Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετικά αποτιμά η Moody's την αυστηροποίηση του πλαισίου διακυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Θετικά αποτιμά η Moody's την αυστηροποίηση του πλαισίου διακυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ θα ισχύσουν από τις 30 Ιουνίου 2018
Θετικά από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας («Credit Positive») αποτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's την αυστηροποίηση του πλαισίου διακυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Η αναθεώρηση αποσκοπεί στη διόρθωση των ελλείψεων που έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς αποτέλεσαν παράγοντα της αποτυχίας για ορισμένες τράπεζες, δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε..
Βέβαια, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο οι εποπτικές αρχές θα εφαρμόσουν τις εν λόγω διατάξεις.
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές θα αντικαταστήσουν εκείνες που δημοσίευσε αρχικά η ΕΒΑ, τον Σεπτέμβριο του 2011.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αντιμετωπίζουν επίσης άλλα ζητήματα που έχουν αποκτήσει πρόσφατα σημασία, όπως οι δραστηριότητες σε υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα, με αδιαφανείς δομές που είναι δύσκολο να εποπτεύονται.
«Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι οργανωμένες γύρω από έξι τομείς εταιρικής διακυβέρνησης: οι ρόλοι και η σύνθεση των οργάνων και των επιτροπών διαχείρισης, το πλαίσιο διακυβέρνησης, τον κίνδυνο και την επιχειρηματική συμπεριφορά, τους εσωτερικούς ελέγχους, την επιχειρηματική συνέχεια και τη διαφάνεια.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ θα ισχύοσυν για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. και τις αρμόδιες αρχές από τις 30 Ιουνίου 2018.
Αν και αποτιμούμε τους ισχυρότερους κανόνες διακυβέρνησης θετικά, το κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους θα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εποπτικές αρχές θα εφαρμόσουν τους κανόνες και θα αξιολογήοσυν τη συμμόρφωση των ιδρυμάτων.
Οι ρυθμιστικές αλλαγές αποτέλεσαν βασική κινητήρια δύναμη για τη βελτίωση της διακυβέρνησης από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά η αυστηρότητα με την οποία οι τράπεζες συμμορφώνονται με το πνεύμα των υφιστάμενων κανόνων, ποικίλλει.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της EBA όχι μόνο επιδιώκουν ένα ισχυρότερο πλαίσιο διακυβέρνησης, αλλά και περαιτέρω εναρμόνιση των ρυθμίσεων, διαδικασιών και μηχανισμών εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών σε ολόκληρη την Ε.Ε.», επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης