Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Lipton (ΔΝΤ): Ανησυχίες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - Διαψεύδει το ΔΝΤ την φημολογία περί αναστολής της χρηματοδότησης - Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

tags :
Lipton (ΔΝΤ): Ανησυχίες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - Διαψεύδει το ΔΝΤ την φημολογία περί αναστολής της χρηματοδότησης - Η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
(upd5) Την ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εξέφρασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton, μια ημέρα ύστερα από το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο έκανε λόγο για ανησυχίες του ΔΝΤ σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα. Την φημολογία αυτή διέψευσε αναφανδόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



«Το θέμα είναι πρώιμο. Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία πριν τα τέλη Ιουλίου υπάρχει χρηματοδότηση για το επόμενο έτος» ανέφερε στο CNBC ο Lipton.
Σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times, ο Lipton υποστήριξε ότι «οι κεντρικές τράπεζες θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Έχουν διατυπώσει δεσμεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν την Ελλάδα και είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα τηρήσουν αυτές τις δεσμεύσεις».
Χθες τα ξημερώματα το ΔΝΤ έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες σχετικά με την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Η αποστολή του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε χθες. Έχει επιτευχτεί σημαντική πρόοδος. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του μήνα. Η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα χρηματοδότησης.


Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να αναστείλει την καταβολή των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα....
Τις ανωτέρω πληροφορίες διέρρεαν αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται...
Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ είναι η εξής: Η αναθεώρηση του προγράμματος της Ελλάδας, εάν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου όπως αναμένεται, η Αθήνα δεν θα έχει προβλήματα χρηματοδότησης.
Να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, τονίζει το ΔΝΤ.


ΔΝΤ: Απειλεί να μην καταβάλλει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα - Τελεσίγραφο προς την Ευρωζώνη - Να καλυφθεί η τρύπα των 3-4 δισ. - Δυσαρέσκεια για την απροθυμία των εθνικών κεντρικών τραπεζών να συναινέσουν στο roll over των ελληνικών ομολόγων

Να μην καταβάλλει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα απειλεί τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν η Ευρωζώνη δεν αναλάβει δράση ώστε να καλυφθεί άμεσα το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Τα ανωτέρω αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της τρόικας.
"Το ΔΝΤ απειλεί να αναστείλει τις καταβολές των δόσεων προς την Ελλάδα μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3-4 δισ. ευρώ", σχολιάζει η εφημερίδα.
Όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, το χρηματοδοτικό αυτό κενό έχει προκύψει από την άρνηση ορισμένων εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να δεχθούν τη μετακύλιση (roll over) των ελληνικών ομολόγων που έχουυν στην κατοχή τους.
"Σε αναντιστοιχία με τις προηγούμενες υστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτή τη φορά δεν έχει την ευθύνη η Αθήνα, αλλά η Ευρωζώνη", διαμηνύουν στην εφημερίδα αξιωματούχοι της τρόικας.


Τι ανέφερε χθες το www.bankingnews.gr:

Mε χρηματοδοτικό κενό 1,5 -2 δισ. ευρώ απειλείται η Ελλάδα το 2013 - Αρνούνται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να συναινέσουν στο rollover των ελληνικών ομολόγων - Εκφράζουν φόβους ότι συνιστά απευθείας χρηματοδότηση
Η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων και οι διαφωνίες τους για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, 2013.
Τα ανωτέρω διαμηνύει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, καθώς, όπως εξηγεί, ορισμένοι εκ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας εμφανίζονται διστακτικοί στο να πουν το "ναι" για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στην κατοχή τους. Για τις πληροφορίες αυτές το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αλλά και Ελλήνων αξιωματούχων.
Να σημειωθεί εδώ πως οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο πως οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν στην μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομολόγων.
Πρόκειται για τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA (rollover of ANFA holdings), μέσω των οποίων η Ελλάδα δεν θα είχε καθήκον να καταβάλλει ποσό ύψους 3,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους τη διετία 2013-2014 και ακόμη 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.
Αλλά η μετακύλιση αυτή, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, προσκρούει στην αντίδραση ορισμένων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως αν η λύση αυτή προωθηθεί, θα συνιστά απευθείας χρηματοδότηση προς την ελληνική κυνέρνηση. Υπενθυμίζεται εδώ, πως σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΚΤ, η απευθείας χρηματοδότηση προς ένα κράτος μέλος δεν είναι νόμιμη.
"Μπορεί να υπάρξει ακόμη και χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τίθεται σοβαρά το ερώτημα.. πως η Ελλάδα μπορεί να το διαχειριστεί", σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Εμείς υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα πρέπει να το κάνουν και οι δανειστές μας", διαμηνύει από την πλευρά του Έλληνας αξιωματούχος.
Όπως προσθέτει το Reuters, το χρηματοδοτικό αυτό κενό που ενδεχομένως προκύψει στην Ελλάδα, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για το σύνολο του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί το κράτος που χρηματοδοτεί να έχει καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές του ανάγκες  για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών.
Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ ανέφερε πως η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
"Αθήνα και Ευρωζώνη έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές προκειμένου να βρεθεί μια τεχνικής φύσεως λύση στο εν λόγω πρόβλημα", δηλώνει ο Έλληνας αξιωματούχος.

(πρώτη ενημέρωση 00:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης