Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Καταδικασμένες να διολισθήσουν σε αποπληθωρισμό οι ΗΠΑ

tags :
Saxo Bank: Καταδικασμένες να διολισθήσουν σε αποπληθωρισμό οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αναπόφευκτα θα οδηγηθούν σε μία κατάσταση ανάλογη με αυτή της Ιαπωνίας, δηλαδή αναιμική ανάπτυξη και ανύπαρκτος πληθωρισμός
Τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τους επενδυτές την επόμενη 10ετία παρουσίασε στην 5η International Funds Summit ο Christopher Dembik, αναλυτής της Saxo Bank.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εκ βάθρων αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, η εξαφάνιση των «σταθερών» ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktop), οι αλλαγές στις τιμές πετρελαίου και το επονομαζόμενο «χρήμα από το ελικόπτερο» (fiat money).
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Saxo Bank, το πέμπτο κύμα καινοτομίας, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει χαρακτηρισθεί από χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλό πληθωρισμό.

Όπως σημείωσε, σε πλήρη αντίθεση με το τέταρτο κύμα καινοτομίας το οποίο έλαβε χώρα από το 1950 έως και το 1990, στο οποίο καταγράφηκε, μεταξύ άλλων ο αντίκτυπος της ηλεκτρονικής εξέλιξης και της αεροπορίας στο οικονομικό σύστημα, η σημερινή περίοδος χαρακτηρίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα στις περισσότερες χώρες που τελικά οδηγεί σε μείωση της δυνητικής αύξησης του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τη χαμηλή παραγωγικότητα, αλλά σίγουρα συνδέεται εν μέρει με το γεγονός ότι οι τρέχουσες καινοτομίες δεν δημιουργούν νέους βιομηχανικούς τομείς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Αυτό μας φέρνει στο κύριο αίτημα της Saxo για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ότι ο χαμηλός πληθωρισμός είναι το νέο φυσιολογικό.
Παράλληλα ο Dembik παρουσίασε ένα από τα αγαπημένα του γραφήματα.
Σε αυτό, μπορεί κανείς να δει ότι το ποσοστό γεννήσεων στις ΗΠΑ ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού είναι ένας από τους παράγοντες που καθόρισε την πορεία του δομικού πληθωρισμού εδώ και 30 χρόνια.
Δείχνει τον άμεσο αντίκτυπο της γήρανσης στην εξέλιξη του πληθωρισμού. Είναι επίσης ο μόνος χάρτης που προβλέπει ότι ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κεντρικές τράπεζες, οι ΗΠΑ είναι καταδικασμένες σε δεκαετίες αποπληθωρισμού, ιαπωνοποίησης και, πιο πρόσφατα, Ευρωπεριορισμού.

Πέραν των δημογραφικών στοιχείων, τονίζει ο Dembik, η νέα τεχνολογία, τα ολιγοπώλια και η παγκόσμια συσσώρευση χρεών είναι άλλες ισχυρές δομικές δυνάμεις που οδηγούν τον πληθωρισμό χαμηλότερα.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, έχουμε συνηθίσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από 2%, αλλά αυτό που είναι ίσως πιο εντυπωσιακό και λιγότερο σχολιασμένο είναι ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται με πολύ σταθερό ρυθμό στις αναδυόμενες χώρες, όπου ήταν πολύ ψηλός.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο μέσος πληθωρισμός στο BRICS και την Ινδονησία είναι περίπου 3,5% σε ετήσια βάση έναντι κατά μέσο όρο 7%.
Με άλλα λόγια, σε μόλις μια δεκαετία, ο παγκόσμιος πληθωρισμός μειώθηκε στο μισό.
Μπορεί κανείς να δει την επίδραση των παραπάνω παραγόντων με μεγαλύτερη σαφήνεια στην απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης