Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αλλάζει στάση για τις μετοχές του ευρωπαϊκού Νότου η Morgan Stanley - Δηλώνει πλέον overweight για την περιφέρεια και την Ασία - Θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές

Αλλάζει στάση για τις μετοχές του ευρωπαϊκού Νότου η Morgan Stanley - Δηλώνει πλέον overweight για την περιφέρεια και την Ασία - Θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές
Τις μετοχές του ευρωπαϊκού νότου προτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, αλλάζοντας τη στάση τους από το καλοκαίρι, προβλέποντας μεγάλες αποδόσεις από τις μετοχές των χωρών του πυρήνα την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργοποιήσει τις απεριόριστες αγορές ομολόγων το επόμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ισπανία, παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, τη συγκαταλέγει ανάμεσα στις 16 πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης.
O αναλυτής της Morgan Stanley Ronan Carr, σχολιάζει πως αν κλείσει η ψαλίδα των δεικτών ανάπτυξης ανάμεσα στον πυρήνα και την περιφέρεια, ενδεχομένως κι άλλες χώρες της περιφέρειας να αναρριχηθούν στην κατάταξη.
Μέχρι το καλοκαίρι οι αναλυτές της Morgan Stanley, τηρούσαν μια μάλλον αρνητική στάση απέναντι στις μετοχές της περιφέρειας. Ωστόσο πλέον δηλώνουν overweight για την περιφέρεια κι αναβάθμισαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε neutral από attractive, επικαλούμενοι πιθανή ανοδική κίνηση κατά 13% σε ορίζοντα 12μήνου. Παράλληλα δηλώνουν την προτίμησή τους στην Ευρώπη, έναντι των ΗΠΑ.
Άλλωστε στην τελευταία έκθεσή του ο οίκος δήλωσε μετριοπαθώς overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οverweight για τις ασιατικές μετοχές, εκτός Ιαπωνίας και underweight για τις αμερικανικές μετοχές.
O οίκος προειδοποιεί ωστόσο πως η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, αφού η ανάπτυξη των ισχυρότερων οικονομιών του ευρώ επιβραδύνεται, εξέλιξη η οποία αποτελεί με τη σειρά της ένα πρόσθετο βάρος για τον αδύναμο ευρωπαϊκό Νότο, που πασχίζει να μειώσει χρέη και ελλείμματα.
"Η Ευρωζώνη δεν έχει διαφύγει πλήρως τον κίνδυνο. Η ΕΚΤ μπορεί να έχει αναλάβει σημαντική δράση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του δανειστή της ύστατης στιγμής, αλλά η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Ευρωπαίοι στην κατεύθυνση σύστασης μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης κρίνεται ακόμη... επώδυνα αργή", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Μorgan Stanley.
Ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ παραμένει σημαντικός, προσθέτουν για να καταστήσουν στη συνέχεια σαφές πως η ισχυροποίηση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, την ώρα που η ύφεση συνεχίζει να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε αρκετές ευρωοπαϊκές χώρες. Κατά τον οίκο, σημαντικοί είναι επίσης και οι κίνδυνοι που εντοπίζονται στην κατεύθυνση της υλοποίησης - η μη - των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Για τη Μorgan Stanley το 2013 εκτιμάται πως θα είναι ένα έτος χαμηλών αποδόσεων για τις αγορές, με νέες πηγές ανησυχίας από το μακροοικονομικό περιβάλλον.
Τα διεθνή χρηματιστήρια, προβλέπει ο οίκος, θα συνεχίσουν σε ένα κλίμα έντονης αστάθειας και μεταβλητότητας, με πολλά σκαμπανεβάσματα, στη σκιά των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.
"Το βασικό μας σενάριο είναι πως η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει στη Ζώνη του Λυκόφωτος κατά το 2013, ωστόσο οι προοπτικές θα βελτιώνονται όσο οι μήνες θα περνούν", σχολιάζει η Morgan Stanley, τοποθετώντας πέριξ του 3,1% την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας κατά το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης