Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τον εμπορικό πόλεμο στο Brexit: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την απόφαση της Fed στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου

tags :
Από τον εμπορικό πόλεμο στο Brexit: Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την απόφαση της Fed στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί στάση αναμονής απέναντι στις οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.
Παρά την απόφαση των μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας να προχωρήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων, υπήρξε διαχωρισμός αναφορικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Fed το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, επτά μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,75% με 2%, ενώ τρία μέλη εξέφρασαν την αντίθεσή τους απέναντι σε αυτή την απόφαση.
Όπως ανέφεραν τα πρακτικά της τράπεζας, «οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα ήταν σωστή», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κατά πόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία θα δημοσιευθούν στο διάστημα μεταξύ των δύο συνεδριάσεων αναμένεται να επηρεάσουν τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.
Τον περασμένο μήνα, επτά από τους δεκαεπτά αξιωματούχους της Federal Reserve δήλωσαν ότι θα υπάρξει μία ακόμα μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους, ενώ πέντε αξιωματούχοι θεώρησαν ότι δεν είναι αναγκαία άλλη μείωση για το 2019.
Ωστόσο, οι υπόλοιπο πέντε προέβλεψαν ότι θα υπάρξει μία αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που υποδεικνύει τη διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των μελών της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Fed είχε πραγματοποιήσει συνολικά εννέα αυξήσεις επιτοκίων, για να πραγματοποιήσει εν συνεχεία δύο μειώσεις σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και σε αυτή του Οκτωβρίου, οι δύο βασικοί παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις της τράπεζας είναι τα στοιχεία που αφορούν την αμερικανική οικονομία καθώς και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.
Μέχρι στιγμής, τα μακροοικονομικά στοιχεία διαμορφώνουν μία μεικτή εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και για τον αντίκτυπο που είχαν μέχρι τώρα οι εμπορικές εντάσεις στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης PMI που αφορά τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Σεπτέμβριο του 2019 υποχώρησε στις 47,8 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η πτώση του μη μεταποιητικού δείκτη, και συγκεκριμένα στις 52,6 μονάδες, έναντι 56,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, πτώση σημείωσε και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, και συγκεκριμένα στις 101,8 μονάδες, έναντι 103,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που υποδεικνύει την ανησυχία που έχουν δημιουργήσει στις επιχειρήσεις οι δυνητικοί εξωτερικοί κίνδυνοι.
Αντίθετα, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 3,5%, ενώ οι 136 χιλ. νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός αριθμός για τους αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δημοσιεύθηκε και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Οκτώβριο του 2019, ο οποίος εμφάνισε άνοδο στις 96 μονάδες, έναντι 93,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στις 92 μονάδες.
Όσον αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της προσοχής για τη Federal Reserve, δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, καθώς ο ΔΤΚ παρέμεινε στο 1,7%, ενώ εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης παρέμεινε επίσης αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 2,4%.
Μέσω δηλώσεών του, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με ορισμένος κινδύνους, ωστόσο παραμένει σε καλή κατάσταση, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη θέση που διατυπώνουν το τελευταίο διάστημα οι αξιωματούχοι της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια αφήνουν μικρό περιθώριο στην τράπεζα ώστε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια σε περιόδους ύφεσης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε ορισμένες μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Fed, όπως είναι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις και ο χαμηλός πληθωρισμός.
Ο ίδιος ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει η τράπεζα, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στη στάση αναμονής που διατηρεί η Fed απέναντι στις οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις.
Μάλιστα, μία σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών, η οποία θα έχει καθοριστική συμβολή στην πολιτική της Federal Reserve, είναι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι υπάρχει κατ’ αρχήν εμπορική συμφωνία με την Κίνα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Liu He.
Η συμφωνία των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ως «Φάση 1», διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη «Φάσεις» μέχρι να υπάρξει οριστική επίλυση των εμπορικών διαφορών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να ακυρώσει την αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου, γεγονός που αναμένεται σίγουρα να καθησυχάσει τις αγορές παγκοσμίως, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από αυτό το ζήτημα αποτελούσε μία μόνιμη πηγή αστάθειας.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Donald Trump εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Federal Reserve πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο, ανεξαρτήτως από το πόσο θετική είναι η εξέλιξη αυτή για την αμερικανική οικονομία.
«Έχουμε μία σπουδαία οικονομία, αλλά έχουμε μία Federal Reserve η οποία δε βρίσκεται στους ίδιους ρυθμούς κινήσεων με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «πιστεύω πως πρέπει να βρεθούν στον ίδιο ρυθμό».
Ωστόσο, ο ίδιος ο Jerome Powell είχε στείλει πριν από μερικές ημέρες ένα έμμεσο μήνυμα προς τον Donald Trump, δηλώνοντας ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται από τις πολιτικές πιέσεις της στιγμής.
«Σας αφήνω με αυτή τη δήλωση του Marriner, που είναι χαραγμένη σε μια πλάκα στο κτίριο Eccles: Η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας πρέπει να είναι απολύτως απαλλαγμένη από τους κινδύνους του πολιτικού και ιδιωτικού ελέγχου, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Powell, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο θέλησε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι η τράπεζα θα παραμείνει ανεξάρτητη από τις πολιτικές πιέσεις.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, εξέφρασε τη στήριξή του απέναντι στον Jerome Powell, καθώς και στις απόψεις που έχει για τη νομισματική πολιτική της Fed, εν μέσω διάστασης στις απόψεις των μελών.
«Ο πρόεδρος Powell έχει τεράστια υποστήριξη στην Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Kashkari, για να προσθέσει ότι «θα τον στηρίξουμε στον δρόμο που θέλει να οδηγήσει την Επιτροπή, καθώς όταν υπάρχει αυτό το ευρύ φάσμα απόψεων, θεωρών πως οι απόψεις του προέδρου γίνονται ακόμα πιο σημαντικές».
Η παραπάνω δήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, εφόσον λάβει κανείς υπόψιν τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των μελών της Fed για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Minneapolis Fed τάσσεται υπέρ μίας νέας μείωσης των επιτοκίων, ενώ στον αντίποδα οι επικεφαλής των Federal Reserve Bank of Kansas, Esther George, και Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester, τάσσονται κατά μίας τέτοιας απόφασης.
Καθώς οι εμπορικές εντάσεις βρίσκονται για πρώτη φορά μετά από καιρό σε μία φάση αποκλιμάκωσης, και με την έκβαση άλλων εξωτερικών παραγόντων, όπως είναι το Brexit, να παραμένουν «στον αέρα», η Επιτροπή της Fed θα μπορούσε να διατηρήσει μία στάση αναμονής όσον αφορά τα επιτόκια.
Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα μπορέσουν να αξιολογήσουν καλύτερα τους εγχώριους και τους εξωτερικούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία και να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Μία τέτοια εξέλιξη μάλιστα θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των μελών της Fed και να ενισχύσει τη λήψη μίας απόφασης η οποία θα έχει ευρύτερη αποδοχή από την Επιτροπή.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης