Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προανακριτική μόνο για τον Παπαγγελόπουλο προτείνει η ΝΔ για τη Novartis - Εκτός κάδρου ο Τσίπρας, όχι σε πολιτικές διώξεις

Προανακριτική μόνο για τον Παπαγγελόπουλο προτείνει η ΝΔ για τη Novartis - Εκτός κάδρου ο Τσίπρας, όχι σε πολιτικές διώξεις
Το κυβερνών κόμμα αφήνει εκτός κάδρου των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, όπως αναμενόταν
(upd) Τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της ΚΟ, Σταύρος Καλαφάτης.
Το κυβερνών κόμμα αφήνει εκτός κάδρου των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, όπως αναμενόταν.
Η ΝΔ κάνει λόγο για σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη.
Όπως τονίζεται, το γεγονός ότι δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αποτελεί  συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις.

Ειδικότερα, ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρει:

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό που άλλοτε χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κατέρρευσε εκκωφαντικά. Ήλθε η ώρα της λογοδοσίας για τους εμπνευστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης.
Σήμερα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της δικαστικής προδικασίας, ανέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα -και, ιδίως, στη διάκριση των εξουσιών. Δεν υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης καμία απολύτως παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε και προσπάθεια χειραγώγησης του Κοινοβουλίου. Αντίθετα βεβαίως με ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Όταν -πριν ακόμη ανοίξει η κλειστή υποτίθεται δικογραφία της NOVARTIS- ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης -αλλά όχι και βουλευτής- κ. Παπαγγελόπουλος έσπευδε να προβεί σε αξιολόγηση των στοιχείων της. Ενώ άλλοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς καμία αρμοδιότητα, επισκέπτονταν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.
Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε για τις πράξεις, το ήθος και τις πρακτικές του σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικής κλίμακας από τον ελληνικό λαό.
Ο οποίος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση!
Η χώρα θα εξακολουθεί να πορεύεται προς την ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εκλογές, χωρίς να ξεχνά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους.
Αλλά με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος.
Και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος.

Πέτσας: Η ΝΔ δεν ακολουθεί την τοξική πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης - Δεν στοχοποιούμε πρωθυπουργούς και πολιτικούς αντιπάλους

Σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή τη στάση της ΝΔ στο θέμα της Novartis και την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
«Νομίζω ότι η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα.
Είναι μία ημέρα που δείχνει μια αλλαγή κατεύθυνσης.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να μην ακολουθήσει την τοξική πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ήταν η μαζική πολιτική δίωξη και στοχοποίηση πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών αντιπάλων και αφήνει τη Βουλή να προχωρήσει τη διαδικασία που προβλέπεται» δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ρ/σ του Alpha.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη «γαλάζια» παράταξη και το ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση Novartis.
«Κάνουμε μία αλλαγή όσον αφορά τα κοινοβουλευτικά ήθη, που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα.
Δεν στοχοποιούμε κανέναν αντίπαλο, παρά μόνο ζητούμε έρευνα όταν έχουμε σαφείς ενδείξεις.
Εφόσον σαφείς ενδείξεις, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχουν για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή με την προκαταρκτική εξέταση.
Δίνει τη δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής μέσα σε 15 ημέρες να γίνει η πρώτη συνεδρίαση.
Και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.
Αυτό φαίνεται να γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη» τόνισε.
Αρχικά, όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει ένα κατηγορητήριο.
«Όπως ξέρετε, το κατηγορητήριο είναι εξατομικευμένο.
Είναι ένα κείμενο πολύ συγκεκριμένο, που πρέπει να λέει ότι ο "Χ" υπουργός -εν προκειμένω ο κ. Παπαγγέλοπουλος- φέρεται να έχει τελέσει κάποια αδικήματα.
Συγκεκριμένα πράγματα, όμως, και όχι γενικά στον αέρα.
Αυτά θα εξετάσει η Προκαταρκτική.
Θα κρίνει αν πρέπει να καλέσει μάρτυρες, να προχωρήσει ή όχι και εν συνεχεία θα αποφασίσει τι θα κάνει.
Θυμίζω ότι υπάρχει παράλληλη διαδικασία στη Δικαιοσύνη εξέτασης της υπόθεσης αυτής, όπου εξετάζονται και μη πολιτικά πρόσωπα.
Δεν θέλω να προκαταλάβω την κρίση της Προκαταρκτικής Επιτροπής» είπε ο κ. Πέτσας.
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ακόμα δεν γνωρίζει εάν η Επιτροπή θα καλέσει τον πρώην πρωθυπουργό.
«Εξαρτάται από τη Βουλή και τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, ούτε να φανεί ότι υποδεικνύω οτιδήποτε.
Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να προκαταλάβει τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει η Προκαταρκτική Επιτροπή.
Αυτό θα αφεθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, σε εκείνη», συμπλήρωσε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Νωρίτερα, σε γνώση των εμπλεκομένων αλλά και των βουλευτών περιήλθε σήμερα το περιεχόμενο της δικογραφίας που αφορά στους χειρισμούς γύρω από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.
Η δικογραφία αναφέρεται στους Αλ. Τσίπρα και στον πρώην υπουργό Δ. Παππαγελόπουλο.
Στο πλαίσιο αυτό, ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση από τη Βουλή, Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για όσα φέρεται να του καταμαρτυρούνται στην ενορχήστρωση της σκευωρίας κατά δέκα πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis.
Αντίθετα στην κυβερνητική παράταξη κατέληξαν στην απόφαση να μην στραφούν κατά του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ τονίζουν ότι η στάση τους είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη και ότι ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας επί του συγκεκριμένου ζητήματος την Τρίτη με συνεργάτες του είπε χαρακτηριστικά ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια.
Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», κλείνοντας έτσι προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό το κεφάλαιο και ξεκαθαρίζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό τα πράγματα και τις εξελίξεις που θα έχουμε στο μείζων αυτό ζήτημα το προσεχές διάστημα.
H δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε από έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση NOVARTIS, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα και παρέμενε κλειδωμένη στο γραφείο 164 στον πρώτο όροφο, μέχρι την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια.
H ανακοίνωση έγινε σήμερα, καθώς από τη Δευτέρα δεν είχε προγραμματιστεί νομοθετικό έργο ή κοινοβουλευτικός έλεγχος. Με την ανακοίνωσή της τα κόμματα μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της.
Οι εμπλεκόμενοι, όμως, είναι εκείνοι που μπορούν να λάβουν το αντίγραφό της.

Πρόταση άσκησης δίωξης κατά μέλους της κυβέρνησης ή υφυπουργού

Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των υπουργών. Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής.
Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές.
Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Τι αναφέρει το διαβιβαστικό:

Οι καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα, είναι όσα διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς αξιολόγηση. Όπως, ειδικότερα, αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής:
«Σας διαβιβάζουμε χωρίς αξιολόγηση, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 86 παρ.1 και 2 του Συντάγματος και των άρθρων 1 και 4 του Ν. 3126/2003 "Περί ποινικής ευθύνης υπουργών", όπως ισχύει, καθώς και του άρθρου 153 του Κανονισμού της Βουλής (όπως ισχύει):
α) Αντίγραφο της από 10.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντωνίου Σαμαρά του Κωνσταντίνου, οικονομολόγου-βουλευτή-πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, μετά του συνημμένου σ' αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ' αυτό εγγράφων.
β) αντίγραφο της από 9.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Δημητρίου Αβραμόπουλου, Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτό εγγράφων.
γ) αντίγραφο της από 11.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή πανεπιστημίου-δικηγόρου-πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτών εγγράφων και
δ) αντίγραφο της από 12.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μετά των σχετικών εγγράφων, που κατατέθηκαν από τον ίδιο, καθώς και τα λοιπά αντίγραφα της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφία, η οποία σχηματίζεται σε εκτέλεση της υπ. Αριθ. ΕΠΔ 170/26-7-2019 παραγγελίας του Αναπληρωτή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου Δασούλα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως και πίνακα περιεχομένων με κατάταξη σε υποφακέλλους και κατά σειρά, μόνον κατά το μέρος που στη δικογραφία αυτή εμπεριέχεται καταγγελία κατά των α) Αλεξίου Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και β) Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση από τον Σταύρο Καλαφάτη

Οι πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα θέλουν τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρο Καλαφάτη να κάνει σχετικές ανακοινώσεις περί το μεσημέρι και όλα δείχνουν ότι θα ανακοινώσει την πρόθεση της κυβερνητικής παράταξης να προτείνει Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης με εγκαλούμενο τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Πάντως, η απόφαση της Βουλής αναμένεται να ληφθεί περί τις αρχές του Οκτωβρίου ή τέλος Σεπτεμβρίου γιατί όλη την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσιάζει στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Άμα τη επιστροφή του, στις 29 του μήνα και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα έχουμε τη συζήτηση της πρότασης στη Βουλή και βεβαίως την, κατά πάσα πιθανότητα, απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Από το στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η πρώτη αντίδραση κάνει λόγο για φτηνό τακτικισμό και για φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο  Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν.
Στην ουσία, η Κουμουνδούρου, προσπαθεί να «πετάξει το γάντι» στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, δηλαδή τον κ. Τσίπρα και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη, δηλαδή τον κ. Σαμαρά. Καθώς, όπως υπογραμμίζουν, αυτό που σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά - Βενιζέλου σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η σκευωρία αυτή ενορχηστρώθηκε με βάση και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και είναι κατά την εκτίμησή τους επαρκής η διερεύνηση της δικής του εμπλοκής τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Σε καμία περίπτωση πάντως, και για λόγους πολιτικής τακτικής,  η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει τοξικό κλίμα, ούτε κλίμα οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν θέλει να μετακινηθεί η συζήτηση σε αυτό.
Αλλά, από την άλλη μεριά βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο όλο αυτό το φιάσκο που δημιουργήθηκε, όλη αυτή η ενορχήστρωση, να στοχοποιηθούν δέκα κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας όχι  επειδή είχαν κάποια άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση αλλά επειδή θεωρούνταν αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης