Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θλιβερή επέτειος για το ΧΑ - Ένας χρόνος από την πρώτη συνεδρίαση μετά την τραπεζική αργία

Θλιβερή επέτειος για το ΧΑ - Ένας χρόνος από την πρώτη συνεδρίαση μετά την τραπεζική αργία
Διαλύονται οι αποτιμήσεις των τραπεζών, χάνει πολλά δισ. ευρώ το κράτος και στη συνέχεια τον έλεγχο των ιδρυμάτων
Θλιβερή επέτειο σήμερα για το ΧΑ, καθώς σαν σήμερα πριν από ένα ακριβώς χρόνο άνοιξε μετά από ένα μήνα και κάτι τραπεζικής αργίας.
Η περήφανη διαπραγμάτευση που έφερε τα capital controls κράτησε κλειστό το χρηματιστήριο από τις 26 Ιουνίου που ήταν η τελευταία συνεδρίαση.
Το ΧΑ ξανάνοιξε στις 3 Αυγούστου 2015 και ακολούθησε συντριβή.
Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 16,23% και έκλεισε στις 668 μονάδες βυθίζοντας κατά 7,8 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 67,6 εκατ. ευρώ.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν κλειδωμένες στο -30%, ενώ αρκετές μετοχές της κύριας αγοράς κατέγραψαν αντίστοιχες απώλειες, αποτέλεσμα της προσπάθειας των επενδυτών να φύγουν από το ΧΑ.
Τελευταία συνεδρίαση πριν την τραπεζική αργία ήταν στις 26 Ιουνίου και τότε η αγορά είχε ενισχυθεί 2,03% και είχε κλείσει στις 797,52 μονάδες.
Η Εθνική είχε κλείσει στο 1,20 ευρώ, η Πειραιώς στα 0,40 ευρώ, η Eurobank 0,1440 ευρώ και η Alpha Bank στα 0,322 ευρώ.
Η αποτίμηση της Πειραιώς ήταν 2,44 δις. ευρώ, της Εθνικής 4,23 δις. ευρώ, της Alpha Bank 4,11 δις. ευρώ και της Eurobank 2,11 δις. ευρώ.
Λίγες συνεδριάσεις αργότερα οι μετοχές των τραπεζών συνέχιζαν να συνθλίβονται με αποτέλεσμα να χάσει πολλά δισ. ευρώ το κράτος, ενώ στη συνέχεια έχασε και τον έλεγχο από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν.

Γ.Κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης