Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή με ισχνό τζίρο στο ΧΑ +1,14% στις 1.381 μον. - Η μεγάλη διόρθωση ίσως λίγο καθυστερήσει

Μη πειστική αναλαμπή με ισχνό τζίρο στο ΧΑ +1,14% στις 1.381 μον. - Η μεγάλη διόρθωση ίσως λίγο καθυστερήσει
Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι καθυστερήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες για τη μείωση επιτοκίων επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία και βάζουν φραγμούς στην ανάληψη ρίσκου
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Μη πειστική αναλαμπή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.381 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με ισχνό τζίρο και με στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips, ενώ η έντονη μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις τράπεζες.
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενώ η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι αυτή που θα κρίνει την πορεία των αγορών.
Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι καθυστερήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες για τη μείωση επιτοκίων επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία και βάζουν φραγμούς στην ανάληψη ρίσκου.
Ούτως ή άλλως τα ιστορικά υψηλά που έχουν δώσει οι χρηματιστηριακές αγορές το τελευταίο διάστημα δίνουν την ευκαιρία στους  επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους  και να μείνουν με μετρητά ώσπου να ξεδιαλύνει το τοπίο.
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να ανακτήσει τις 1.400 μονάδες ενώ με την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή θα οδηγηθεί στη ζώνη των 1.300 μονάδων στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, που αποτελεί το καλό σενάριο..
Στο κακό σενάριο, η διάσπαση των 1.300 μονάδων θα οδηγήσει  τις 1.150 μονάδες ή ακόμη χειρότερα τις 1.000 μονάδες ή και 950 μονάδες.
Τις 950 μονάδες δεν τις αναφέρουμε τυχαία για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς το παιχνίδι στο χρηματιστήριο…
Ωστόσο, υπάρχει μια πληροφορία που διέρρευσε από αμερικανική τράπεζα στο Λονδίνο και έφθασε στο BN… ότι πρώτα θα πουλήσει το Ιταλο-Ιρλανδικό fund Helikon Investment και μετά θα έρθει η μεγάλη διόρθωση…
Το BN αξιολογεί αυτή την πληροφορία αλλά θα επιμείνουμε ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις….
Ο Μάιος 2024 φαίνεται να είναι ο πιο πιθανός μήνας για μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η σταδιακή αποχώρηση του fund Helikon δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, το bankingnews (ΒΝ) πριν πολλούς μήνες έχει αποκαλύψει ότι το Helikon επενδύει σε οικονομίες που έχουν να παρουσιάσουν μια ιστορία ανάκαμψης και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου – αυτό συμβαίνει ήδη – θα ρευστοποιήσει τις επενδυτικές του θέσεις…ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Eurobank +1,58% και ακολούθησαν  Alpha Bank +0,94%, Πειραιώς +0,56% και Εθνική +0,37%.
Με απώλειες -4% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Ελλάδος λόγω της αποκοπής μερίσματος ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +3,61%, ΓΕΚ Τέρνα +3,35%, Mυτιληναίος +2,81, Jumbo +2,79%..ενώ ήπια υποχώρησαν  Cenergy -0,57% και ΔΕΗ -0,18%.
Στο επίκεντρο η μετοχή της Jumbo η οποία ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και λίγο ανώτερα των μέσων εκτιμήσεων, ενώ θα προτείνει νέο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή (είχε δώσει 0,60 ευρώ πριν λίγες εβδομάδες).
Η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων, συνεχίζεται σήμερα 18/ με την Ελλάκτωρ, μετά ήξη της συνεδρίασης.
Θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση στις  31 Μαΐου όπου θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή κεφαλαίου, όπως έχει υποσχεθεί στο παρελθόν η διοίκηση..
Η αγορά αναμένει και το deal της Τέρνα Ενεργειακής το οποίο θακλείσει έως τα τέλη Απριλίου καθώς η κρίση στην Μέση Ανατολή δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς των Αράβων
Υπάρχουν ακόμη ορισμένα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα ενώ όπως έχουμε επισημάνει ότι η τελική τιμή θα καθοριστεί στα 20,4 ή 20,5 ευρώ.
Η πίεση που ασκήθηκε εσχάτως σχετίζεται όχι με το deal αλλά με την αναδιάρθρωση δεικτών που αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο 19/4 στο κλείσιμο παραγώγων ενώ το βράδυ της ίδια ημέρας θα λάβει χώρα η  αξιολόγηση της Standard and Poor’s (βαθμολογεί την Ελλάδα BBB-) όπου δεν θα έχει καμία αλλαγή αλλά μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση…
Θα υπάρχουν τα θετικά σχόλια αλλά και… μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση… οι βιαστικοί οίκοι αξιολόγησης απλά αρχίζουν και κάνουν και δεύτερες σκέψεις…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο +0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,19%.
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίαση με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εurobank +1,22%, Αlpha Bank +1,17% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,96%
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως Jumbo +3,10%, ΓΕΚ Τέρνα +3,22%, Μυτιληναίος +2,41%..και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +1,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,14% στις 1.381 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.381,11 μονάδες και χαμηλό τις 1.368,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε απο τα πακέτα.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17,88 εκατ. ευρώ και όγκο 2,34 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 295 χιλ. τεμάχια αξίας 2,09 εκατ. ευρώ, η Eurobank  1,06 εκατ. τεμάχια αξίας 1,92 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 375 χιλ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και η Optima Bank 100 χιλ. τεμάχια αξίας 995 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ, ο  Mυτιληναίος  40 χιλ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ, η Jumbo 306 χιλ. τεμάχια αξίας 8,05 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 53 χιλ. τεμάχια αξίας 604,7 χιλ. ευρώ..
Η Intrakat 50 χιλ. τεμάχια αξάις 248 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.381 μονάδες, με πρώτο στόχο την ανάκτηση των 1.400 μονάδων  και ακολουθούν οι 1.437 και οι 1.450 μονάδες όπου εμφανίζονται ισχυρές αντιστάσεις.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.350 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.320 και οι 1.304 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.297 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.173 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.250, οι 1.270, οι 1285 και οι 1.300 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.150 μονάδες και ακολουθούν οι 1.120, οι 1.100, οι 1079 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.078 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).

Ήπια αποκλιμάκωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,40% - Το spread με την Ιταλία στις -46 μ .β.

Ήπια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα 18/4 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, μετά τις τελευταίες πωλήσεις λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας  από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, δεδομένων και  των πληθωριστικών πιέσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ έχει στείλει πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει περικοπές, με τους αναλυτές να τοποθετούν την πρώτη μείωση τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Fed, καθώς τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ αυξάνουν τις πιθανότητες ότι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed θα έλθουν αργότερα, ειδικότερα μετά τα χθεσινά αποθαρρυντικά σχόλια του προέδρου, Jerome Powell ..
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% και το 10ετές ιταλικό 3,86% με το μεταξύ τους spread στις -46 μονάδες βάσης.
Στο αντίποδα πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με  το 10ετές στο 4,61% και το 2ετές στο 4,96%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβαθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι  αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε  η απόφαση της Moody's, την Παρασκευή 15/3 η οποία άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας, στο Ba1,(μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) καθώς δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα.
Σημειώνεται ότι η επόμενη αξιολόγηση της Moody's, για την ελληνική οικονομία θα λάβει χώρα στις 13  Σεπτεμβρίου 2024.
Την Παρασκευή 19/4 θα λάβει χώρα η αξιολόγηση της Standard and Poor’s (βαθμολογεί την Ελλάδα BBB-) όπου δεν θα έχει καμία αλλαγή αλλά μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση…
Θα υπάρχουν τα θετικά σχόλια αλλά και… μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση… οι βιαστικοί οίκοι αξιολόγησης απλά αρχίζουν και κάνουν και δεύτερες σκέψεις…
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Η ΑΜΚ της Attica bank έως 500 εκατ. έρχεται και νέος επενδυτής

Η Attica bank στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 72,5% είναι ο βασικός μέτοχος και με μετόχους μειοψηφίας Thrivest και Παγκρήτια εστιάζει αφενός στην ένταξη των NPEs στον Ηρακλή 3 και για το θέμα αυτό πολύ σύντομα η DBRS ο καναδικός οίκος αξιολόγησης θα παρουσιάσει την ανάλυση του για το τελικό ύψος των ζημιών, αφετέρου θα πρέπει να καθοριστεί σχετικά σύντομα το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα ακολουθήσει και θα αφορά τις συγχωνευόμενες τράπεζες Attica bank και Παγκρήτια.
Το σκέλος του Ηρακλή 3 θα καθορίσει και το τελικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου…
Η ένταξη στον Ηρακλή 3 θα πραγματοποιηθεί Μάιο 2024.
Στην ανάλυση αυτή θα πρέπει να αποτιμήσουμε τα εξής στοιχεία
1)Τα κεφάλαια της Attica bank 446 εκατ και της Παγκρήτιας 250 εκατ.
To άθροισμα φθάνει τα 700 εκατ ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του αρνητικού goodwill της HSBC υπολογιζόμενου σε 125 εκατ.
2)Το ύψος των NPEs των κόκκινων δανείων που θα ενσωματωθούν στον Ηρακλή 3 που υπολογίζονται σε 3 δισεκ. για να μειωθεί το NPEs ratio κάτω από 5%
3)Το ύψος της ζημίας που θα προκύψει για τους μετόχους των τραπεζών που υπολογίζεται σε 550 εκατ ευρώ – αποτελεί εκτίμηση του BN -
Η ζημία αναλογεί στο 18% του χαρτοφυλακίου NPEs κοντά στις παραδοχές των άλλων τραπεζών.
4)Πόσα κεφάλαια θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν η Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου, πόσα κεφάλαια θα επενδύσει το ΤΧΣ το οποίο έχει ένα όριο επένδυσης και εάν θα εμφανιστεί και νέος επενδυτής που θα στηρίξει την αύξηση κεφαλαίου και θα αποτελεί φίλια δύναμη με την Thrivest.
Εικάζουμε ότι το ΤΧΣ δεν θα θέλει να επενδύσει έως 150 με 160 εκατ γιατί ήδη έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Attica bank σχεδόν 450 εκατ ευρώ.
Συμπέρασμα
Η νέα Attica bank μαζί με την συγχωνευόμενη Παγκρήτια χρειάζεται ριζική και τελική εξυγίανση, όχι σε δόσεις αλλά γενναία και αποφασιστική εξυγίανση, ώστε να γίνει το restart το 2025…
Χωρίς ριζική και τελική εξυγίανση restart το 2025 δεν έχει…
Θα κάνουμε ένα απλουστευμένο υπολογισμό…
700 εκατ τα υφιστάμενα κεφάλαια – 550 εκατ η ζημία Attica bank και Παγκρήτια θα μείνουν με 150 εκατ κεφάλαια.
Η νέα αύξηση πρέπει να είναι 500 εκατ για να έχει αέρα στο σχέδιο ανάκαμψης της η Attica bank και θα υλοποιηθεί Νοέμβριο 2024.
Στην νέα Attica bank η Thrivest θα ελέγχει τουλάχιστον το 51% και το ΤΧΣ θα έχει υποχωρήσει στο 30% με 32% περίπου.
Οπότε σε μια ΑΜΚ 500 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να επενδύσει 155 εκατ… ενώ θα συμμετάσχει και το ΕΦΚΑ.
Η Thrivest θα πρέπει να επενδύσει 250 εκατ ευρώ και απομένουν άλλα 90 με 100 εκατ που θα συγκεντρωθούν με άνεση από επενδυτές ή επενδυτή…
Ήδη αναζητείται επενδυτής για τον σκοπό αυτό... και κάποιος έχει βρεθεί... που θα εκπλήξει...
Κάπως έτσι έχει η ιστορία εξυγίανσης της Attica bank και Παγκρήτιας και θα έχει αίσια κατάληξη γιατί όλοι έχουν αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα σε αυτή την πολύπαθη τράπεζα.
Σήμερα η Attica bank δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν αλλά ποντάρουμε στο μέλλον όπου η νέα Attica bank δεν θα έχει καμία σχέση με το παρόν.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/4 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,14%, ο δείκτης Shanghai στην  Κίνα έκλεισε στο +0,09%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,02%, ο δείκτης KOSPI στη Ν.Κορέα στο +1,91% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,48%.

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτική άνοδος καταγράφεται σήμερα 18/4 στις ευρωπαϊκές αγορέ, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.
Εν τω μεταξύ, βλέπουν ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βάζει φραγμούς στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για μείωση επιτοκίων..
Στα νέα οικονομικά δεδομένα, η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε μηνιαία άνοδο 1,8% τον Φεβρουάριο, αποκάλυψε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat στην προκαταρκτική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και 0,6% στην ΕΕ.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ελβετίας ανήλθε σε 3,54 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα τον Μάρτιο.
Στην Wall Street, σταθερά κινήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς ανήλθαν στις 212.000 όπως και στην προηγούμενη καταμέτρηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 215.000..
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 87,30 δολ. το βαρέλι στο +0,05% και του αμερικανικού αργού στα 82,94 δολ. το βαρέλι στο +0,30%.
Άνοδος +3,9%  καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαΐου στα 32,51 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί στο +0,15%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο +1,4%  (38,47 δολ. )

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,0740 ευρώ, με άνοδο +0,37% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,47 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,55 ευρώ, με άνοδο +0,94% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,7570 ευρώ, με άνοδο +0,56% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,7 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,8305 ευρώ, με άνοδο +1,58%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση  6,8 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 10,00 ευρώ, με άνοδο +0,20%, με όγκο 200 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 736 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,65 ευρώ, με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με πτώση -4% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.  
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda +3,61%, ΓΕΚ Τέρνα, Mυτιληναίος, Jumbo..
Στον αντίποδα ήπια  υποχώρησαν Cenergy -0,57% και ΔΕΗ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,30 ευρώ, με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση στα 10,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,15 ευρώ, με  άνοδο +0,37% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,98 ευρώ, με άνοδο +0,36% και αποτίμηση 5,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,62 ευρώ, με άνοδο +2,81% και κεφαλαιοποίηση 5,23 δισεκ. ευρώ στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,91 ευρώ, με πτώση -0,18% και αποτίμηση 4,17 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 26,40 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 16,06 ευρώ, με άνοδο +3,35% και κεφαλαιοποίηση 1,66 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +2,59% και κεφαλαιοποίηση 2,11 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 8,19 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 26,12 ευρώ, με άνοδο +0,08% και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,50 ευρώ, με άνοδο +2,79% και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,58 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,83 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,87 ευρώ, με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ.

Ήπιες αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,40%  - Το spread με την Γερμανία στις 94 μ.β.

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 18/4 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,40% και το 10ετές ιταλικό 3,86% με το μεταξύ τους spread στις -46 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 94 μονάδες βάσης από 92 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,63% ή 63 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -46 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 26 μονάδες βάσης.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 18/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 18 Απριλίου του 2024 στο 3,86%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/4/2024 στο 2,46%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,89% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,14% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης