Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ - Δημοψήφισμα οι εκλογές στην Ελλάδα - Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων το αποτέλεσμα

WSJ - Δημοψήφισμα οι εκλογές στην Ελλάδα - Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων το αποτέλεσμα
«Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με απογοήτευση και δυσαρέσκεια τις επερχόμενες εκλογές»
To πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, λίγες ημέρες πριν της κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρώπη και τις Περιφέρειες, σκιαγραφεί η Wall Street Journal.
«Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με απογοήτευση και δυσαρέσκεια τις επερχόμενες εκλογές» είναι ο κεντρικό τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας. «Οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές συνιστούν δημοψήφισμα για την κυβέρνηση συνεργασίας» συνεχίζει η Wall Street Journal.
Παρά τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης, αρκετοί Έλληνες εξακολουθούν να δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για την κατάρρευση της χώρας.
Οι διπλές εκλογές, της 18ης και 25ης Μαΐου, συνεχίζει το αμερικανικό δημοσίευμα, έχουν αναδειχθεί ως δημοψήφισμα για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Φυσικά, το αποτέλεσμα δεν θα διαφοροποιήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα καθορίσουν εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων ή θα επιλέξει το δρόμο της πολιτικής αβεβαιότητας.
Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, εξηγεί η Wall Street Journal, η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση ανακάμπτει, καθώς η αμφισβήτηση αναδύεται εκ νέου στο προσκήνιο.
«Εάν η κυβέρνηση αποτύχει στις εκλογές, τότε πολύ δύσκολα θα παραμένει στη θέση της» παραδέχεται ο Γιάννης Δημάκης, πολιτικός αναλυτής. «Εάν η κυβέρνηση καταφέρει ωστόσο, να φέρει εις πέρας την αποστολή των εκλογών, τότε θα εξέλθει δυνατότερη» συμπληρώνει.

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ
Από τις συνολικά 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις ελάχιστες εξ αυτών. Παράλληλα, στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας – Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαθέτουν ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους.
Όμως, όπως εύστοχα σημειώνει η Wall Street Journa, τα συμπεράσματα από τις περιφερειακές εκλογές ενδέχεται να μην αντικατοπτρίσουν με ευστοχία τους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς.
«Είναι αρκετά δύσκολο, να εξαχθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για τις εκλογές» αναγνωρίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ούτε αυτός αλλά ούτε και η ΝΔ έχουν ένα σταθερά ανοδικό momentum» τονίζει καταλήγοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης