις long τοποθετήσεις στο χρέος της περιφέρειας» υπερτονίζει το CNBC.
«Εάν επικρατήσει η ψήφος της διαμαρτυρίας, τότε οι κυβερνήσεις θα αναστείλουν τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αθρόες εκροές κεφαλαίων» προειδοποιεί η IronFX.
Βέβαια, ο παράγοντας ΕΚΤ ενδέχεται να καταπραΰνει τον αντίκτυπο του εκλογικού αποτελέσματος, μέσω της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. «Το θετικό outlook στη ρευστότητα ασκεί αναρίθμητη επίδραση στις ανησυχίες των αγορών σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο» διαπιστώνει η Radobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης