Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το... πόκερ Erdogan με Biden: «Η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα» - Το χαρτί των S 400 και η Γενοκτονία των Αρμενίων

Το... πόκερ Erdogan με Biden: «Η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα» - Το χαρτί των S 400 και η Γενοκτονία των Αρμενίων
Οι Erdogan και Biden θα έχουν σήμερα (14/6/2021) την πρώτη τους διά ζώσης συνάντηση μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μία από τις πιο κομβικές συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι εκείνη των προέδρων ΗΠΑ, Joe Biden, και Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.
Στόχος και των δύο πλευρών -και κυρίως του Erdogan- είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ που έπειτα από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο έχουν μπει στον… πάγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Erdogan περίμενε για μήνες να απαντήσει ο Biden στο τηλεφώνημα του και όταν αυτό συνέβη ήταν για να ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Erdogan προσέρχεται στη συνάντηση -κάθε άλλο παρά απομονωμένος- καθώς έχει φροντίσει να γεμίσει την… ατζέντα του. Στο περιθώριο του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί -εκτός του Biden- με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, και πιθανότατα με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron (σσ. στο ενδεχόμενο της τελευταίας συνάντησης αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu). Επίσης, ο Erdogan θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από μια μακρά περίοδο εντάσεων και ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού με την… περιοδεία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα Erdogan σε Biden

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Biden, o Erdogan φρόντισε να του υπενθυμίσει ότι η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα.
Ειδικότερα, ο Erdogan αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής από την Κωνσταντινούπολη για τις Βρυξέλλες λέγοντας μεν πως Τουρκία και ΗΠΑ «πρέπει να αφήσουν πίσω τα προβλήματα», αλλά διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Τουρκία «δεν είναι μία τυχαία χώρα» και αναμένει «μία προσέγγιση χωρίς προϋποθέσεις» από πλευράς Ουάσινγκτον.
«Θα πρέπει να βάλουμε κατ' αρχήν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στο τραπέζι.
Υπήρξε πολλή φλυαρία στο εσωτερικό και εξωτερικό, άρα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτά τα προβλήματα, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε.
Η Τουρκία δεν είναι μία τυχαία χώρα -είναι μια συμμαχική χώρα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Ανέφερε, επίσης, πως θα εγείρει το θέμα της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, γεγονός που πυροδότησε την οργή της Άγκυρας.
«Μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει.
Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε (στον Biden)» είπε ο Erdogan.

Το χαρτί των S 400

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι οι S-400 το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα που κατέχει η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι αιτία ρήξης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει καταλάβει ότι οι S-400 είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί όπως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί είναι οι σχέσεις Putin με Erdogan.
Αυτό το γνωρίζουν οι Αμερικανοί και όπως ουσιαστικά περιθωροποίησαν την υπόθεση Halkbank που συμμετείχε σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο σχεδόν 18 δισ. δολαρίων… έτσι θα κοιτάξουν να περιθωριοποιήσουν και την υπόθεση S-400.
Οι Αμερικανοί θέλουν να ισχυροποιήσουν τον ρόλο του ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μια από τις ισχυρότερες χώρες καθώς συμμετέχει με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στις επιχειρήσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Στην συνάντηση που είχαν o Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, στις 19 Μαΐου… αποδείχθηκε και αναδείχθηκε ότι η Ρώσοι υποστηρίζουν την Τουρκία και τον Erdogan.
Οι αμερικανοί διαπίστωσαν ότι π.χ. στην Ουκρανία, έχει διεισδύσει η Τουρκική διπλωματία και οι σχέσεις Ουκρανών και Τούρκων είναι πολύ καλές.
Και αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας οι σχέσεις είναι πολύ καλές ενώ Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται ξανά σε ψυχροπολεμικό κλίμα.
Στον Καύκασο π.χ. στο Nagorno Karabakh η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει πρόσβαση είναι η Τουρκία, οπότε για τις ΗΠΑ οι Τούρκοι είναι χρήσιμη δύναμη.
Το ίδιο συμβαίνει με το Ιράν και το Αφγανιστάν και λιγότερο με την Συρία λόγω των Κούρδων και της υποστήριξης που παρέχουν οι Αμερικανοί στο YPG και PKK τις κουρδικές στρατιωτικές οργανώσεις.
Μπορεί οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας να εντάθηκαν με την αναγνώριση της γενονοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 αλλά αυτό δεν συνέβη επειδή οι Αμερικανοί… διάκεινται εχθρικά στην Τουρκία αλλά ήταν αποτέλεσμα lobby της αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ που είναι ισχυρή οικονομικά, στήριξε τον Biden και την αντιπρόεδρο Kamala Harris και εξαργύρωσαν την οικονομική βοήθεια με μια ιστορική αναγνώριση… λίγο μετά την ήττα των αρμενίων από τους Αζέρους στο Nagorno Karabakh που βρίσκεται περίπου στην μέση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Οι ΗΠΑ θέλουν συνεργασία με την Τουρκία

Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία.
Δεν θα υπάρξει ένταση μεταξύ Biden και Erdogan σχετικά με το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.
Αυτό το ζήτημα μπορεί να είναι στο τραπέζι, αλλά δεν θα αποτελέσει αντικείμενο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Μια επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ με την Τουρκία δεν θα ωφελήσει ούτε τον Biden, ούτε τον Erdogan, οι αμερικανοί πάνε προς εξομάλυνση.
Πρώτον, είναι καιρός να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι μιας εβδομάδας αρχικά επισκέφθηκε την Βρετανία, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των G-7, και εν συνεχεία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά και ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 16 Ιουνίου, ο Biden πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin στη Γενεύη της Ελβετίας.
Δεύτερον ο Biden πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να αναβαθμίσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ.
Τρίτον, όπως διαφαίνεται ΗΠΑ και Τουρκία θα διαχωρίσουν τις διαφωνίες και θα επικεντρωθούν σε αυτά που συμφωνούν.
Π.χ. οι S-400 και η Ανατολική Μεσόγειος είναι πεδίο διαφωνίας αλλά ο Καύκασος, η Λιβύη, η Ουκρανία και το Αφγανιστάν είναι πεδία όπου οι Αμερικανοί θέλουν τη συνεργασία της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα ακολουθήσουν μια επαμφοτερίζουσα διπλωματική στρατηγική, όπως κάνουν Ρωσία και Τουρκία καθώς δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα π.χ. η Ρωσία στην Λιβύη υποστηρίζει το αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Οι ΗΠΑ θα έβλεπαν και εμπλοκή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στις ισορροπίες στην ενέργεια

Οι ΗΠΑ, αυτό διαπιστώθηκε επί προεδρίας Trump επέτρεπαν στους Τούρκους να αποκτήσουν ρόλο στις παρυφές των μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πολική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν αμφισβητούνται αλλά από την άλλη δεν μπορεί να απομονωθεί η Τουρκία.
Επειδή το ζήτημα των ενεργειακών κοιτασμάτων θα απασχολεί για χρόνια την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες, οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσουν στρατηγικές απομόνωσης μιας χώρας, θα κρατήσουν ισορροπίες που δεν θα θίγουν την Ελλάδα αλλά δεν θα αποθαρρύνουν και την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης