Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

ΧΑ: Σε πρώτη φάση θα θέλαμε τον ΓΔ να ισορροπήσει σύντομα πάνω από τις 585 μονάδες

tags :
ΧΑ: Σε πρώτη φάση θα θέλαμε τον ΓΔ να ισορροπήσει σύντομα πάνω από τις 585 μονάδες
Η απόφαση στην Μ. Βρετανία για BREXIT ήταν αρκετή να φέρει τεράστια αναταραχή στις αγορές. Η Ελλάδα ως πιο αδύναμος κρίκος είχε ίσως και την μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως χάνοντας 13,4% σε μία μόλις συνεδρίαση καταγράφοντας νέα χαμηλά διμήνου.

Το νέο ήταν αρκετό να βάλει σε αμφισβήτηση τη αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης μας μιας και δεν θέλαμε να χαθεί η περιοχή του 542 στον ΓΔ. Το stop μας ουσιαστικά κτυπήθηκε αν θέλουμε να είμαστε σωστοί τεχνικά ασχέτως το ότι θα θέλαμε κάποιο χρόνο για να ηρεμήσει ο “θόρυβος” που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολύ σημαντικού γεγονότος.

Ένα τόσο σημαντικό πολιτικό οικονομικό γεγονός είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί σε πρώτο χρόνο. Εκτός από τις ζημιές το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι αρχίζει και έχει πρόβλημα συνοχής και πλέον για να μπορέσει να ισορροπήσει πρέπει να κάνει ένα επόμενο βήμα. Σίγουρα οι Βρυξέλες θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Μ. Βρετανία μιας και θα θέλει να δείξει στα υπόλοιπα μέλη ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους.

Το κλειδί στο τι θα συμβεί είναι στα χέρια των Άγγλων και όχι των Ευρωπαίων, με την Ευρώπη να πρέπει να λύσει βασικά προβλήματα συνοχής και λειτουργίας μιας και οι προσδοκίες από μεγάλο μέρος των πολιτών δεν ικανοποιούνται. Από την άλλη το BREXIT μπορεί να είναι η αφορμή να υπάρξει μία χαλάρωση της λιτότητας στην ΕΕ μιας είναι ένας τρόπος εξομάλυνσης της κατάστασης.

Ο ΓΔ με την συνεδρίαση της Παρασκευής κατάφερε να βρεθεί με 15% απώλειες από αρχές έτους με τον f25 να βρίσκεται στο -21% και τον τραπεζικό στο -36%. Πλέον η αγορά χρειάζεται και πάλι να βρεθεί πάνω από τις 553 μονάδες σε πρώτη φάση και πάνω από τις 585 σε μήνα αν θέλουμε να πούμε ότι απλά είδαμε μία γρήγορη διόρθωση με αφορμή τα γεγονότα. Τεχνικά ημερήσια είσοδο έχουμε πάνω από τις 620 μονάδες ενώ στηρίξεις έχουμε στην ζώνη του 496-510.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα σύρεται από τις εξελίξεις ενώ πλέον είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ΕΕ ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της. Θυμίζουμε πως το IMF ουσιαστικά είναι εκτός παιχνιδιού μιας και σωστά πιστεύει πως το χρέος είναι το κλειδί για να μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία.

Το επόμενο διάστημα η ΕΕ θα πρέπει να μας δείξει το πόσο θέλει να κρατήσει την συνοχή της ειδικά στα μέλη που θέλουν να μείνουν στο άρμα της. Αν η Μ. Βρετανία εξέλθει από την ένωση, ναι μεν η Γερμανία βγαίνει ενδυναμωμένη… ‘Oμως θα πρέπει να αποφασίσει αν η πολιτική της με την οποία έχει και τον πρώτο λόγο είναι ικανή να κρατήσει ενωμένη τη Ευρώπη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει εξελίξεις όπου θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε συμπεράσματα τόσο για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά πρωτίστως ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα.

Εν κατακλείδι η κίνηση μας προβληματίζει μιας και ένα πολιτικό οικονομικό γεγονός που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί κτύπησε την πόρτα της ήδη εξασθενημένης Ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να αφήσουμε τις εξελίξεις να “τρέξουν” για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε και πάλι καλύτερα την κατάσταση.

Σε πρώτη φάση θα θέλαμε τον ΓΔ να ισορροπήσει σύντομα πάνω από τις 585 μονάδες, γεγονός που θα μας δείξει ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα το πάνω χέρι στην πιθανολογούμενη αλλαγή τάσης.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SEC

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης