Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dugin στον Carlson: Δίκαια οι δυτικές ελίτ θέλουν να σκοτώσουν τον Putin – Είναι το αντίπαλο δέος στον παρακμιακό φιλελευθερισμό

Dugin στον Carlson: Δίκαια οι δυτικές ελίτ θέλουν να σκοτώσουν τον Putin – Είναι το αντίπαλο δέος στον παρακμιακό φιλελευθερισμό
Ποιες είναι οι βάσεις της ρωσοφοβίας και της εχθρότητας έναντι του Vladimir Putin, σύμφωνα με το σημαντικό Ρώσο φιλόσοφο
Σχετικά Άρθρα
Η συνάντηση του Tucker Carlson με τον Ρώσο ιδεολόγο και εθνικιστή Alexander Dugin σίγουρα δεν ήταν τυχαία.
Μια από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της δεξιάς των Ηνωμένων Πολιτειών και ο σημαντικός στοχαστής της Ρωσίας με δεσμούς με το Κρεμλίνο είχαν πολλά να συζητήσουν σε ένα περιβάλλον σημαντικών γεωπολιτικών μετασχηματισμών οι οποίες ξεκίνησαν με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε από τον Tucker Carlson στις 29 Απριλίου, αλλά το πότε ακριβώς έγινε είναι άγνωστο.
Το σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται η επικοινωνία μέσω αυτού του διαύλου με το αμερικανικό κοινό η οποία ξεκίνησε με τη συνέντευξη του προέδρου Putin στον Carlson τον Φεβρουάριο.
Το πιθανότερο είναι ότι ο Carlson, προσκεκλημένος στη Μόσχα από το τμήμα επικοινωνίας της προεδρίας, να έλαβε την πρωτοβουλία προκειμένου να ακουστεί μια σειρά επιχειρημάτων άγνωστων στο αμερικανικό κοινό από τον πιο εύγλωττο εκφραστή τους.
Ο Dugin εδώ και πολύ καιρό, αλλά ειδικά αφού ξέσπασε το Ουκρανικό έχει αναδείξει εύστοχα την πολιτισμική διάσταση αυτού του πολέμου.
Τι σημαίνει για τη Ρωσία η υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων έναντι των επιθέσεων που δέχθηκαν από τη Δύση και εν γένει η αντίθεση της ρωσικής πολιτικής, ένα παγκόσμιο όραμα όπως ο ίδιος το περιγράφει, με τις πλανητικές επιδιώξεις της παγκόσμιας φιλελεύθερης ελίτ.
Αυτές είναι οι βάσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, της ρωσοφοβίας και της εχθρότητας έναντι του Vladimir Putin.

Η απήχηση στο αμερικανικό κοινό

Η ρητορική, αν όχι και η ουσία της συνομιλίας, συμπλέει την κριτική της συντηρητικής δεξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της μορφής του φιλελεύθερου ατομισμού που τείνει να καταστεί η «μοναδική αλήθεια» και επιβάλλεται από την πολιτικο-οικονομική ελίτ ως κανόνας στις κοινωνίες.
Ο Carlson εξηγεί ότι δεν μπορούσε παρά να καταγράψει τις σκέψεις του Ρώσου φιλοσόφου, οι οποίες, όπως είπε, του προκάλεσαν μια βαθιά αναστάτωση.
Ο ίδιος δημοσίευσε τη συνέντευξη στο YouTube, όπου έχει δύο εκατομμύρια ακόλουθους και την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια πολίτες .

Γιατί ο Dugin;

Ο Dugin είναι σημαντικός για το Κρεμλίνο επειδή είναι ένας ριζοσπαστικός πολιτικός στοχαστής.
Τον Μάιο του 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Dugin έδωσε μια συνέντευξη σε ΜΜΕ με έδρα το Donetsk , στην οποία αναφώνησε: «Σκοτώστε, σκοτώστε, σκοτώστε όσους επιτρέπουν φρικαλεότητες στην Ουκρανία!».
Η θέση του για τη ρωσική επανάκτηση των εδαφών της Ουκρανίας είναι, με τα δικά του λόγια, «αντίσταση στη χούντα και τον ουκρανικό ναζισμό που εξοντώνει τους αμάχους».
Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin «στην αντιπαράθεσή του με το Κίεβο και την Ουάσιγκτον».

H δολοφονία της κόρης του

Τον Αύγουστο του 2022, η κόρη του, Daria, σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, οργανώθηκε από «τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης».
Έτσι, ο Dugin αποδεικνύεται όχι μόνο παραγωγός ιδεών που αρέσουν στον Putin, αλλά και ότι έχασε ένα μέλος της οικογένειάς του εξαιτίας της υπόθεσης.
«Στη συνέντευξή του, ο Dugin επέλεξε μια ασφαλή στρατηγική που δίνει στο κοινό του Carlson έναν γενειοφόρο Ρώσο διανοούμενο που ασκεί κριτική σε ορισμένα δυτικά δόγματα», λέει ο Alexander Morozov, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα της Τσεχίας.
Το έργο του Dugin είναι ποικίλο, έχει πολλούς κλάδους, μερικοί από τους οποίους θα τρόμαζαν τους αμύητους αλλά έχει κοινές ρίζες με τους προβληματισμούς του συντηρητικού κοινού της Δύσης και δη το ακροατήριο του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Μια ιδιαίτερη μεταφυσική διάσταση, που εκκινεί από την εθνική παράδοσης και στηρίζεται στο σεβασμό των συλλογικών ταυτοτήτων για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας τάξης.
Έχει ασχοληθεί με την προβληματική της συντηρητικής επανάστασης.
Αλλά σε αυτή τη συνέντευξη, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην κριτική του φιλελευθερισμού, της ιδεολογίας των δυτικών ελίτ, στο να δηλώσει ότι ο φιλελευθερισμός βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση» αν όχι σε παρακμή.

Οι θέσεις του

Ο Dugin σε αυτή τη συνέντευξη αποσπά το ενδιαφέρον των δυτικών ακροατών, από τη μία, και τα εξηγώντας το βάθος της πολιτικής του Κρεμλίνου, από την άλλη.
Ουσιαστικά, η θέση του είναι ότι η καθολική ατζέντα του φιλελευθερισμού («παγκοσμιοποιητική», για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του, ο οποίος ταυτίζεται με αυτόν που χρησιμοποιούν οι εθνικιστές στη Δύση) απομακρύνει τους κατ’ ανάγκη οπαδούς του από τις παραδοσιακές συλλογικές ταυτότητες - την αυτοκρατορία, το έθνος, την οικογένεια και ένα σαφώς καθορισμένο φύλο.
Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, λέει ο Dugin, ο φιλελευθερισμός απειλεί να διαρρήξει την τελευταία συλλογική ταυτότητα, την ίδια την ανθρώπινη προσωπικότητα και τη ανθρώπινη φύση του ατόμου.
Σε αυτή τη συζήτηση, ακόμη και η χρήση του όρου «φιλελευθερισμός» είναι προσδιορισμένη σε μια συγκεκριμένη εκδοχή του, αυτή του «δικαιωματισμού» και του κινήματος Woke σε αντίθεση με τον παλαιο συντητηρητισμό ο οποίος βασιζόταν σε στέρεες αξίες.
Ίσως διαισθανόμενος την ανάγκη να διευκρινίσει το στόχο του, ο Dugin αποκαλεί τον στόχο του ως «τον νέο φιλελευθερισμό» προκειμένου να τον διακρίνει από τον κλασικό συντηρητισμό.
Η παρακμιακή Δύση περιγράφεται ως ένα πεδίο που από την κυριαρχία του ατόμου μέσω των δικαιωμάτων έχουμε εισέλθει στον απόλυτο σχετικισμό, και την άρνηση της οποιασδήποτε συμμετοχής σε οποιαδήποτε συλλογική ταυτότητα, αρχής γενομένης από το φύλο – όπου τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα παίζουν το ρόλο του πολιορκητικού κριού για τις ταυτότητες φύλου οι οποίες καταγγέλλονται ως ''κατασκευές".
Αναφέρεται στην απειλή, η ανάγκη αυτή υπέρβασης του ατόμου που προάγεται από τη φιλελεύθερη ρητορική ότι μπορεί να οδηγήσει στην ίδια την υπέρβαση της ανθρώπινης ιδιότητας και αναφέρεται στα έργα τόσο του Francis Fukuyama όπου αναφέρεται ο φιλελευθερισμός ως η τελευταία ιδεολογία που κλείνει την ιστορική εξέλιξη αλλά και τον τελευταίο άνθρωπο, καθώς και το έργο του ιστορικού Yuval Noah Harari όπου τεκμαίρεται η ανθρωπολογική βάση του αυτού «νέου φιλελευθερισμού».
Στόχος αυτής της νέας ιδεολογίας, αυτής της «νέας» αριστεράς, η οποία συναντά πλέον εχθρούς παγκόσμια είναι οι παραδοσιακές αξίες και κάθε είδους συλλογικότητα.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Είτε Matrix, είτε Τεχνητή Νοημοσύνη, είτε κάτι ή Terminator», λέει ο Dugin αναφερόμενος στο γεγονός ότι όλα τα δυστοπικά οράματα της Δύσης που έχουν εκφραστεί μέσω της επιστημονικής φαντασίας έχουν επιβεβαιωθεί.
Με τις τρέχουσες εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, το σχέδιο για την υπέρβαση του ανθρώπου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αλλά αποδεικνύεται ότι έχει ανδειχθεί.
Ο Vladimir Putin. «Ο Putin είναι ένας παραδοσιακός ηγέτης,…
Kάποιος με πυρηνικό όπλο που στέκεται σθεναρά υπερασπιζόμενος τις παραδοσιακές αξίες».
O σημαντικός Ρώσος διανοούμενος επισήμανε ότι από την αρχή της πρώτης προεδρίας του η Δύση αναγνώρισε ως εχθρό της τον Putin καθώς αυτός άρχισε να απομακρύνει σταδιακά τη χώρα από την ατζέντα των «παγκοσμιοποιητών».
Όσο το πολιτικό πρόγραμμα του Putin αναπτύσσεται, τόσο σε αυτόν αναγνωρίζει η Δύση το αντίπαλο της δέος.
Πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος σε μια σειρά διαταγμάτων ανάδειξε την ανάγκη να αναδειχθεί το ρωσικό όραμα ως μιας σύγχρονη ρωσική ιδεολογία η οποία βασίζεται στην μακραίωνη παρουσία του ρωσικού κράτους και αποτελεί μια πρόταση για έναν πολυπολικό κόσμο.
Η προάσπιση των παραδοσιακών αρχών βρίσκει ευήκοα ώτα και τους πληθυσμούς της Δύσης που δεν ανέχονται την «δικτατορία» της μοναδικής αλήθειας.
Υπό αυτή την έννοια, η επιστροφή στις παραδοσιακές έννοιες και αξίες είναι ο πυρήνας των αξιών των οπαδών του Trump που υπερέβησαν ιδεολογικά τις «ιδεολογικές δουλείες» στους Προοδευτικούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και το «κατέλαβαν», όπως καταγγέλλει η αμερικανική ελίτ.
Μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, έναν μουσικό χώρο κοντά στη Μόσχα τον περασμένο Μάρτιο, ο Dugin άφησε να εννοηθεί ότι η Mossad μπορεί να εμπλέκεται.
«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε εκ των προτέρων καμία πιθανότητα», έγραψε. «Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι τα αντίποινα των Σιωνιστών για τη στάση της Ρωσίας στη Γάζα».

H λογοκρισία στις ΗΠΑ

Ο Carlson συστήνει τον συνομιλητή του ως στοχαστή του οποίου τα βιβλία δεν μπορούν να αγοραστούν στο Amazon, έναν στοχαστή που ουσιαστικά απαγορεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ένας συγγραφέας που γράφει για μεγάλες ιδέες», λέει ο Carlson.
Αυτές οι «μεγάλες ιδέες» είναι πολύ «επικίνδυνες» για την κυβέρνηση Biden, γι' αυτό, σύμφωνα με τον Carlson, τις απαγορεύει.
Αναδεικνύει την φιλελεύθερη «διπλή γλώσσα» που ενώ επικαλείται την ελευθερία του ατόμου προχωρά σε πραγματική λογοκρισία όταν οι ιδέες αντιστρατεύονται αυτό που είναι η μοναδική επιτρεπτή «ιδεολογία» - ο αριστερός φιλελευθερισμός.
Την ίδια ώρα, οι αναφορές στις συλλογικές ταυτότητες «καταδικάζονται» με τις γνωστές και τετριμμένες αναφορές στις απολυταρχικές λογικές του 20ού αιώνα, όπως αυτή του Ναζισμού και επιχειρείται να τεθούν στο περιθώριο
Κατά τη διάρκεια των είκοσι λεπτών της συνέντευξης, ο Carlson γνέφει μαζί με την ομιλία του Dugin και σε διάφορα σημεία συμφωνεί: «Αυτό που περιγράφεις συμβαίνει ξεκάθαρα και είναι τρομακτικό!» Θέτει μια ερώτηση σχετικά με το «φαινόμενο» του «μίσους» που στρέφεται προς τη Ρωσία από τη Δύση.
O Ρώσος φιλόσοφος απαντά ότι η δυτική ελίτ αναγνώρισε - και  σωστά - σε αυτόν έναν εχθρό και είναι φυσικό να θέλει την εξόντωσή του – είναι ζήτημα επιβίωσης για αυτήν
Με αυτόν τον τρόπο ο Carlson αναδεικνύει το γεγονός ότι οι αρχές τις οποίες προάγει ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκουν απήχηση σε ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής δεξιάς - και πρόκειται για ένα όραμα που καθίσταται σταδιακά αντίπαλο δέος σε αυτό των δυτικών ελίτ, όπως θα δείξουν οι επερχόμενες εκλογές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης