Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ελλάδα εισέρχεται σε πολυετή λιτότητα επειδή δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της λέει η BNP Paribas

Η Ελλάδα εισέρχεται σε πολυετή λιτότητα επειδή δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της λέει η BNP Paribas
Σε πέντε φράσεις συνοψίζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 η BNP Paribas το 2011, στη  28σέλιδη έκθεση της με τίτλο “Shifting gears in 2011” (ανεβάζοντας τις ταχύτητες το 2011), και η οποία επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία περνά μία κρίσιμη φάση που θα καθορίσει την ανάκαμψη της.
Ειδικά για την Ελλάδα και τις άλλες αδύναμες ευρωπαικές χώρες η πρόβλεψη της BNP είναι σαφής "εισέρχονται σε πολύχρονη λιτότητα και μακράς διάρκειας ταλαιπωρία"
Το φάντασμα της ύφεσης τύπου double dip θα εξακολουθήσει να στοιχειώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το 2011 μπορεί να χαρακτηριστεί από τις εξής φράσεις, αναφέρει η BNP Paribas:
1. Ήπια ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ
2. Μεγάλες διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης
3. Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο νέας ύφεσης
4. Οι αναδυόμενες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις κυκλικές προκλήσεις
5. Δε θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων στις κύριες αναπτυγμένες χώρες
Η παγκόσμια οικονομία ήδη έχει περάσει τα πρώτα στάδια από τη βίαιη προς τα κάτω προσαρμογή που ξεκίνησε από τα τέλη του 2007, και εισέρχεται πλέον σε μία νέα φάση, όπου έχουν τεθεί οι βάσεις για να ενισχυθεί η ανάκαμψη. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης μετά τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκαν, τα νοικοκυριά έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακτήσει τις αποταμιεύσεις τους, έτσι ώστε πλέον οι δαπάνες μπορούν τώρα να αυξηθούν ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ σε πολλές χώρες η απασχόληση έχει σταματήσει να μειώνεται.

ΗΠΑ: Χαμηλή ανάπτυξη, αλλά όχι διπλή ύφεση

Η BNP δεν πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση. Ιστορικά, αν και η αμερικανική οικονομία δείχνει αντοχές στο ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, πιθανόν να μην αποφύγει την ανάκαμψη που θα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι αναλύσεις μάλιστα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να ακολουθήσουν την ανάπτυξη του 1% για την επόμενη δεκαετία, καθώς το “σοκ” που προηγήθηκε το 2007 έχει αφήσει σημαντικά κατάλοιπα στην οικονομία.
“Αγκάθι” για την επόμενη δεκαετία στις ΗΠΑθα είναι σαφώς η υψηλή ανεργία, η οποία δεδομένου της χαμηλής ανάκαμψης που θα επακολουθήσει, δε θα αποκλιμακωθεί άμεσα. Οι κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν ήδη αναγκαστεί να μειώσουν τις δαπάνες, στον απόηχο της συνεχούς αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι ενέργειες για την τόνωση της απασχόλησης.

Άνιση και ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Μπορεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία της ευρωζώνης να βελτιώθηκε, ωστόσο στην περιοχή διευρύνονται ολοένα και περισσότερο οι διαφορές. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η Ιρλανδία έχει θέσει τις “προϋποθέσεις” για διπλή ύφεση. Βέλγιο και Ολλανδία έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα από την ευρωζώνη, αλλά Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία μένουν πίσω. Μην περιμένετε αυτές οι διαφορές να εξαφανιστούν γρήγορα, προειδοποιεί η BNP.
Οι αδύναμες τείνουν επίσης να εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και τη χειρότερη ανταγωνιστικότητα. Αυτές οι οικονομίες εισέρχονται πλέον σε μία περίοδο αρκετών ετών λιτότητας, καθώς δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμα τους, ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Το πρόβλημα κρατικού χρέους δεν έχει λυθεί και πιθανόν να ενταθεί μέσα στο 2011. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα προσαρμογής θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ανάπτυξης

Ιαπωνία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Η ιαπωνική ανάκαμψη αν και επωφελήθηκε από την ισχυρή ανάπτυξη στην Ασία, και κυρίως από την Κίνα, η κατανάλωση δεν έχει καταφέρει να αποτασταθεί. Μάλιστα, ούτε το κυβερνητικό πακέτο κινήτρων κατάφερε να ενεργοποιήσει τους καταναλωτές. Η αναρρίχηση του γιεν έναντι του δολαρίου έδωσε τη “χαριστική βολή” στην ιαπωνική οικονομία, με την ανάκαμψη, η οποία στηρίζεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα, να ροκανίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά.
Η Ιαπωνία τώρα, με το φάσμα της νέας ύφεσης, δεν έχει περιορίσει ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το υψηλό έλλειμμα ούτε το επίμονο αποπληθωρισμό. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί να αντιδράσει με το επιτόκιο μεταξύ του 0,1% και "μηδέν", αλλά η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος δεν ανακάμπτει.
Δεν περιμένουμε τη νομισματική πολιτική να είναι σε θέση να άρει την οικονομία από την ύφεση, εκτιμά η BNP. Η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι από τα πιο σημαντικά εμπόδια, ώστε να αποκτήσει δυναμική η οικονομία. Έτσι και το 2011 δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι.

Οι αναδυόμενες αγορές θα εξακολουθούν να λάμπουν

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Η άνοδος των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας, θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμη. Στο εσωτερικό της κάθε χώρας τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες από τους καταναλωτές συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας της αύξησης των εισοδημάτων. Μάλιστα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες τοποθετούνται στο 6,2% για τους επόμενους 12 μήνες. Αισιοδοξία υπάρχει και για τη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερικανή η ανάπτυξη των οποίων τοποθετείται κοντά στο 4,4%.

Νομισματική πολιτική: Πού είναι η έξοδος;

Στις αρχές του 2010, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ έκαναν, ανεπιτυχώς, τις πρώτες προσπάθειες για τον τερματισμό των χαλαρών νομισματικών πολιτικών τους. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, τις οδήγησε να παραμείνουν στην ίδια δέσμη πολιτικής.
Όσο εξελίσσεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ δε θα μπορεί να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται η πολιτική της Fed να έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, εγκλωβίζοντας έτσι και τις δύο τράπεζες στην εν λόγω πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης