Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Galbraith (Αμερικανός οικονομολόγος): Success story; Το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης - Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ η πιο ρεαλιστική - Ύσταση επιλογή η επιστροφή στη δραχμή

tags :
Galbraith (Αμερικανός οικονομολόγος): Success story; Το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης - Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ η πιο ρεαλιστική - Ύσταση επιλογή η επιστροφή στη δραχμή
Για το πιο "χοντροκομμένο αστείο" της κρίσης κάνει λόγο, αναφερόμενος στο success story, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο University of Texas at Austin, James K. Galbraith.
Mιλώντας στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δηλώνει χαρακτηριστικά πως "ακόμα και την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από τέσσερα χρόνια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά κανένα σημάδι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών. Ηύφεση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές των Μνημονίων".
"Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα πραγματικό σπιράλ ύφεσης - χρέους και το αν διαθέτει ανεξαρτησία ως κράτος πλέον είναι αμφισβητούμενο. Δεν είναι καθόλου απίθανη εκδοχή να αναγκαστεί η Γερμανία να αποφασίσει αλλαγή πλεύσης από τη συνταγή της λιτότητας, βλέποντας ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης κινδυνεύει με κατάρρευση, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της", επισημαίνει ο Galbraith. "Η πιο κατάλληλη και ρεαλιστική στρατηγική για την αντιμετώπιση της καταστροφής που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρεται στον απεγκλωβισμό από τη μέγκενη των Μνημονίων, με βάση τη συσπείρωση του ευρωπαϊκού Νότου και την πολιτική της σκληρής διαπραγμάτευσης με Βρυξέλλες και Βερολίνο", συμλπηρώνει.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, η έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη επιλογή, και μόνο σε περίπτωση που αποτύχουν όλες οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης.
"Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Απλώς δεν μπορούμε αυτό να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο", καταλήγει ο Galbraith.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης