Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στο Ισραήλ για τους υπερορθόδοξους Εβραίους - Νέα αναβολή στο σχέδιο στράτευσης

Κόντρα στο Ισραήλ για τους υπερορθόδοξους Εβραίους - Νέα αναβολή στο σχέδιο στράτευσης
Η σημερινή αναβολή είναι μικρότερη από αυτήν που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, αλλά θα γλιτώσει τον Netanyahu από την δημόσια κριτική

Nέα αναβολή στη διένεξη σχετικά με την εξαίρεση των υπερορθόδοξων Eβραίων από την στρατιωτική θητεία, εξασφάλισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μετέθεσε για την 16η Μαΐου την προθεσμία για το νέο σχέδιο στράτευσης.
Το Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές για τον διακριτικό χαρακτήρα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Eβραίων από την στράτευση που ισχύει εδώ και δεκαετίες και όρισε ως προθεσμία την 31η Μαρτίου.
Αυτή μετατέθηκε στην 30ή Απριλίου έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, η οποία προέβαλε το επιχείρημα ότι είναι πολύ απασχολημένη με τον πόλεμο στην Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Netanyahu κατέθεσε νέο αίτημα αναβολής.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός περιλαμβάνει και δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν ότι η εξαίρεση από την στρατιωτική θητεία είναι σημαντική για την παραμονή των οπαδών τους στις θρησκευτικές σχολές και μακριά από το χωνευτήρι του στρατού που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις υπερσυντηρητικές τους αξίες.

Κριτική στον Netanyahu

Η σημερινή αναβολή είναι μικρότερη από αυτήν που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, αλλά θα γλιτώσει τον Netanyahu από την δημόσια κριτική για το ακανθώδες θέμα τόσο κατά την ημέρα μνήμης των πεσόντων στρατιωτών στις 13 Μαΐου, όσο και κατά την ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 14 Μαΐου.
Και οι δύο αυτές εθνικές γιορτές αναμένεται να είναι τεταμένες φέτος με τον ανοικτό πόλεμο στην Γάζα και τις συγκρούσεις σε άλλα μέτωπα που έχουν προκαλέσει τις σημαντικότερες στρατιωτικές απώλειες εδώ και δεκαετίες κυρίως ανάμεσα σε νεαρούς επίστρατους και εφέδρους.
Οι υπερορθόδοξοι αποτελούν το 13% του ισραηλινού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και μέχρι το 2035 αναμένεται να φθάσουν το 19% λόγω της υψηλής γεννητικότητας. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η απαλλαγή από την στράτευση κρατά ασκόπως μέρος της κοινότητας εκτός του εργατικού δυναμικού αυξάνοντας την επιβάρυνση των φορολογουμένων των μεσαίων στρωμάτων στην χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών.
Από την στρατιωτική θητεία εξαιρείται επίσης σε μεγάλο βαθμό η αραβική μειονότητα, που αντιστοιχεί στο 21% του πληθυσμού του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί, άνδρες και γυναίκες, καλούνται να καταταγούν στα 18 χρόνια, για θητεία 32 μηνών για τους άνδρες και 24 μηνών για τις γυναίκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης