Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τουλάχιστον... παράξενη η τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs - Ζητά επιτακτικά από τη Γερμανία να στηρίξει την ευρωζώνη προειδοποιώντας την για το κόστος της διάλυσης της - Συστήνει να στηριχθεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi

tags :
Τουλάχιστον... παράξενη η τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs - Ζητά επιτακτικά από τη Γερμανία να στηρίξει την ευρωζώνη προειδοποιώντας την για το κόστος της διάλυσης της - Συστήνει να στηριχθεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi
Μία ιδιαιτέρως παράξενη ανάλυση δημοσιοποίησε η Goldman Sachs, επισημαίνοντας τις συνέπειες που θα έχει για τη Γερμανία η μη στήριξη των δράσεων της ΕΚΤ, ή ακόμη και το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ έχει απομακρυνθεί κατά γενική ομολογία, προκαλεί εντύπωση η συγκυρία που επέλεξε η Goldman Sachs να δημοσιοποιήσει μία τέτοια έκθεση, όταν μάλιστα οι γερμανικές βολές για την πολιτική Mario Draghi (ΕΚΤ), έχουν αυξηθεί σημαντικά... υπό το φόβο πληθωρισμού.
Στην 14σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "The high costs of a Euro break-up for Germany"(το υψηλό κόστος της διάλυσης της ευρωζώνης για τη Γερμανία) την οποία και σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει ως "κρίσιμη" τη στήριξη της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την ίδια, την ώρα που οι δεσμεύσεις της ΕΚΤ για προστασία του ευρώ έχουν αρχίσει να "ξεθωριάζουν" η στάση της Γερμανίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.
Η συλλογιστική της Goldman Sachs δεν είναι περίπλοκη. Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν δύο σενάρια σε περίπτωση που η Γερμανία δεν στηρίξει την ΕΚΤ. Είτε οι βοηθούμενες χώρες να μην μπορέσουν να ανακάμψουν χάνοντας σημαντικό μέρος της βοήθειας που έχει δώσει μέσω του μηχανισμού στήριξης, είτε να οδηγηθούμε τελικά στη διάσπαση της ευρωζώνης, προκαλώντας ένα πρωτοφανές σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, η γερμανική οικονομία θα μπει σε περίοδο συρρίκνωσης και αστάθειας, προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Τόσο η άμεση όσο και η έμμεση έκθεση της Γερμανίας στο ευρωσύστημα είναι τεράστια, αφού φτάνει στα 730 δισ. ευρώ περίπου.
Αναλυτικά:

Άμεση έκθεση της Γερμανίας στην ευρωζώνη
σε δισ. ευρώ Εκταμιευμένα γερμανικό μερίδιο Συνολικό Μέγεθος Συνολική γερμανική έκθεση
EFSF/Ιρλανδία 33,8 9,2 40,2 10,9
EFSF/Πορτογ. 39,8 10,8 52 14,1
EFSF/Ελλάδα 110,2 29,9 144,6 39,2
Ισπανικές Τράπεζες 9 2,4 100 27,1
Υπόλοιπα 163,2 44,3
ESM 500 135,7
Διμερή σε Ελλάδα 80 21,7 80 21,7
Σύνολο 272,8 74 916,8 248,8
TARGET II 655,6 655,6
Σύνολο 729,6 904,4


Ακόμη μεγαλύτερη είναι η έμμεση έκθεση της Γερμανίας στην ευρωζώνη, η οποία σύμφωνα με την Goldman Sachs είναι ακόμη πολύ δύσκολο να μετρηθεί, αφού ακόμη και οι επενδύσεις στην περιφέρεια από τις γερμανικές επιχειρήσεις δεν είναι καταμετρημένες.
Για να είναι εφικτή η μέτρηση των συνεπειών της διάλυσης της ευρωζώνης για τη Γερμανία, η αμερικανική επενδυτική επισημαίνει ότι θα πρέπει να στοιχειοθετηθούν τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας εξέλιξης. Αν μία χώρα εθελοντικά ή μη αποφασίσει να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, αυτό θα σημαίνει για την Γερμανία μετατροπή των απαιτήσεων της στο αντίστοιχο νόμισμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την ανατίμηση του γερμανικού νομίσματος. Και όσο πιο μεγάλη η ανατίμηση τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα εισέλθουν σε μία νέα φάση ύφεσης, η οποία θα προκαλέσει νέες διαγραφές απαιτήσεων στον ιδιωτικό τομέα, και αστάθεια στον τραπεζικό κλάδο. Οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο και η εμπιστοσύνη των αγορών θα αποσυρθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Καταλήγοντας η Goldman Sachs, συστήνει στην γερμανική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί όλες τις παραμέτρους της στάσης της, και να αποφασίσει να στηρίξει το ευρώ με κάθε τρόπο, αφού είναι μονόδρομος για τη διατήρηση της ευημερίας της. Φυσικά οι αποφάσεις της Γερμανίας έχουν έντονη πολιτική χροιά, η οποία συνήθως λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για τις μελλοντικές αποφάσεις. Γι' αυτό και θα πρέπει να ανοίξει μια σημαντική συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Γερμανία θα πρέπει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ευρώ, καταλήγει η Goldman Sachs.

***Υπενθυμίζεται εδώ ότι το www.bankingnews.gr από 14/2 είχε γράψει για τον υπόγειο πόλεμο που υπάρχει στην ευρωζώνη αναφορικά με το ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

Kλιμακώνεται και... βγαίνει στην επιφάνεια ο πόλεμος Γαλλίας - Γερμανίας για το ευρώ - Έρμαιο η Ελλάδα και οι αδύναμες χώρες στα γερμανικά φοβικά σύνδρομα περί πληθωρισμού

Ένας υπόγειος πόλεμος συντελείται αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, ο οποίος όμως τώρα έχει αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια, με τους Γερμανούς να βγάζουν και πάλι προς τα έξω τα φοβικά τους σύνδρομα για τον πληθωρισμό και να επιθυμούν... σκληρό ευρώ.
Ήδη χτες ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble προειδοποίησε ότι η υπερβολική (;) ρευστότητα στην αγορά πρέπει να περιοριστεί, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της Bundesbank επισήμανε ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ δεν αποτελεί «overvaluation», ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς να μην κατευθύνουν τις δηλώσεις τους κατά τρόπο που να αποδυναμώνει το ευρώ, καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό.
Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος, F. Hollande, απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μεσοπρόθεσμη νομισματική πολιτική για το ευρώ με στόχο η ενίσχυση του κοινού νομίσματος να μην δυσχεραίνει την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ουσιαστικά, ο Hollande βλέποντας την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας να υποχωρεί ραγδαία έναντι της Γερμανίας και την συνεπαγόμενη απώλεια μεριδίου στις εξαγωγές να πλήττει την προσπάθεια περιορισμού του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος, έριξε το γάντι τόσο στην Merkel όσο και στον Draghi.
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι το ευρώ έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου εγείρουν σημαντικούς προβληματισμούς, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο που τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, και το τελευταίο που θέλουν είναι οι συνεχείς ανατιμήσεις του ευρώ. Έτσι, τη στιγμή που η Ευρωζώνη παραμένει προσηλωμένη στη γερμανική συνταγή της λιτότητας και της σταθερότητας των τιμών, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Βρετανία τυπώνουν αφειδώς χρήμα, στην προσπάθειά τους να δώσουν αναπτυξιακή πνοή στις οικονομίες τους: Ειδικά η πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να τυπώσει απεριόριστη ποσότητα γεν, για να καταπολεμήσει τον χρόνιο στασιμοπληθωρισμό στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, επανέφερε στο προσκήνιο τον κίνδυνο ενός διεθνούς «νομισματικού πολέμου», όπου η κάθε χώρα θα προσπαθεί να υποτιμήσει το νόμισμά της για να αποκομίσει οφέλη σε βάρος των υπολοίπων. Κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να αποβεί καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία, αν οδηγήσει σε επιβολή δασμών και εμπορικούς πολέμους, όπως την δεκαετία του 1930.
Οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίζουν να ψελίζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, την ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι γερμανοί κάνουν δύσκολα πίσω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, δεν ήταν ξέχωρες και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Draghi, ότι "η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά αργότερα το 2013, στηριζόμενη από την διευκολυντική νομισματική πολιτική, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις χρηματοικονομικές αγορές... καθώς και την ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης". Η ίδια η ΕΚΤ, άλλωστε, έχει προβλέψει για το τρέχον έτος πληθωρισμό 1,6% στην ευρωζώνη και για το 2014 πληθωρισμό 1,4%...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης