Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑ+» οι ΗΠΑ - Σταθερό παραμένει το outlook

tags :
S&P: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑ+» οι ΗΠΑ - Σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ΗΠΑ από την S&P Global Ratings
Σε «ΑΑ+» και «Α-1+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ η S&P Global Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Επισημαίνεται ότι η Standard & Poor’s είναι ο μόνος οίκος που δεν αξιολογεί τη χώρα με την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» -έπειτα από υποβάθμιση το 2011.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι αρνητικοί και θετικοί παράγοντες εξισορροπούνται για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι επίμονες πολιτικές διαιρέσεις θα εξακολουθήσουν να σταθμίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δημόσιων οικονομικών με έγκαιρο τρόπο.
Ο οίκος αναμένει οι πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους να συνεχίσουν να επιλύονται την τελευταία στιγμή, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
«Η κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως και το μέγεθος και το βάθος της χρηματοπιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να διατηρούν την ευελιξία πολιτικής.
Αναμένουμε επίσης ότι, παρά τα μεγάλα προβλεπόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων με την πάροδο του χρόνου.
Εάν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε να υπάρξει αρνητική δράση βαθμολόγησης.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τη βαθμολογία αν βλέπουμε σημάδια αποτελεσματικότερης χάραξης πολιτικής.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στις ΗΠΑ υποστηρίζονται από τον πλούτο, την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία της οικονομίας της, τα θεσμικά της πλεονεκτήματα, την εκτεταμένη ευελιξία της οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει μια προορατική νομισματική πολιτική και το μοναδικό καθεστώς του ως εκδότη του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.
Κατά την άποψή μας, η διαφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων έχει οδηγήσει σε βραδύτερη λήψη αποφάσεων και έχει περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να θεσπίσει μια νομοθεσία με ορίζοντα στο μέλλον, ιδιαίτερα τη δημοσιονομική πολιτική.
Αυτοί οι παράγοντες -μαζί με το υψηλό επίπεδο χρέους της κυβέρνησης- περιορίζουν τις αξιολογήσεις.
Ισχυρά θεσμικά όργανα, κράτος δικαίου και μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών ενισχύουν τους πολιτικούς ελέγχους και τις ισορροπίες, στηρίζοντας την οικονομική προβλεψιμότητα και την κοινωνική σταθερότητα.
Το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και η ανθεκτική οικονομία αποτελούν ισχυρούς πυλώνες της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ευημερούν, παρά την πολιτική πόλωση και τις διαφωνίες σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές», σχολιάζεται.
Ο οίκος προειδοποιεί επίσης για τη δημογραφική γήρανση, ενώ υπογραμμίζει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
«Η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1% ετησίως κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2008-2017, σε σύγκριση με σχεδόν 3% κατά την περίοδο 1996-2007.
Ωστόσο, πέρυσι αυξήθηκε περισσότερο από 2%, αλλά δεν είναι σαφές εάν η ανάκαμψη είναι προσωρινή ή βιώσιμη. (…)
Παρά την έντονη πολιτική διαμάχη στην εθνική πολιτική, οι ΗΠΑ είδαν εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, ανάκαμψη του ποσοστού συμμετοχής στην εργασία, αύξηση των πραγματικών μισθών και μείωση της φτώχειας τα τελευταία χρόνια.
Ομοίως, η νομισματική της πολιτική έχει σε μεγάλο βαθμό “κανονικοποιηθεί”».
Κλείνοντας, αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις Κίνας – ΗΠΑ, ο οίκος αναμένει να συνεχιστούν για αρκετά χρόνια.
Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις:

Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης