Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Εκλογές θα γίνουν το 2019 - Η Γερμανία δεν είναι μόνο οι απόψεις του Schaeuble

Βούτσης (ΠτΒ): Εκλογές θα γίνουν το 2019 - Η Γερμανία δεν είναι μόνο οι απόψεις του Schaeuble
"Tο ΔΝΤ δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποτελεί τον άξονα επιβολής μέτρων πέραν αυτών που έχουν συνομολογηθεί στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού", ανέφερε ο ΠτΒ, Ν. Βούτσης
«Εκλογές θα γίνουν το 2019.
Τότε ο λαός θα αποφασίσει», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με συνέντευξή του στο "CNN Greece".
Ο ίδιος για το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, σημειώνει πως «απαιτούμε την αυστηρή εφαρμογή των συμπεφωνημένων από ελληνικής πλευράς, για την οποία εργαζόμαστε, και μάλιστα με κόστος και για τον ελληνικό λαό αλλά και με πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση, την οποία να παρακολουθεί και σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων και σε επίπεδο ουσίας προγράμματος η δέσμευση των δανειστών και των θεσμών».
 «Δεν αποδεχόμαστε», όπως προσθέτει, « ανεξάρτητα από τη συμμετοχή και την ποιότητα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οποιαδήποτε διλημματική έκφραση περί Σκύλας και Χάρυβδης, που στήνεται σε βάρος του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του και οδηγεί και σε παρατεταμένη υπονόμευση της ίδιας της συμφωνίας που έχει συνομολογηθεί.
Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε σε καμία περίπτωση».
Κάνοντας αναφορά στην αξιολόγηση που δεν έχει κλείσει ακόμη, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με κορυφαίο αυτό της υπεραπόδοσης των εσόδων, δείχνουν ότι η εφαρμογή από την πλευρά μας αυτής της συμφωνίας –επαναλαμβάνω– η οποία έχει και εν μέρει οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις και οπωσδήποτε εξαντλεί σε έναν βαθμό και το πολιτικό κεφάλαιο της Κυβέρνησης, οδηγεί σε συμπεράσματα στα οποία θα έπρεπε από τον Δεκέμβριο να έχει κλείσει η συμφωνία, και για το θέμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και για το ζήτημα του να δοθεί πράσινο φως, έτσι ώστε επιτέλους η χώρα μας ως εδικαιούτο από τις αρχές του 2015 να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για να διαμορφωθεί ένα κλίμα επενδυτικό, που θα βοηθήσει πάρα πολύ μέσα στο 2017, και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, η χώρα μας να έχει βγει βιώσιμα στις αγορές για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της και με αυτήν την έννοια να έχει κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος των μνημονιακών δεσμεύσεων».
Όπως τονίζει, «όλα τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι και είναι σε θετική κατεύθυνση.
Δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους υποκριτικές εν πολλοίς πιέσεις και διλημματικές καταστάσεις, που έχουν εκτός των άλλων, απ’ ό,τι φαίνεται, κι ένα προφανή σκοπό εσωκομματικού ακροατηρίου ενόψει του πολιτικού κύκλου των εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφέρομαι προφανώς ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Πλην όμως, να γνωρίζουμε ότι η Γερμανία δεν είναι μόνο οι απόψεις του κ. Σόιμπλε. Εγώ περί απόψεων μιλάω.
Δεν προσωποποιώ προς τον Υπουργό Οικονομικών. Με ενδιαφέρον, παραδείγματος χάρη, βλέπουμε τις απόψεις του κ. Γκάμπριελ, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, δηλαδή πέραν του ελληνικού ζητήματος, στο οποίο από πλευράς σοσιαλδημοκρατικών στην Ευρώπη έχει υπάρξει μια ουσιαστική μετακίνηση σε πολιτικές εναντίον της λιτότητας, πέραν αυτών, έκανε πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις, παραδείγματος χάρη, για τον ρόλο και τις ευθύνες των ΗΠΑ, σε σχέση με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής με τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα επηρεάσει η προεδρία Trump στη στάση του ΔΝΤ, απαντά ότι «το ΔΝΤ δεν μπορεί στην παρούσα φάση, κατά τη γνώμη μας, να αποτελεί τον άξονα επιβολής μέτρων πέραν αυτών που αυστηρά έχουν συνομολογηθεί στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να έχουν μία στάση, αν όχι θετική ή ευνοϊκή, εν πάση περιπτώσει, μη ασφυξίας για την ελληνική περίπτωση, εάν συνεχίσουν να αντιτίθενται ως προς τα ακραία προγράμματα λιτότητας και ως προς τη γερμανική περιοριστική εκδοχή, που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αδιέξοδο, τότε θα είναι μια εξέλιξη ενδιαφέρουσα.
Όλα αυτά όμως βρίσκονται στο πεδίο των εικασιών».
Για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, εκτιμά πως «θα αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον στον βαθμό που θα αντιστοιχηθούν και θα εναρμονιστούν με την κατεύθυνση που έχουν αντίστοιχες διεργασίες σε ευρωπαϊκή κλίμακα», δηλαδή σε αντιπαλότητα με τις στρατηγικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, της συνεργασίας με τις νεοφιλελεύθερες δεξιές δυνάμεις και της διαμόρφωσης ενός ευρύτατου μπλοκ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
«Τα διακυβεύματα είναι τόσο μεγάλα, το προσφυγικό, το οικονομικό, το κοινωνικό ζήτημα, που δεν είναι δυνατόν να μείνει ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας περαιτέρω εγκλωβισμένος στην πρακτική της πλήρους ταύτισης με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού», αναφέρει οΠτΒ.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , ο κ. Βούτσης μεταξύ άλλων αναφέρει «εμείς θέλουμε να υπάρχει πλουραλισμός, ενημέρωση αυθεντική.
Θέλουμε δημόσιο χώρο αντιπαράθεσης πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων. Θέλουμε το Σύνταγμα και κάθε του γράμμα, που αφορά στις υποχρεώσεις του Τύπου, να εφαρμόζεται.
Και με αυτήν την έννοια, σωστά ο πρωθυπουργός ζήτησε μια διακομματική συνεννόηση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση».
Τέλος, κάνει αναφορά τους στόχους που έχει για το 2017 ως πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει χαρακτηριστικά «ελπίζουμε ότι μέσα σε αυτήν τη χρονιά θα οδηγηθούμε μέσα από αυτό το άνοιγμα, όπως το ονομάζω, φακέλων στην ολοκλήρωση, σε μεγάλο βαθμό, των στόχων τους οποίους είχαμε προδιαγράψει και στην εναρκτήρια ομιλία μου στις αρχές Οκτωβρίου του 2015».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης