Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland - Ελάχιστες οι πιθανότητες εκλογών στην Ελλάδα μέσα στο 2014

Royal Bank of Scotland - Ελάχιστες οι πιθανότητες εκλογών στην Ελλάδα μέσα στο 2014
Παραμένει long στις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Royal Bank of Scotland στην Ελλάδα, δηλώνοντας για ακόμη μία φορά ότι παραμένει long στη χώρα.
Οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται αλλά ο πολιτικός κίνδυνος επανέρχεται ενόψει των ευρωεκλογών, τονίζει στην ανάλυση "Turbulence ahead - but keep calm" (Αναταραχές ενόψει - αλλά παραμένουμε ήρεμοι), στην οποία κάνει συστάσεις για τις παγκόσμιες αγορές.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Royal Bank of Scotland αποδίδει τη χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρόταση της κυβέρνησης για εισαγωγή αναδρομικής φορολογίας των κρατικών ομολόγων, καθώς και του πολιτικού κινδύνου πριν από τις ευρωεκλογές.
Αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν χτες ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα να αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης.
Η κυβέρνηση στη συνέχεια απέσυρε την επίμαχη οδηγία, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πολιτικό κίνδυνο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Επιπλέον, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί στο 3-5 % , πολύ κάτω από τη δύναμη του 12% που είχε το 2012 στις γενικές εκλογές.
Νέα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Ποταμιού, έχουν σταθερά μειώσει τη βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Μια κακή εκλογική απόδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της σημερινής κυβέρνησης, εάν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Ωστόσο, υπάρχει μόνο μια πιθανότητα 10-15% για βουλευτικές εκλογές.
Γι' αυτό: Μην πανικοβάλλεστε, μείνετε long, επισημαίνει η Royal Bank of Scotland.
Σύμφωνα με την ανάλυση των σεναρίων της για τα αποτελέσματα των εκλογών, πιστεύεται ότι ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε μεταβλητότητα, αλλά δεν  θα προκηρύσσονταν εκλογές φέτος:
1) Βασικό σενάριο: Η Νέα Δημοκρατία χάνει μόνο με μικρό ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ παίρνει περίπου 5% ή/και περισσότερο.
Αυτό το σενάριο θα είναι ουδέτερο για την Ελλάδα.
Δεν θα υπάρξουν νέες γενικές εκλογές μέχρι το 2015 τουλάχιστον.
Το ΠΑΣΟΚ θα έχει ελάχιστα κίνητρα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να προκαλέσει νέες εκλογές στην Ελλάδα, παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει μάλλον στη σημερινή κυβέρνηση, με την ελπίδα να ανακτήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων, όσο η ελληνική ανάκαμψη θα λαμβάνει χώρα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι επιτυχείς.
2) Μέτριας πιθανότητας σενάριο: Η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει μια μικρή νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ παίρνει περίπου 3%.
Αυτό το σενάριο είναι αρνητικό για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκλογές.
Μια κακή απόδοση από το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγή ηγεσίας, οδηγώντας τον Ε. Βενιζέλο σε παραίτηση.
Μια αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να σημαίνει νέες εκλογές, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να προεξοφλείται, καθώς ακόμη και η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/Ελιά θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση, είτε η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηριχθεί από ανεξάρτητους βουλευτές.
3) Χαμηλής πιθανότητας σενάριο: Η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει μια μεγάλη νίκη και το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Αυτό το σενάριο είναι θετικό για την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και το ΠΑΣΟΚ μέρος της κυβέρνησης.
4) Χαμηλής πιθανότητας σενάριο: Μια μεγάλη νίκη για το ΣΥΡΙΖΑ (με ποσοστά μεγαλύτερα του 5% από εκείνα της Νέας Δημοκρατίας), με/χωρίς κακή απόδοση από το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εκλογές.
Μια σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κυβέρνησης, ιδίως στη δυνατότητα για ένα νέο μνημόνιο που πρέπει να υπογραφεί τον Αύγουστο.
Αν αυτό συνδυαστεί με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ποσοστό κάτω του 5%, η πίεση για γενικές εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά, πιθανότατα να προκληθεί από την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντισταθεί στις πιέσεις για νέες εκλογές, αλλά αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο για την πολιτική σταθερότητα.
Αφού ανέλυσε τα σενάρια στο πολιτικό σκηνικό, η Royal Bank of Scotland παραμένει long στις ελληνικές τράπεζες και επειχειρήσεις, παρά τον πολιτικό κίνδυνο.
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει άλλα 8 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές φέτος, ώστε να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress test.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι πλέον μεταξύ 12-16%.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση αυτή θα επιτρέψει στον κλάδο να είναι ανθεκτικός στα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 30%.
Παράλληλα, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με βραδύτερους ρυθμούς το 1ο τρίμηνο, οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις θα είναι περισσότερο ευέλικτες στον πολιτικό κίνδυνο, ενώ θα επωφελούνται από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, καταλήγει η Royal Bank of Scotland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης