Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο ΟΠΕΚ «αγόρασε» χρόνο για το πετρέλαιο - Στα 43 δολάρια το αργό στο τέλος του 2016

tags :
Goldman Sachs: Ο ΟΠΕΚ «αγόρασε» χρόνο για το πετρέλαιο - Στα 43 δολάρια το αργό στο τέλος του 2016
Μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί σχετικά με την εφαρμογή των προτεινόμενων ποσοστώσεων
Τη διατήρηση των εκτιμήσεων για τις τιμές του πετρελαίου το 2016 και 2017 ανακοίνωσε σήμερα η Goldman Sachs, ακόμη και μετά την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να μειώσει ελαφρώς την παραγωγή, για πρώτη φορά από το 2008.
Σύμφωνα με την ανάλυση που ακολούθησε της απόφασης, η Goldman Sachs διατηρεί τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου στα 43 δολάρια το βαρέλι και 53 δολάρια το βαρέλι το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν την Τετάρτη να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού.
Το πόσο θα παράγει κάθε χώρα θα αποφασιστεί κατά την επόμενη επίσημη συνάντηση του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η κίνηση αυτή είναι η πρώτη που γίνεται από την έναρξη της bear market το 2014, ενώ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις παραμένουν ίδιες εξαιτίας:
(1) της αβεβαιότητας μέχρι η πρόταση αυτή να επικυρωθεί,
(2) της αβεβαιότητας για την ποσόστωση
(3) της πιθανότητας η παραγωγή να είναι πάνω από τις προβλέψεις σε περιοχές των διαταραχών (όπως ήταν η περίπτωση στη Λιβύη και την KRG), και
(4) των συντηρητικών προβλέψεων της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ για το επόμενο έτος.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν για τη μείωση της παραγωγής στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την τρέχουσα παραγωγή των 33,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η Goldman Sachs διαπιστώνει κινδύνους για την παραγωγή από χώρες που δεν καλύπτονται από τη σημερινή ποσόστωση.



Άλλωστε, η σημερινή πρόταση δεν επηρεάζει τις προσδοκίες της για τους επόμενους μήνες, καθώς η συμφωνία δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα παραγωγή και η παραγωγή σε Λιβύη και Ιράκ είναι σήμερα 180 kb/d πάνω από τις προσδοκίες.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί σχετικά με την εφαρμογή των προτεινόμενων ποσοστώσεων, εάν επικυρωθούν.
Η αυστηρή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας το 2017 θα αντιπροσωπεύει 480
980 kb / d μικρότερη παραγωγή από ό, τι προβλέπεται.
Συμπερασματικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η συμφωνία θα είναι μη αποτελεσματική, καθώς η μείωση του κόστους εξόρυξης πετρελαίου από σχιστόλιθο θα οδηγήσει σε απώλεια ισχύος των τιμών από τους παραγωγούς χαμηλού κόστους.
Επομένως, οποιαδήποτε ανάκαμψη της τιμής θα έχει μεσοπρόθεσμη διάρκεια, όπως συνέβη και τον Ιανουάριο του 1987, όταν μια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ προκάλεσε ένα σημαντικό rebound στις τιμές πριν υποχωρήσουν ξανά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης