Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΕΕ - Μεταναστευτικό: Χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ έως το 2024 και νέα συμφωνία για Τελωνειακή Ένωση προσφέρονται στην Τουρκία

ΕΕ - Μεταναστευτικό: Χρηματοδότηση  3 δισ. ευρώ έως το 2024 και νέα συμφωνία για Τελωνειακή Ένωση προσφέρονται στην Τουρκία
Οι ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να αναδείξουν την προθυμία τους για ενίσχυση της συνεργασίας και ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα

  

Την προσφορά δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξακολουθήσει η Τουρκία τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός της, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μείωση των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη καταβολή 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2024 προκειμένου να παρασχεθούν «υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξη; δεξιοτήτων και δημιουργία; ευκαιριών απασχόλησης» σε πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι φιλοξενούνται στην Τουρκία, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα της ΕΕ το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.
Η χρηματοδόητηση αυτή είναι επιπλέουν από 535 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στην Τουρκία για την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας έως τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το δημοσίευμα.

Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την άτυπη πρόταση κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες που ξεκινά την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2021.
Οι ηγέτες αναμένεται να αναδείξουν την προθυμία τους να «ενισχύσουν τη συνεργασία» με την Τουρκία και να εξετάσουν την ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσής που επικαλείται το Bloomberg.

Αλλαγή τόνου

Ο τόνος στο έγγραφο απέχει μακράν από τις εντάσεις του περασμένου έτους, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων για τις διεκδικήσεις της Άγκυρας όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκείνη την εποχή, οι ηγέτες απείλησαν πρόσθετες κυρώσεις στο πλαίσιο των εντάσεων που είχαν καταγραφεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ισορροπία

Η ΕΕ εδώ και μήνες, καθώς επιδιώκει να δείξει αλληλεγγύη προς τα μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, χωρίς να γκρεμίσει τις γέφυρες με έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο και κράτος σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Επίσης επιθυμία της ΕΕ είναι η Τουρκία να μπλοκάρει τις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή προς την ήπειρο, κεντρικό ζήτνμα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και η Επιτροπή θα προτείνει συνολικά 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση προσφυγικών καταυλισμών και κέντρων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πρόθυμες να συνάψουν συμφωνίες με χώρες προέλευσης και διέλευσης, προσφέροντας χρηματοδότηση και άλλα κίνητρα για να επιστρέψουν οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις θα απορριφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης