Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σιωπηρή έγκριση για τα μέτρα αναμένει το Μαξίμου - Το ΥΠΟΙΚ περιμένει σήμα ESM για την επιστολή - Γρίφος η στάση Schaeuble

tags :
Σιωπηρή έγκριση για τα μέτρα αναμένει το Μαξίμου - Το ΥΠΟΙΚ περιμένει σήμα ESM για την επιστολή - Γρίφος η στάση Schaeuble
Ταυτόχρονα αναζητούνται ισοδύναμα στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 από τις εξαγγελίες ύψους 617 εκατ. ευρώ  της κυβέρνησης
(upd2) Έτοιμο να αποστείλει την επιστολή που ζήτησαν χθες οι θεσμοί με τις γραπτές εγγυήσεις είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει η διαδικασία της «σιωπηρής» έγκρισης, εφόσον δεν εμφανιστεί δημόσια κανένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, να διαφωνήσει με τη γραπτή δέσμευση του κ. Τσακαλώτου, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.
Έγγραφο από τον ESM προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο οποίο να διευκρινίζεται τι ακριβώς ζητείται από την ελληνική πλευρά αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στείλουν στους Θεσμούς την επιστολή… «μετάνοιας».
Επί των θεμάτων – παρατηρήσεων του Μηχανισμού, θα τοποθετηθεί σχετικά και η ελληνική κυβέρνηση. 
Σημειώνεται επίσης, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ότι ένα πρώτο σχέδιο γραπτής διαβεβαίωσης είχε στείλει από σήμερα το πρωί ο υπουργός, στο οποίο όμως διαφώνησε ο κ. Wolfgang Schaeuble, ζητώντας περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία. 
Μάλιστα, κάλεσε την Αθήνα μέσα στην επιστολή να συμπεριλάβει και μέτρα – «κάβα», τα οποία θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν λόγω των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν έγινε σήμερα ούτε EWG ούτε Eurogroup. 
Είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με την β' αξιολόγηση. 
Έχει αποσυνδεθεί πλήρως.
(Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) Θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του χρόνου. 
Για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την δικιά μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί (σχετικά με τις παροχές). 
Η παροχή είναι εφάπαξ. 
Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει. 
Υποθέτω ότι κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.
Φαντάζομαι πως θα το στείλει ο ESM, αύριο ίσως», σχολιάζει σχετικά αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών. 
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία και ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος εμμένει στη σκληρή στάση σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα. 
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Eurogroup.
“Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, μέτρα - «κάβα» αλλά και «δήλωση μετάνοιας» από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν ξαναμοιράσει παροχές χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών ζήτησε το χθεσινό 20/12 Euro Working Group (EWG) προκειμένου στη σημερινή επαναληπτική συνεδρίαση να «ξεπαγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Ταυτόχρονα αναζητούνται ισοδύναμα στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 από τις εξαγγελίες ύψους 617 εκατ. ευρώ  της κυβέρνησης, θέμα που επίσης θα εξετάσουν οι θεσμοί και όχι το Eurogroup.
Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα ισοδύναμα αυτά ούτε να ψηφιστούν, ούτε να ανακοινωθούν, απλά «θα εντοπιστούν».
Πάντως, οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης δεν αρκέστηκαν στις επανειλημμένες αναφορές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ και ζήτησαν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι ο «μποναμάς» αυτός δεν θα επαναληφθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να στείλει σήμερα στους δανειστές σχετική επιστολή, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε σε ηλεκτρισμένο κλίμα, καθώς ο Γερμανός εκπρόσωπος κράτησε από την πρώτη στιγμή σκληρή στάση ζητώντας ισοδύναμα μέτρα, εκφράζοντας την άποψη ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές.
Η έκθεση των θεσμών σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα ανέφερε ότι «οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή των θεσμών τους ενημέρωσαν ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση». Επιπλέον, σημείωνε ότι «οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».
Απέναντι από τον Γερμανό απεσταλμένο του Σόιμπλε και το υπόλοιπο σκληρό «μπλοκ» των τεχνοκρατών βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Γαλλίας και αρκετών χωρών ακόμη, οι οποίοι συμφώνησαν για το εξής:
Ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πήγαιναν «πακέτο» με την πρώτη αξιολόγηση και, εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, δεν μπορούν να «παγώσουν».
Ταυτόχρονα, από πολλούς εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τις παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να «φρενάρουν» τα μέτρα και μάλιστα χωρίς να έχουν ερωτηθεί τα μέλη του Eurogroup.
Παρά τις εκτιμήσεις ότι η κρίση που ξέσπασε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα ξεπεραστεί, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύντομα θα αναζητήσει καινούργια αφορμή προκειμένου να καθυστερήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων, αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στον αντίποδα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG έλεγαν ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» στην σημερινή σύνοδο 21/12 η οποία θα ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

(Πρώτη ενημέρωση: 22:25, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης