Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχεδιάζεται η επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού banking - Ναι στην επιβολή haircut στις καταθέσεις λέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πλήρως ασφαλείς οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ

tags :
Σχεδιάζεται η επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού banking - Ναι στην επιβολή haircut στις καταθέσεις λέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πλήρως ασφαλείς οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ
Η επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού banking σχεδιάζεται. Πλέον και παρά τις επίσημες διαψεύσεις, οι μελλοντικές διασώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών θα στηρίζονται στην αρχή του bail in, μέρος της οποίας είναι η επιβολή haircut στις καταθέσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, τα σχέδια των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την εμπλοκή των καταθετών στη διάσωση μιας προβληματικής τράπεζας, φέρεται τώρα να στηρίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να στηρίξει την επιβολή haircut στις  καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ", δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος.
Ο ίδιος ωστόσο διεμήνυσε πως οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ είναι πλήρως ασφαλείς.
Να σημειωθεί εδώ πως οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των κανονισμών για την εξυγίανση των τραπεζών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η έγκριση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη, προκειμένου οι προτάσεις να γίνουν νόμος της ΕΕ.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το www.bankingnews.gr, πρόταση για την επιβολή haircut στις καταθέσεις, με εξαιρέσεις όμως σε ορισμένες κατηγορίες καταθετών, φέρεται να εξετάζει τώρα η Ευρωζώνη, όσον αφορά στις μελλοντικές διασώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Eυρωπαϊκό έγγραφο φέρεται να προτείνει να εξαιρούνται από το μέτρο του haircut στις καταθέσεις:
- μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ιδιώτες
Ωστόσο, όπως τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά στο ευρωπαϊκό έγγραφο, οι εξαιρέσεις από το μέτρο τη επιβολής του haircut θα γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Ποιες είναι όμως αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις; Όταν οι καταθέσεις είναι αναγκαίες στην κατεύθυνση διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω πρόταση όμως δεν γίνεται πλήρως αποδεκτή από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Κομισιόν, Γαλλία, Βέλγιο φέρεται να την στηρίξουν, αλλά αρνητικά φέρεται να τάσσονται Ολλανδία, Φινλανδία, ζητώντας να μην υπάρξουν πολλές εξαρέσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης