Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών τραπεζών είναι 100 δις – Για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδος και των τραπεζών ή πρέπει να αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 50 δις ή να μειωθούν τα δάνεια κατά 50 δις – Επιλέξτε ανάπτυξη ή επιθετική συρρίκνωση

 Το χρηματοδοτικό κενό των ελληνικών τραπεζών είναι 100 δις – Για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδος και των τραπεζών ή πρέπει να  αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 50 δις ή να μειωθούν τα δάνεια κατά 50 δις – Επιλέξτε ανάπτυξη ή επιθετική συρρίκνωση
Μόνο μέσω των τραπεζών θα αλλάξει η τύχη της Ελλάδος.
Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 100 δις που εμφανίζουν οι τράπεζες.

Ποιες είναι οι λύσεις; Ανάπτυξη ή επιθετική συρρίκνωση.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν 242 δις ευρώ δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, περίπου 18 δις ομόλογα και άλλα 16 δις πρόσθετα assets. Συνολικά 276 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 158 δις ευρώ καταθέσεις και έχουν αντλήσει 121 δις 62 δις από την ΕΚΤ και 59 δις από το ELA. Ωστόσο και τα 121 δις ευρώ προέρχονται από το ευρωσύστημα.
Δηλαδή διαθέτουν 279 δις ευρώ ρευστότητα.
Οι τράπεζες είναι κλινικά νεκρές καθώς το χάσμα μεταξύ υπαρχόντων assets που πρέπει να χρηματοδοτηθούν και της υφιστάμενης δομής της ρευστότητας είναι περίπου 100 δις ευρώ.
Για να ειπωθεί πιο απλά.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν οι καταθέσεις να μην ήταν 158 δις αλλά 208 δις δηλαδή επιπλέον 50 δις ευρώ.
Η εξάρτηση από την ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να ήταν 121 δις αλλά 71 δις ευρώ και ταυτόχρονα να αντλούν με ίδια μέσα 30 δις άρα εξάρτηση από το ευρωσύστημα να μην υπερβαίνει τα 40 δις ευρώ από 121 δις της τρέχουσας περιόδου.
Όμως είναι προφανές ότι η πιθανότητα και δυνατότητα επιθετικής αύξησης των καταθέσεων είναι μηδενική.
Η μη παραγωγή κοινωνικού πλούτου που είναι οι καταθέσεις μεταφράζεται με όρους οικονομίας στασιμότητα και ύφεση.
Άρα αποκλείεται να αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 50 δις.
Θεωρητικά θα μπορούσε αυτό να συμβεί αλλά θα χρειαστούν 7-10 χρόνια για να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη.
Αν δεν μπορούν να αυξηθούν οι πηγές άντλησης ρευστότητας καθώς είναι αδύνατη η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές η επόμενη λύση είναι η επιθετική μείωση δανείων.
Μειώνοντας επιθετικά τα δάνεια ή assets που δαπανούν ρευστότητα είναι προφανές ότι θα χρειάζεται και λιγότερη ρευστότητα για αναχρηματοδότηση.
Όμως αν μειωθούν κατά 50 δις από τα 242 στα 192 δις ευρώ τα δάνεια η ύφεση στην οικονομία θα γίνει βαθύτερη, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά και η κατάρρευση χιλιάδων επιχειρήσεων θα είναι γεγονός.
Άρα από την μια οι καταθέσεις δεν μπορούν να αυξηθούν εν μέσω κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.
Αν δεν μπορεί μια τράπεζα να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία του παθητικού της τότε εκ των πραγμάτων στρέφεται στο ενεργητικό.
Όταν όμως δεν μπορούν να μειωθούν ούτε τα δάνεια γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία καθίσταται κατανοητό ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ένα σπιράλ που οδηγεί σε χρηματοδοτική χρεοκοπία.
Κοινώς οι τράπεζες ενώ ιστορικά ήταν και είναι εργαλείο ανάπτυξης, στην Ελλάδα είναι πλήρως εγκλωβισμένες.
Άρα χωρίς τις τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο χρεοκοπίας.
Οπότε κάντε υπομονή περίπου 7-10 χρόνια μέχρι να δούμε φως στην άκρη του τούνελ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης